x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Visul lui Gustave Eiffel

Visul lui Gustave Eiffel

de Magda Cristina Ursache    |    10 Mai 2010   •   00:00
Visul lui Gustave Eiffel

Când pe 31 martie 1889 Gustave Eiffel inaugura turnul care îi purta numele, probabil nu şi-a imaginat ce impact major asupra lumii va avea construcţia sa, cât de mult va fi criticată, cât de mult va fi admirată, cât de mult va fi multiplicată, la scară mai mică sau mai mare, cât de mult va inspira arhitecţii.


TURNUL EIFFEL
Proiectarea turnului Eiffel a început în urma unui concurs organizat atunci de Guvernul Franţei. Întrucât se serbau 100 de ani de la Revoluţia Franceză, Guvernul a hotărât organizarea unei expoziţii internaţionale şi a anunţat un concurs de proiectare a unui monument ce avea să fie construit în inima oraşului Paris. Au fost trimise peste 100 de proiecte, dar Comitetul Centenarului a ales designul lui Eiffel, care consta dintr-un turn de oţel ce urma să se ridice la o înalţime de aproape 300 metri deasupra Parisului şi să fie cea mai înaltă structură construită de om.

Pentru că a fost criticat la început de arhitecţi şi de parizienii obişnuiţi, care consideratu că monstruozitatea de oţel va fi o pată a oraşului, contractul încheiat de Eiffel cu primăria Parisului a fost făcut doar pe 20 de ani, urmând ca apoi să fie demontat. Din fericire, asta nu s-a întâmplat, atât datorită faptului că turnul făcea Franţa renumită, cât şi pentru că în vârful lui se instalase antena de transmisii radio.

Tunul a fost terminat în 2 ani, folosindu-se 18.038 de piese de oţel şi două milioane şi jumătate de nituri.

Monumentul a rămas în mare parte neschimbat până în prezent şi este una dintre principale atracţii turistice din lume, fiind vizitat anual de peste şase milioane de persoane. Turnul Eiffel este simbolul neştirbit al Parisului.

Construcţia are trei niveluri de vizitare. Primul etaj are o platformă largă ca dimensiuni, unde se poate vizita celebrul restaurant "Jules Verne", un mic muzeu al Turnului Eiffel, o mini-poştă şi chiar şi o sală de cinema în care rulează filme documentare ce prezintă istoria turnului. Al doilea etaj este locul ideal pentru realizarea unui reportaj fotografic al Parisului. Balcoane special amenajate îţi oferă unghiuri inedite pentru fotografierea cetăţii neobosite de pe malul Senei. Al treilea etaj poate fi atins urcând doar cu ajutorul lifturilor panoramice, care oferă o priveliste extraordinară asupra Parisului. La acest nivel se poate admira, printr-o fereastră, reconstrucţia biroului avut de Gustave Eiffel, momentan ocupat de personaje de ceară: constructorul turnului, fiica sa - Claire - şi celebrul inventator american Thomas Edison.


TOKYO TOWER

Turnul Eiffel a fost timp de 40 de ani cea mai înaltă clădire din lume şi este până astăzi una dintre cele mai fascinante onstrucţii de oţel ale istoriei. Este evident că un asemenea design avea sa fascineze şi să inspire o serie de arhitecţi în munca lor.

Un astfel de arhitect a fost şi japonezul Tachū Naitō, unul dintre designerii renumiţi de clădiri înalte din Japonia. El a făcut designul turnului în stilul celui francez.

Tokyo Tower a fost construit în 1958, la 59 de ani după ce Eiffel şi-a inaugurat turnul, din pricina necesităţii unei structuri suficient de înalte pentru transmiterea semnalului de televiziune în zona Kantō, după inaugurarea televiziunii naţionale japoneze NHK, în 1953.

Iniţial, turnul trebuia să fie mai înalt decât cea mai mare clădire a vremii, Empire State Building, care avea 381 metri, dar din cauza costurilor prea ridicare şi a lipsei materialelor s-a renunţat la această idee, iar în prezent turnul măsoară 332,5 metri, exact înălţimea necesară pentru a transmite semnalul radio şi TV la 150 de km împrejur.

Dar Tokyo Tower nu este folosit numai pentru transmiterea semnalului radio şi TV, deşi mare parte din banii de întreţinere ai turnului provin din chiriile plătite de diverse televiziuni şi radiouri pentru a-şi monta antenele. Tokyo Tower este şi un obiectiv turistic. De la deschidere, turnul a atras nu mai puţin de 150 de milioane de vizitatori din întreaga lume. Primul obiectiv de vizitat este renumitul Foot Town (oraşul de la poale), o clădire cu patru etaje aflată chiar sub turn, în care se pot face cumpărături, vizita muzee şi galerii. Iar priveliştea de la etajele superioare, asupra oraşului, este fabuloasă.


TURNUL BEAT

O altă structură de oţel inspirată de Eiffel va fi deja renumitul - deşi aflat încă în construcţie - turn al Londrei. Înaltă de 120 de metri şi construită în întregime din oţel roşu, această nouă structură va domina partea de est a Londrei, vorbindu-se deja de un simbol în devenire.

Deşi inspirat de turnul francez, acesta va fi cu adevărat unic, cu formă tubulară, nu piramidală ca în cazul turnurilor tradiţionale, şi prin contorsionările făcute de metal va încerca să redea o senzaţie de instabilitate, fiind în acelaşi timp o structură foarte sigură. Datorită formei sale ciudate, turnului londonez i se mai spune şi "drunken tower", pentru că aminteşte de un beţiv care încearcă să îşi păstreze echilibrul

Minunăţia cu iz de secol XXI se va numi Arcelor Mittal Orbit Tower şi porneşte de la designul unui arhitect englez de origine indiană, Anish Kapoor. Ea va fi gata în 2012 şi va fi inaugurată o dată cu deschiderea Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012, vrându-se a fi principala atracţie în acea perioadă. Turnul are încorporate chiar şi cele cinci cercuri ale Jocurilor Olimpice.

Designul arhitectural a evoluat mult de pe vremea lui Eiffel şi a ajuns la forme din ce în ce mai sofisticate, dar ce e cert este că turnul ridicat de el continuă să fascineze.

×
Subiecte în articol: descoperĂ... lumea