Muntele este extrem de periculos iarna, iar fără cunoștințele necesare și echipamentul potrivit, mai bine rămâi acasă. Trebuie să te pregătești intens dacă vrei să faci un traseu montan și să iei lucrurile treptat. Cum? Află din articolul pe care l-am pregătit astăzi.
1.Mergi alături de oameni de încredere pe un traseu scurt și ușor
Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să-ți alegi bine gașca cu care vei pleca la drum. Trebuie să fie oameni de încredere care știu că ești la prima încercare de acest gen și nu te forțează în niciun fel. De asemenea, nu întinde plapuma mai mult decât este necesar, ci hotărăște să mergeți pe un drum ușor, scurt și accesibil. Înainte de prima ta experiență montană, ar fi bine să te pregătești puțin din punct de vedere fizic. Ieși la alergat zilnic sau mergi la sală măcar cu o lună înainte de traseul montan. Informează-te cât îți va lua să-l parcurgi și asigură-te că te-ai întors la cabană până la asfințitul soarelui. Nu dorești să te prindă noaptea pe munte!
2.Echipamentul este esențial
După cum am amintit mai sus, muntele este periculos în sezonul de iarnă. Ai nevoie de echipament de calitate pentru a face față intemperiilor. De aceea, recomandăm o geaca Columbia pentru barbati, care ține departe apa ca rezultat al unui tratament aplicat la suprafața materialului.
Ca să nu-ți fie frig, ai nevoie de trei straturi de haine:
- Un strat de bază, care îți asigură confort și căldură. Nu recomandăm bumbacul, pentru că păstrează umezeala, lucru periculos atunci când mergi pe munte. Ai nevoie de haine care să țină apa și transpirația la exterior și să-ți păstreze pielea uscată. Lâna este o alegere excelentă.
- Stratul intermediar sau de izolație, care este absolut necesar pentru ca temperatura corpului să nu fie disipată în exterior. Poți folosi un pulover sau o jachetă de puf și colanți groși.
- Stratul exterior, cel care te va proteja împotriva ninsorii, ploii și vântului, având rolul de scut împotriva capriciilor vremii. Caută o geacă cu membrană impermeabilă.
Achiziționează-ți bocanci speciali pentru drumeții montane. Dacă sunt de calitate, nu te speria de prețul piperat, deoarece ai nevoie de încălțăminte sigură, care să nu te expună la accidentări.
Nu în ultimul rând, folosește bețe de trekking, care îți vor face plimbarea mult mai ușoară.
3.Ia cu tine o trusă medicală
Începătorii fac o greșeală des întâlnită: cară cu ei lucruri inutile. În schimb, nu ai voie să pleci la drum fără o trusă medicală care să conțină bandaje, spirt sau rivanol, pastile dacă întâmpini probleme digestive, dezinfectant și săpun. Adaugă în bagaj și câteva ciocolate pentru energie. Poți face chiar o masă câmpenească și vă puteți cu toții bucura de un prânz spectaculos pe munte, alcătuit din șuncă, brânză și ceapă, alimente care sunt ușor de depozitat și de cărat pe traseu. Nu uita termosul pentru cafea și sticla cu apă, pentru a nu te deshidrata.
În concluzie, dacă îți dorești să mergi pe munte, nu mai amâna, dar ține cont de sfaturile oferite și fă-ți un plan detaliat înainte de a porni în aventură.
Sursă foto: Unsplash.com