x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii ZIMBABWE / Un pas prea mic pentru omenire

ZIMBABWE / Un pas prea mic pentru omenire

de Cornel Tabacaru    |    07 Dec 2008   •   00:00
ZIMBABWE / Un pas prea mic pentru omenire

Tren de plăcere în Africa "neagră"



Realizăm dintr-o dată de ce atâtea târcoale de băieţi negri pe drum: la 21 februarie a fost ziua de naştere a lui Robert Mugabe.

23 februarie

Ei şi ce? Cum ei şi ce? Mugabe este lon­gevivul conducător al Republicii Zimbabwe, fosta Rhodesia. Cea mai săracă ţară de pe coasta de est a Africii. Cea mai năpăstuită. Economia s-a prăbuşit cu peste 50% în ultimii cinci ani, şomajul a ajuns la 70%. O ţară unde preţul văzut la intrarea în magazin nu mai este valabil la ieşire. Locul unde un bucătar calificat câştigă 9 dolari pe lună! Dictatorului Mugabe pur şi simplu nu-i pasă de  poporul său. Tocmai din acest motiv, ziua lui de naştere ţine mai multe zile... Poate acoperi o săptămână, de aceea, valurile de populaţie întâlnită pe drum, mai bine zis pe şine. Deoarece trenurile cu care ne-am intersectat erau ticsite cu oameni – de ciocolată (ca să mai îndulcim atmosfera) care se îndreptau spre Zimbabwe cu căţel, cu purcel  pentru a-şi "cinsti" conducătorul. Imaginea unui puradel care stă autoritar pe calea ferată, într-o "pauză" de trenuri,  mă face să mă gândesc la faptul că Zimbabwe reprezintă un pas prea mic pentru omenire. Tocmai acum, când Alina încearcă să ne demonstreze, iar într-o pauză de şine fiind, că păşim din Zambia în Zimbabwe. Un pas prea mic... Pe lângă imaginea puştiului cu aspect de trist minigangster se perindă şi alte chipuri de copii, de adolescenţi, de adulţi. Toţi îmi aduc aminte brusc că omul nostru, adică Mugabe (de al cărui regim autoritar luptă din greu să se scuture opoziţia democratică din Zimbabwe), s-a dezumanizat şi mai mult după ce i-a murit prima soţie, Sally, "frumoasă, răsfăţată, exuberantă, cu şapte ani mai mare decât el", conform documentelor declasificate din Arhivele Naţionale britanice.

Şi când te gândeşti că, iniţial, Mugabe era uman! Tot documentele declasificate o spun, mai precis arată că actualul lider african din Zimbabwe era un copil studios şi singuratic (tatăl său, dulgher, l-a părăsit când era mic, lăsându-l doar cu mama sa, care l-a crescut singură), iar mai apoi un bărbat sensibil şi omenos. În 1964, Robert, care devenise între timp unul dintre fondatorii mişcării panafricane ZANU (Uniunea Naţională Africană din Zimbabwe), a fost arestat pentru un "discurs subversiv" şi condamnat la zece ani de închisoare. Sally (cu care se căsătorise între timp) a stat şi ea şase săptămâni în închisoare. În 1965, Rhodesia şi-a declarat unilateral independenţa. În ‘67, Sally s-a refugiat la Londra, pentru că situaţia din Rhodesia devenise periculoasă, luptând în exil cât a putut pentru elibe­rarea lui Robert. S-au reunit după ce el a ieşit din închisoare, au ajuns la putere în Zimbabwe... Sally a murit în 1992 de blocaj renal, iar el s-a recăsătorit cu sud-africanca Grace Marufu, dar se pare că dorul de Sally l-a transformat într-un tiran. Ziarele din opozitie au scris că dictatorul a cheltuit pentru petrecerea de ziua lui 250.000 de dolari. Pentru că el şi familia lui au interdicţie de a intra în ţările europene, Anglia şi SUA, soţia lui zboară lunar cu un Boeing 747 personal în Singapore la shopping... În gările din Zimbabwe am împărţit 8 kilograme de bomboane. Pe drum am ademenit maimuţele vărsând un săculeţ cu boabe. Aşa am ales eu să îi spun un "nelamulţi" ani lui Mugabe.







×
Subiecte în articol: exotic zimbabwe