x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calendar ortodox, 13 februarie 2024. Sfântul Cuvios Martinian

Calendar ortodox, 13 februarie 2024. Sfântul Cuvios Martinian

de Redacția Jurnalul    |    13 Feb 2024   •   09:00
Calendar ortodox, 13 februarie 2024. Sfântul Cuvios Martinian
Sursa foto: doxologia.ro

Creștinii ortodocși îl prăznuiesc marți, 13 februarie 2024, pe Sfântul Cuvios Martinian. Totodată, în această zi sunt sărbătoriți 4 sfinți. 

Cuviosul Martinian a intrat în viaţa monahală la 18 ani şi a trăit 25 de ani într-o peştere din apropiere de Cezareea Palestinei, în înfrânare şi rugăciune.

Acesta a fost învrednicit de Dumnezeu cu darul tămăduirii, iar mulţi oameni au fost vindecaţi datorită sfintelor lui rugăciuni, potrivit crestinortodox.ro.

A fost supus la multe ispite şi năluciri. Cel mai mult a fost ispitit cu patima desfrânării, dar a rezistat de fiecare dată și "a sărit în mijlocul focului" sau "s-a aruncat în mare", pentru a răbda.

Și-a petrecut ultimele zile din viaţă la Atena şi a fost îngropat cu mare cinste de către episcopul locului.

Însă și viața celor două femei care l-au ispitit s-a schimbat. Zoe "s-a dus la mănăstirea unde a fost trimisă de Sfântul Cuvios Martinian şi a trăit în curăţie, învrednicindu-se de a face minuni". Fotinia a trăit, până la sfârşitul vieţii, pe stânca de pe care Sfântul Cuvios Martinian s-a aruncat în mare.

Sfinți prăznuiți pe 13 februarie 2024

În ziua de 13 februarie 2024 mai sunt prăznuiţi Sfinţii Apostoli Acvila şi Priscila, precum şi Sfântul Ierarh Evloghie.

Despre Sfinţii Acvila şi Priscila se ştie că erau evrei şi au trăit la Roma înainte ca împăratul Claudius să scoată toţi evreii din Italia. Se mai spune că Sfinţii Acvila şi Priscila sunt printre puţinii oameni botezaţi personal de Sfântul Pavel.

Despre Sfântul Ierarh Evloghie se ştie că a fost Patriarhul Alexandriei şi a făcut multe minuni, potrivit observatornews.ro.

×
Subiecte în articol: ortodox sfantul martinian