x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calendar ortodox. Când începe Anul bisericesc. Origini și semnificații

Calendar ortodox. Când începe Anul bisericesc. Origini și semnificații

de Redacția Jurnalul    |    31 Aug 2024   •   00:05
Calendar ortodox. Când începe Anul bisericesc. Origini și semnificații

Anul bisericesc începe la 1 septembrie și se încheie la 31 august. Tradiția provine de la vechii evrei care sărbătoreau la această dată anul civil, potrivit Sinaxarului din Mineiul zilei de 1 septembrie.

După tradiția iudaică, în această zi Dumnezeu a început lucrarea de creare a lumii și Mântuitorul a început activitatea sa de propăvăduire a Evangheliei.

Evreii încep calendarul cu luna Tişri, respectiv septembrie. În prima zi din luna septembrie, evreii aveau zi de odihnă şi aduceau Domnului ardere de tot.

Potrivit tradiţiei, Mântuitorul Iisus Hristos şi-a început activitatea publică în ziua de 1 septembrie, când a intrat în sinagogă şi a citit cuvintele lui Isaia care profeţeau despre Persoana Sa dumnezeiască:

Citiți și Alexandru și Alexandra, apărătorii oamenilor: Semnificația profundă a unor nume de legendă

„Duhul Domnului este peste Mine, pentru că M-a uns ca să binevestesc săracilor; M-a trimis să vindec pe cei zdrobiţi cu inima; să propovăduiesc robilor dezrobirea şi celor orbi vederea; să slobozesc pe cei apăsaţi. Şi să vestesc anul plăcut Domnului“ (Isaia 61:1-2 şi Luca 4:18-19).

Un alt motiv al sărbătoririi anului bisericesc în prima zi a lunii septembrie este tradiţia moştenită din Legea Veche, potrivit căreia în această zi a început creaţia lumii.

Începutul Anului Nou bisericesc a fost instituit de Sfinții Părinți la Sinodul I de la Niceea. Aceștia au stabilit să se sărbătorească data de 1 septembrie ca un început al mântuirii creștinilor, în amintirea intrării lui Hristos în mijlocul adunării evreilor, vestind tuturor anul bineplăcut Domnului.

Citiți și Prima lună de toamnă va avea temperaturi mai ridicate decât cele normale

Tot în ziua de 1 septembrie, Biserica a rânduit să fie pomenit Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul, din Dobrogea, care a alcătuit cronologia creştină, numărând pentru întâia oară anii începând de la Hristos, potrivit basilica.ro.

×
Subiecte în articol: nou an bisericesc 1 septembrie ortodox