x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calendar ortodox. Sfinții importanți prăznuiți pe 26 și 27 octombrie 2024

Calendar ortodox. Sfinții importanți prăznuiți pe 26 și 27 octombrie 2024

de Redacția Jurnalul    |    23 Oct 2024   •   15:00
Calendar ortodox. Sfinții importanți prăznuiți pe 26 și 27 octombrie 2024

Creștinii sărbătoresc la acest sfârșit de săptămână doi sfinți importanți. Sunt sărbători religioase cu cruce roșie în calendarul ortodox.

Pe 26 octombrie este prăznuit Sfântul Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, iar pe 27 octombrie este ziua Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștiului.

Cine a fost Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir

Sfântul Dimitrie a venit pe lume în Tesalonic, iar tatăl său era guvernator. Când a crescut a fost dus de părinții lui în casa lor de rugăciune. Acolo i-au fost arătate sfintele icoane, icoana adevăratului Dumnezeu, şi icoana Născătoarei de Dumnezeu. În acea încăpere, Sfântul Dumitru a fost botezat în numele Preasfintei Treimi.

După moartea tatălui său, Sfântul Dimitrie a fost numit în locul lui, însă împăratul Maximian (286-305) i-a poruncit să curețe Tesalonicul de creştini. Sfântul Dimitrie a încălcat acest ordin iar când s-a întors în cetate a început să propovăduiască Evanghelia.

Când împăratul a aflat că Sfântul Dimitrie este creștin, l-a aruncat în temniță. În ziua de 26 octombrie, ostașii au intrat la acesta şi l-au găsit rugându-se. Sfântul Dimitrie a murit astfel împuns cu suliţele.

Cine a fost Sfântul Cuivos Dimitrie cel Nou

Sfântul Dmitrie cel Nou este prăznuit pe 27 octombrie. S-a născut în satul, Basarabov, de pe marginea apei Lomului.

A fost păstor de vite, iar apoi s-a făcut monah la mănăstirea care era înăuntrul unei peşteri. Se spune că Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, prin ostenelile sale multe, postul, rugăciunea şi privegherile pe care le făcea, s-a învrednicit şi de darul facerii de minuni.

Mulți ani, nimeni nu a știutde trecerea la cele veşnice a Sfântului Cuvios Dimitrie. Moaştele Sfântului au fost găsite în chip minunat, prin lucrare dumnezeiască, notază spynews.ro.

×
Subiecte în articol: ortodox sfantul dimitrie