x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa 10 rase de câini cu cea mai scurtă durată de viață

10 rase de câini cu cea mai scurtă durată de viață

de Anastasia Paul    |    13 Ian 2024   •   23:20
10 rase de câini cu cea mai scurtă durată de viață
Sursa foto: Hepta

Cea mai scurtă durată de viață o au câinii de talie mare. Deși nu sunt longevivi, câinii mari sunt frumoși, distractivi, iubitori, ca și cei mici, desigur!

Tot ce poți face ca proprietar de câine este să ai grijă de minunatul tău câine și să te asiguri că este sănătos și are o viață fericită alături de tine.

Ca și în cazul câinilor mai mici, cu o durată de viață mai lungă, trebuie să beneficieze de hrană bună, să facă exerciții fizice regulate, să îi ducem la veterinar și să mențină o greutate sănătoasă. 

Însă, pe lângă mărime, unele rase au și probleme genetice care împiedică longevitatea.

O teorie  spune că patrupezii mari îmbătrânesc mai repede din cauza efortului pe care dimensiunea lor o pune asupra corpului. Câinii mai mici (și care tind să aibă o viață mai lungă) nu fac controale geriatrice până la vârsta de 10 sau 11 ani, dar câinii mai mari sunt considerați bătrâni la 7 ani.

Iată câteva rase mari cu cea mai scurtă speranță de viață:

1. Mastiff francez 
Frumoșii Mastiff francezi, cunoscuți și sub numele de Dogue de Bordeaux, cântăresc trăiesc 6-8 ani. Acest câine mare este afectuos, curajos, loial, protector, ușor de dresat, are nevoie de stimuli mentali și are un temperament drăguț. Unii medici veterinari sunt de părere că nu trăiesc mai mult din cauza botului scurt care provoacă probleme respiratorii. 

2. Saint Bernard
Iubiții câini Saint Bernard trăiesc 8-10 ani. Acești eroi pufoși sunt renumiți pentru istoria lor de a ajuta oamenii îngropați în avalanșele din Alpi. Este una dintre rasele mari care are o speranță de viață scurtă, deși trăiesc puțin mai mult decât Mastifful francez. Acești giranți sunt fermecători, jucăuși, afectuoși, curioași, protectoari și buni cu copiii.  Sunt sensibili la o boală de inimă, numită cardiomiopatie dilatată, epilepsie și eczeme.

3. Bulldog
Adorabilii Buldogi trăiesc 8-10 ani. Sunt afectuosi, prietenosi, calmi, curajosi, jucăuș și loiali. Rasa a fost folosită drept momeală pentru tauri până în 1835. Când acest sport sângeros a devenit ilegal, au fost transformați în animale de companie. Au o față plată brahicefală care le provoacă probleme de respirație.

Există 15 tipuri de Bulldog și fiecare dintre ei este mai drăguț decât următorul. Au o durată de viață mai scurtă decât mulți câini, dar recent au reușit să se claseze ca a șasea cea mai populară rasă de câini din SUA.

4. Terranova
Minunatul Newfoundland trăiește 9-10 ani. Este afectuos, dulce, răbdător, devotat, prietenos și bun cu copiii și alți câini. Este cunoscut drept câinele dădacă pentru că sunt grozavi cu copiii și îi protejează. Sunt, de asemenea, câini iscusiți de salvare de la înec datorită labelor, mușchilor și blanii duble groase. Sunt expuși riscului de balonare, în care alimentarea cu sânge a organelor vitale este întreruptă atunci când stomacul lor este răsucit.

5. Marele Bernez
Este ca un animal uriaș de pluș care trăiește 8-10 ani. Acești câini sunt buni, blânzi, afectuoși, energici, prietenoși, jucăuși, puternici, calmi, muncitori și buni cu copiii și câinii. Sunt foarte inteligenți și perfecți pentru munca la ferme și pășuni.

6. Rottweiler
Trăiește aproximativ 9-10 ani. Câinele Rottweiler este foarte ușor de , loial, încrezător, afectuos, jucăuș, protector, musculos, calm și are nevoie de stimuli mentali. Era folosit la conducerea turmelor de vaci, iar după apariția mașinilor, au devenit câini polițiști, câini ghid și câini de căutare și salvare. Această rasă versatilă este predispusă la probleme de sănătate cum ar fi cancerul osos, displazia șoldului, displazia cotului și torsiune gastrică (balonare).

7. Wolfhound irlandez
Trăiește circa 6-10 ani. Este afectuos, protector, calm, demn, dulce, musculos și bun cu copiii și câinii. Deși arată impunător, sunt prea prietenoși pentru a fi câini de pază. Vânau elani irlandezi, acum dispăruți. Mai târziu, au vânat lupi. Sunt predispuși la balonare și cancer osos.

8. Mastiff
Trăște 6-10 ani. Acești câini sunt musculoși, demni, curajoși, afectuoși, protectori și buni cu copiii. Erau folosiți la vânătoare de animale mari, câini de război și paznici de noapte a moșiilor din Anglia. Romanii au adus Mastiffs la Roma pentru a lupta cu fiarele sălbatice și gladiatori umani în arenă.  Problemele de sănătate includ balonare, cancer osos și boli de inimă.

9. Bullmastiff
Trăiesc doar 7-9 ani. Sunt loiali, curajoși, afectuoși, protectori, energici, inteligenți și au nevoie de stimuli. este o încrucișare între Bulldog și Mastiff. Au nevoie de dresaj și socializare cât sunt tineri și mici. Au fost crescuți pentru a proteja marile proprietăți aristocratice de la țară și rezervațiile de vânat de braconieri în Anglia, la mijlocul până la sfârșitul secolului al XIX-lea. Unele dintre problemele de sănătate de care suferă sunt balonarea, bolile de inimă și cancerul.

10. Marele Danez
Trăiesc până la 7-10 ani. Sunt protectori, puternici, prietenoși, jucăuși, răbdători, blânzi, dulci, afectuoși, de încredere, energici și au nevoie de stimuli mentali. Sunt predispuși la balonare și cancer osos, potrivit worldanimalfoundation.org.

 

×
Subiecte în articol: caini viata