x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa 5 soluții smart pentru amenajarea unei bucătării mici

5 soluții smart pentru amenajarea unei bucătării mici

02 Noi 2023   •   15:37
5 soluții smart pentru amenajarea unei bucătării mici

O amenajare estetică și funcțională nu depinde, în primul rând, de spațiul disponibil, ci de echilibrul dintre elementele ce definesc respectiva încăpere. Extrapolând, o bucătărie mică poate fi la fel de eficient și frumos organizată precum una cu suprafață mare, iar în cele ce urmează, vei găsi câteva soluții și argumente practice, în sprijinul acestui principiu.

Alegeri pragmatice

Eficiența și estetica unui spațiu merg mână în mână cu pragmatismul. Iar a fi pragmatic, atunci când amenajezi o bucătărie, indiferent de suprafața ei, dar mai ales atunci când este mică, pleacă de la alegerea elementelor indispensabile unui spațiu modern.

 

Pentru fiecare dintre acestea, optează pentru modelul cu maximum de beneficii, dar fără să faci compromisuri. Variantele încorporabile pentru cuptor și plită sunt soluții inspirate. Ia în calcul și posibilitatea de a alege o masina de spalat vase mare sau una de tip slim size, ce are doar 45 cm lățime și care te ajută să gestionezi echilibrat spațiul din bucătărie, oferindu-ți confort și un consum rațional de apă și energie.

 

Pentru electrocasnicele esențiale, așa cum sunt frigiderul și mașina de spălat vase, folosește  colțul bucătăriei. În felul acesta, vei avea blatul de lucru în partea centrală și vei crea acel triunghi ergonomic între zonele de interes.  

Optează pentru amenajarea în L

Varianta de amenajate în L este ideală pentru o bucătărie mică. În funcție de compartimentare, laturile pot fi de lungimi diferite, situație în care avem o bucătărie dreptunghiulară, ori egale, în situația uneia pătrate.

 

Soluția în L este confortabilă pentru că permite realizarea foarte simplă a zonei de lucru între chiuvetă, frigider și plită. Mai mult, este perfectă în cazul unui cuptor încorporat și creează spațiul ideal pentru montarea mașinii de spălat vase, acoperind toate elementele esențiale dintr-o bucătărie perfect utilată.

 

Organizează latura mică din dreptul ferestrei ca un spațiu suplimentar, cu o masă mică sau pliabilă, de tipul click-clack, care să devină loc pentru micul dejun ori spațiu de lucru, oferind bucătăriei rolul multifuncțional pe care-l merită.

Echilibrul între orizontală și verticală

Verticala este o soluție ideală pentru depozitare în orice încăpere, dar mai ales într-o bucătărie, fiind ideală pentru a include elemente electrocasnice încorporabile.

 

Estetica spațiului depinde de echilibrul dintre orizontală și verticală. Pentru a-l obține, folosește corpuri cu uși transparente, pentru cele așezate deasupra blatului de lucru, și un singur dulap de tip „soldat” în colțul bucătăriei, pentru a realiza o simetrie vizuală cu frigiderul. 

 

Limitează la minimul necesar mobilierul de depozitare fixat pe perete, pentru că oricât ar fi de util, acesta aglomerează spațiul și limitează volumul încăperii. Acesta este motivul pentru care ușile din sticlă transparentă sau mată susțin aspectul fluid, care generează confort vizual.

Luminează inteligent

Lumina nu este doar o necesitate, dar și un element esențial în orice amenajare, mai ales într-un spațiu mic. Folosește pentru plafon un sistem multiplu de surse de lumină, care să poată fi direcționată spre punctele de interes și care, în același timp, să acopere tot spațiul de lucru.

 

Iluminatul inteligent înseamnă și folosirea de spoturi care să marcheze și să delimiteze zonele principale ale bucătăriei, cu rolul de a crea adâncime prin jocul de umbre, dar fără a omite scopul lor principal, acela de a lumina bine blatul. Pentru eficiență maximă, acestea trebuie montate puțin mai jos de nivelul ochilor.

 

Alege becuri cu lumină caldă, care vor da ambianței generale din bucătărie o strălucire plăcută și vor alimenta sentimentul de confort.

Optează pentru culori în contrast

Bucătăria este un loc viu, cald, iar culorile pe care le alegi creează această atmosferă. Optează pentru tonuri pale și evită monotonia cromatică, alegând culori în contrast, pentru mobilier.

 

Un alt element care amplifică vizual spațiul este utilizarea unor elemente pentru podea în tonuri închise. Folosește mereu flise de dimensiune mică sau medie și adaugă elemente de accent în culori vii, pentru a personaliza decorul general din bucătărie.

 

Bucătăria este un spațiu important, astfel că are nevoie de toată atenția, atunci când este amenajată, pentru a aduce un plus de confort tuturor celor care locuiesc în casă.

 

Sursa foto: shutterstock.com

 

 

×