x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa 7 cele mai inteligente rase de câini din lume

7 cele mai inteligente rase de câini din lume

de Anastasia Paul    |    15 Ian 2024   •   22:00
7 cele mai inteligente rase de câini din lume
Sursa foto: Hepta

Face parte câinele tău dintr-una din cele mai inteligente rase? Înțelegerea inteligenței canine este complexă, implicând mai mulți factori.

Experți precum dr. Stanley Coren, profesor de psihologie și autor al cărții „Inteligenta câinilor”, clasifică inteligența câinilor în trei tipuri: instinctivă, adaptativă și de lucru și supunere.

Inteligența instinctivă se referă la ceea ce se află un câine, inteligența adaptivă măsoară învățarea unui câine din mediul său, iar inteligența de lucru și de ascultare măsoară ceea ce un câine poate învăța de la oameni. 

În cartea sa, neuropsihologul Stanley Coren subliniază antrenabilitatea ca un indicator cheie al inteligenței canine. Conform descoperirilor sale, cei mai deștepți câini pot prelua comenzile în mai puțin de 5 repetări și le pot urma cu o precizie de 95% sau mai mare.

Iată 7 cele mai inteligente rase de câini:

1. Border Collie
Crescuți inițial pentru a păstori oile, ei sunt considerați câini foarte deștepți. Sunt buni să urmeze comenzile și să acorde atenție oamenilor. Cunoscuți pentru că sunt cei mai buni la păstorirea oilor, sunt, de asemenea, grozavi la învățare și lucru.

Se descurcă bine la cursurile de antrenament și sunt grozavi la găsirea și salvarea oamenilor. Le place să lucreze și să învețe. Au multă energie și se concentrează bine, ceea ce îi face niște câini de lucru grozavi. Ei pot învăța multe comenzi și pot face sarcini complexe dacă sunt instruiți bine și consecvent.

2. Ciobanesc german
Sunt foarte apreciați ca câini de poliție, militari și de familie, renumiți pentru instinctele lor de păstorire și de protecție. Acești câini inteligenți excelează în roluri solicitante precum căutarea și salvarea datorită simțului acut al mirosului.

Sunt cunoscuți pentru temperamentul lor calm și ușurința în dresaj, făcându-i câini de asistență excelenți pentru persoanele cu dizabilități și persoanele în vârstă. Cu o inteligență comparabilă cu a unui om de 2,5 ani, ei sunt cunoscuți și pentru tendința lor de a explora lumea cu gura, la fel ca și copiii mici.

3. Pudel
Nu sunt doar drăguți, ci și foarte deștepți. Ei învață cu ușurință comenzi și trucuri. Acești câini activi au fost crescuți inițial pentru a recupera lucruri din apă. Pudelii miniaturali ar fi putut fi folosiți pentru a vâna trufe.

Sunt ușor de antrenat și iubesc să învețe, dar pot fi puțin încăpățânați. Au multă energie și au nevoie de activități pentru a-și ține mintea ocupată. Sunt grozavi la înot și învață rapid comenzi noi. 

4. Doberman Pinscher
Cunoscut pentru viteza și rezistența sa, a fost crescut inițial ca gardian. Această rasă germană excelează ca câine de lucru și este ușor de recunoscut. Dobermanii sunt impunatori din punct de vedere fizic, făcându-i gardieni eficienți și neînfricați în roluri de poliție, armată și securitate privată.

Ei sunt în special pricepuți în identificarea potențialelor amenințări, fiind în fruntea „inteligenței instinctive”, care se referă la capacitatea lor naturală de a-și îndeplini sarcinile. Cunoscuți pentru vigilența lor ridicată, o trăsătură cheie pentru ascultare, dobermanii sunt capabili să învețe și să-și amintească multe comenzi.

5. Golden Retriever
Sunt deștepți și adoră să ajute. Se concentrează bine pe oameni, ceea ce îi face ușor de antrenat,. Deși ar putea părea jucăuși, sunt folosiți la vânătoare, câini ghid și în căutare și salvare datorită instinctelor lor puternice, capacității de adaptare și dorinței de a munci din greu.

Ei manifestă adesea o inteligență și creativitate surprinzătoare, asemănătoare copiilor mici între 2 - 2,5 ani, în ceea ce privește abilitățile mentale. Acest lucru arată cât de aproape pot fi de oameni în gândirea lor.

6. Labrador Retriever
Sunt perfecți atât ăentru sport, cât și de familie, cunoscuți pentru blândețea și inteligența lor. Sunt una dintre cele mai populare rase din SUA, iubite pentru natura lor blândă și loială și pentru dorința de a le face pe plac oamenilor.

Crescut inițial în Canada pentru a ajuta pescarii, Labradorii sunt acum dresați ca câini ghid sau de asistență pentru orbi, handicapați și persoane în vârstă. Sunt inteligenți, grijulii și extrem de amabili.

Fiind foarte sociabili și adaptabili, sunt adesea aleși ca animale de serviciu. Inteligența lor reală strălucește în instinctele lor naturale de recuperare.

7. Ciobănesc australian
Sunt cei mai fericiți atunci când au cevao slujbă de făcut, cum ar fi sarcinile de păstorire, de ascultare sau de agilitate. Sunt plini de energie și foarte inteligenți. Crescut inițial pentru păstorit, acești câini sunt foarte alerți și se remarcă în competițiile de agilitate și ascultare.

Au multă energie, o minte activă și un pic independentă. Acești câini sunt atât de deștepți încât adesea își depășesc stăpânii, potrivit worldanimalfoundation.org.

×
Subiecte în articol: caini inteligent