Unele dintre cele mai populare legume sunt roșiile însă este util să știi că există riscul de a face mai multe greșeli care le pot afecta creșterea și îți pot strica astfel recolta, scrie tomsguide.com.
Iată 7 greșeli comune când îți cultivi propriile roșii:
1. Alegi sămânța greșită
Există multe soiuri de roșii, așa că asigură-te că te-ai informat înainte care este cea mai potrivită condițiilor din curtea ta. De exemplu, unele tomate sunt mai rezistele la dăunători decât altele, în timp ce există unele care se vor coace mai repede, ideale atunci când temperaturile scad mai repede. Totodată, dacă ai puțin spațiu, mai potrivite ar fi roșiile mici.
Ar trebui să mai verifici dacă sunt soiuri determinate sau nedeterminate. Primele vor crește doar la o dimensiune limitată și vor produce o singură recoltă pe sezon, iar celelalte vor continua să crească și să producă fructe sub formă de „rosii de viță de vie.” Nu uita să verifici dacă roșia în sine va fi pe gustul tău. Culoarea, textura, dimensiunea și aroma vor varia în funcție de plantă. Indiferent de sămânța pe care o alegi, asigură-te că este certificată organic și fără aditivi.
2. Folosești compostul nepotrivit
Nu ar trebui să folosești orice compost. Acest lucru poate afecta dezvoltarea plantei și încurajează dezvoltarea bolilor. Dacă o crești din semințe, începe cu un amestec de ghiveci pentru semințe. Odată ce planta s-a dezvoltat, o poți transfera și adaugi un compost multifuncțional sau un compost pe bază de turbă. Poți cumpăra și compost de roșii special.
3. Plantarea direct în pământ
Direct în grădină trebuie pusă doar planta, nu și sămânța. Plantele de tomate sunt sensibile când sunt mici și au nevoie de căldură și umiditate constantă. Acesta este motivul pentru care trebuie păstrate la început în ghivece. Răsadurile pot fi germinate în tăvi speciale. Ar trebui să plantezi 2-3 semințe/recipient deoarece nu toate vor germina cu succes. Odată ce plantele tale au ajuns la 5-10 cm înălțime și au apărut primele frunze, sunt gata pentru a fi puse în grădină.
Dacă vrei să crești plantele direct în pământ, trebuie să le obișnuiești înainte cu condițiile exterioare, mutându-le afară pe timpul zilei și noaptea în interior. Trebuie să faci asta timp de o săptămână. Dacă alegi să păstrezi plantele de roșii în recipiente, pune-le în ghivece mai mari. Dimensiunea bună ar fi de 30 cm. Alege vase din ceramică, mai degrabă decât cele din plastic. Acestea sunt mai poroase și permit o mai bună circulație a aerului și un sol cu uscare rapidă, ceea ce descurajează bolile.
Containerele pot fi opțiunea mai bună față de plantarea în pământ dacă condițiile de afară nu sunt bune. De exemplu, dacă temperatura scade într-o noapte, poți muta planta în interior, mai degrabă decât să speri că este suficient de adaptată pentru a supraviețui.
4. Nu le uzi suficient
Plantele de tomate au o creștere rapidă și se dezvoltă la căldură. Desigur, asta înseamnă că au nevoie de multă apă, mai ales când sunt tinere. În timpul însămânțării, acestea trebuie udate o dată sau chiar de două ori pe zi. Odată mature, plantele de tomate necesită cel puțin 2-5 cm de apă în fiecare săptămână și mai mult în lunile fierbinți de vară. Ar trebui să uzi solul încet și profund în jurul bazei tulpinii, lăsându-l umed. Nu uda planta direct, acest lucru doar încurajează dezvoltarea bolilor. Poți verifica oricând nivelul de umiditate utilizând un contor de sol.
Este esențial ca plantele de roșii să primească o aprovizionare constantă cu apă. Un model neregulat de udare sau lipsa apei pot descuraja creșterea și pot încuraja bolile. O boală care provoacă probleme pentru cultivatorii de tomate este putrezirea capătului legumei.
Este posibil să nu știi că ai această problemă dacă nu cercetezi atent recolta. Roșiile tale arată perfect sănătoase la început, dar există o pată întunecată pe partea inferioară. Acest lucru este cauzat de lipsa de calciu, provocată de condițiile uscate din sol. Este unul dintre motivele predominante pentru asigurarea unei rutine regulate de udare.
5. Nu folosești fertilizatori
Îngrășământul va oferi nutrienții necesari pentru a promova creșterea. În plus, va încuraja o recoltă mai reușită. Dacă nu ești sigur de nutrienții disponibili în sol, poți utiliza întotdeauna un kit de testare a solului.
Sunt disponibile îngrășăminte specifice roșiilor. Acestea pot fi amestecate în sol înainte de plantare sau aplicate în sensul tradițional, combinate cu apă și apoi udate. Pentru acestea din urmă, plantele de roșii trebuie hrănite la fiecare două săptămâni în timpul sezonului de creștere. Oprește imediat ce roșiile sunt mari și s-au copt.
6. Lipsa de sprijin
Indiferent de tipul de plantă pe care o cultivi, aceasta are nevoie de araci. Tipurile nedeterminate vor crește în mod natural mult mai înalte față de cele determinate, așa că au și mai multă nevoie să fie sprijinite. Tipuri ledeterminate de plante de tomate vor crește în general până la circa 1,5 metri dar și ele au nevoie să fie ținute în poziție verticală. În plus, așa economisești și spațiul la sol. Vei încuraja o bună circulație a aerului și vei facilita udarea plantei.
7. Nu le protejezi
Plantele de tomate sunt vulnerabile la dăunători, la fel ca orice altă plantă roditoare. Dacă nu le protejezi în mod adecvat, pot fi distruse înainte de a se coace. Insectele precum afidele, gândacii, muștele albe și viermii de fructe îți pot deteriora roșiile. Și păsările pot provoca probleme odată ce roșiile tale sunt coapte.
Există mai multe moduri prin care îți poți proteja plantele. Multe soiuri sunt rezistente la dăunători. De asemenea, poți investi în saci de plasă pentru a proteja fizic plantele de insecte și păsări. Dacă plantezi flori care țin dăunătorii departe, cum sunt gălbenelele, acest lucru poate ține la distanță și insectele nedorite. Și plantarea lor într-o seră poate ține păsările la distanță.