x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa 7 plante de interior vor aduce parfumuri naturale în casa ta

7 plante de interior vor aduce parfumuri naturale în casa ta

de Anastasia Paul    |    04 Dec 2023   •   18:30
7 plante de interior vor aduce parfumuri naturale în casa ta
Sursa foto: Hepta

În timp ce beneficiile fizice și mentale ale deținerii și îngrijirii plantelor de apartament sunt bine documentate de organizații precum Forumul Economic Mondial, casele noastre pot beneficia de parfumuri încântătoare, care ne îmbunătățesc starea de spirit.

Iată 7 plante care îți vor aduce mirosuri încântătoare în casa ta:

1. Iasomie
Această plantă delicată cu flori albe se găsește adesea crescând pe un spalier de grădină, dar poate fi cultivată și în interior. Totuși, înainte de a o cumpăra, verifică dacă este un soi parfumat. 

Jasminum polyanthum este cunoscută pentru aroma sa dulce.

Se dezvoltă cel mai bine într-o cameră răcoroasă și nu-i place căldura. O temperatură sub 18°C îi va asigura înflorirea, așa că evită bucătăriile și băile fierbinți și apline de aburi. Iasomia preferă solul poros, dar trebie să-l verifici pentru a te asigura că nu se usucă.

Pe lângă faptul că oferă un miros încântător în casă, aroma plantei te poate ajuta să alungi neliniștea, starea de iritare și insomnia. Pare un partener perfect pentru dormitor și este sigură pentru animalele de companie.

2. Citrice
Adesea crescuți afară, în zone cu climă caldă, citricele frumos parfumate. Cu frunze verzi lucioase și închise, flori albe care miros încântător și fructe strălucitoare, aceste plante extrem de atractive îți umplu casa cu un parfum proaspăt.

Însă udarea excesivă poate deteriora planta și poate duce la dispariția acesteia, așa că las-o să se usuce între udari. Din acest motiv, este mai bine să păstrezi plantele de citrice în ghivece de dimensiuni mici, deoarece ghivecele mai mari vor conține mai mult pământ care durează mai mult timp să se usuce. Verifică dacă vasul are o gaură de drenaj, care va ajuta la evitarea putrezirii rădăcinilor.

Citricele se bucură de o poziție însorită și pot fi așezate afară în lunile mai calde, dar nu apreciază temperaturile extreme, așa că ține-le departe de ușile exterioare și de încălzitoare în perioadele mai reci.

Lămâia nu are nevoie de atât de mult soare ca portocalele și mandarinele pentru a se coace dar, indiferent de alegere, vei avea garantat un miros aromat care va adăuga un plus de strălucire casei tale.

Deși oamenii se pot bucura să mănânce citrice, acestea sunt toxice pentru pisici și câini, și ar trebui evitate.

3. Orhidee
Cea mai delicată dintre flori, orhideea este o plantă de apartament răspândită. Sunt preferate în special pentru florile lor elegante, combinațiile de culori și calitățile de înflorire lungă. 

Orhideele molii (Phalaenopsis), numite datorită aspectului lor asemănător cu moliile, sunt cea mai comună varietate și sunt cel mai ușor de crescut în casă, făcându-le o alegere bună pentru începători sau pentru cei interesați să cultive cele mai bune plante cu întreținere redusă. . 

Pentru un parfum de citrice încearcă Palaenopsis bellina, sau pentru ceva picant încearcă Phalaenopsis Cornings Violet. Dacă ești fan ciocolată, s-ar putea să te bucuri de parfumul Oncidium Sharry Baby, care poate fi cultivat în interior și în exterior.

Spre deosebire de alte plante de apartament, orhideele nu cresc în sol și sunt cultivate cel mai bine în material de ghiveci care menține rădăcinile bine aerate și promovează drenajul rapid. Societatea Americană de Orhidee spune că așchiile de scoarță, pietrele, feriga de copac sau alte materiale slab împachetate sunt ideale.

Una dintre cele mai rapide moduri de a ucide o orhidee este de a ține planta într-o oală plină cu apă. Rădăcinile vor fi lipsitw de oxigen și vor putrezi. Udarea săptămânală este suficientă.

Orhideele molii se descurcă bine cu lumină puternică, indirectă, deoarece prea multă lumină solară poate pârjoli frunzele. Revenind la rădăcinile lor, provin din regiuni umede, tropicale, astfel încât casele încălzite pot fi prea uscate. Pentru a compensa, frunzișul poate fi aburit la fiecare câteva zile, deși ai grijă și eviți pulverizarea florilor.

Fiecare orhidee va avea condițiile de creștere preferate, așa că ține cont de acest lucru dacă ai mai multe soiuri și citește eticheta plantei pentru instrucțiuni de îngrijire. Și dacă ai pisici și câini, rămâi la orhideea Oncidium și la orhideea Phalaenopsis, și evită soiurile hibride care ar putea dăuna animalelor de companie.

4. Ierburi aromate
Cultivarea ierburilor aromate și medicinale în interior are un scop dublu. Îți umplu casa cu un parfum uimitor și le poți adăuga la rețetele tale preferate.

Plantele ușor de cultivat sunt busuioc, arpagic, mentă, oregano, pătrunjel, rozmarin și cimbru.

Deși le poți cultiva din semințe sau butași, s-ar putea să preferi să cumperi în ghiveci. Doar asigură-te că vasul are un drenaj bun pentru a permite rădăcinilor să respire.

Ierburile sunt iubitoare de soare, așa că așează-le pe un pervaz însorit, orientat spre sud, de unde să se poată bucura de cel puțin 6 ore de soare zilnic. 

Aceste plante parfumate iubesc apa, dar nu prea mult. Verifică solul pentru a te asigura că rămâne umed, dar ai grijă să nu adaugi prea mult și să îneci rădăcinile. Dacă frunzele încep să devină galbene, este un semn că planta a fost udată în exces.

Recompensa vine atunci când le recoltezi. Cel mai bine este să tai doar câteva crenguțe. Nu îndepărti niciodată mai mult de un sfert din plantă deoarece poate intra în stare de șoc.

Un semn al succesului tău este că rădăcinile vor începe să iasă din găurile de drenaj ale ghivecelor. Aceasta înseamnă că este timpul să le transferi în ghivece mai mari. Alege un sol afânat, cu drenaj rapid.

Multe ierburi sunt sigure pentru animalele de companie, cum ar fi busuiol, salvie, pătrunjel, rozmarin, coriandru și lavandă. Dar dacă intenționați să cultivi altele, verificăc dacă sunt sigure pentru acestea.

5. Pelargonie
Probabil ați văzut pelargonii crescuți în cutii la ferestre și coșuri suspendate, dar florile, frunzișul și parfumul lor pot fi savurate și în interior. În funcție de varietatea pe care o alegi, casa ta va fi umplută cu parfum de lămâie, trandafir, măr, mentă sau pin.

Adesea confundate cu mușcatele, din aceeași specie Geraniaceae, sunt anuale și durează un sezon , în timp ce mușcatele sunt plante perene care cresc în fiecare an.

Frumusețea pelargoniilor este parfumul lor,  eliberat atunci când frunzele și tulpinile sunt frecate. Trebuie evitate dacă ai animale de companie, deoarece uleiurile esențiale din plante sunt toxice pentru pisici și câini.

Când cresc în ghivece, pelargonii ar trebui să fie plantate într-un sol cu drenaj aerisit, cum ar fi un compost multifuncțional fără turbă, pentru a permite rădăcinilor să se dezvolte. Așează planta departe de soarele arzător de amiază.

Pelargoniile au nevoie de apă moderată în timpul primăverii până în vară și ocazional apă în timpul iernii, permițând compostului să se usuce. ȘÎndepărtează florile decolorate și strânge tulpinile.

 6. Gardenie
La fel ca iasomia, florile albe delicate ale gardeniei aduc un parfum delicat. Deși pot fi dificil de crescut, florile frumoase și parfumul magnific o fac să merite.

Gardeniile de interior vor prospera cu temperaturi scăzute, umiditate moderată și multă lumină, dar nu directă. Păstrează planta pe un pervaz însorit care primește umbră după-amiaza, cu o temperatură a camerei 18 ° C în timpul zilei și 13 ° C noaptea.

Această plantă iubitoare de acid se descurcă bine în soluri cu pH scăzut. Dacă solul este prea alcalin, amestecă o linguriță de sulf agricol.

Pentru a garanta mugurii florali fericiți, solul plantei este cel mai bine menținut umed și udat o dată pe săptămână, potrivit tomsguide.com.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 


×
Subiecte în articol: plante miros casa