x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Afla ce e nou

Afla ce e nou

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    06 Apr 2006   •   00:00
Afla ce e nou

Sunt multe produse care au avut lucruri interesante "de spus" la prima editie a Targului Construct Expo Antreprenor, desfasurat in perioada 22-25 martie. Din multimea lor am ales sa va prezentam cateva cu caracter de noutate

CONSTRUCT EXPO ANTREPRENOR

Sunt multe produse care au avut lucruri interesante "de spus" la prima editie a Targului Construct Expo Antreprenor, desfasurat in perioada 22-25 martie. Din multimea lor am ales sa va prezentam cateva cu caracter de noutate

SISTEM INOVATIV. Argisol este un sistem de executie pentru constructii in forma de cofraje din spuma de polistiren extrudata (Neopor), prevazut cu o structura metalica de rigidizare, in care se toarna diafragme de beton. Structura de beton confera rezistenta, in timp ce cofrajul de polistiren extrudat Neopor asigura izolatie termica si fonica. Elementele sistemului se fixeaza intre ele ca un sistem lego prin baterea lor cu mana sau cu ajutorul unei bucati de lemn cu maner. Datorita sistemului de montare, respectiv a compozitiei materialului de baza, nu apare nici un gol si nu permite deloc intrarea umiditatii, deoarece este un sistem perfect inchis, neavand absorbtie capilara. Utilizarea sistemului reduce durata de executie a structurilor de rezistenta cu 80%-90% si cea de executie "la cheie" cu 50%.

TIGLA CU ASPECT DEOSEBIT. Tiglele Worldroof sunt produse ecologice fabricate din polipropilena, material fonoabsorbant si termoizolant. Finisajul este asigurat de piatra naturala granulata. Granulele mici de piatra asigura rezistenta la radiatiile ultraviolete, in plus fiind responsabile de aspectul deosebit si de gama de culori in care ni se prezinta produsul finit.

ELEMENTE CONSTRUCTIVE CU FINISAJUL ATASAT. Aceasta gama de produse ce au calitatea de inventie, dezvoltata de grupul Fin Development, desemneaza un ansamblu format din elemente de constructie (caramizi, blocuri ceramice, BCA) pe care sunt atasate straturile de finisaj, inainte de zidire. Aceasta inovatie duce la disparitia casei la rosu, zidul obtinut in acest fel necesitand numai rostuire (rosturile pot sa ramana ingropate sau trase la fata), dupa care se poate deja aplica vopsea lavabila.

In straturile de finisaj poate fi incorporat polistiren la dimensiunea ceruta de client. Se pot practica cu discul diamantat in zidul astfel rezultat trasee pentru instalatia electrica, fara ca tencuiala sa fie afectata in vreun fel.

ARTE TWIN SAU INSPIRATIA NATURII. Domeniul vopselelor decorative, ca de altminteri tot ceea ce tine de latura decorativa a ambientarii, este permanent "bagat in seama" si atins de imaginatia si spiritul indreptat spre descoperiri surprinzatoare ale specialistilor.

In fiecare an sunt aduse pe piata produse si efecte vizuale noi. In acest context a fost prezentat si produsul Arte Twin, o vopsea decorativa de interior cu structura de patina antica. Arte Twin este denumirea generica a unei tehnici decorative speciale care consta in aplicarea simultana a doua sau mai multor componente printr-o tehnica de spacluire. Dupa aplicarea straturilor de vopsea, se poate finisa prin adaugarea unui strat final argintiu, auriu sau o combinatie a celor doua. Vopseaua Arte Twin, un produs al marcii Caparol, a fost inspirata de natura. Gama de culori cuprinde 120 de nuante ce pot fi combinate in variante care se fac remarcate prin efectele vizuale pe care le genereaza, prin tonurile si luminozitatea deosebita pe care le confera interiorului.

INDEPARTARE EFICIENTA A GAZELOR DE ARDERE. Smoky este un produs folosit cu succes in majoritatea tarilor dezvoltate la absorbirea eficienta a fumului si a gazelor arse din cos, cat si la ventilarea si aerisirea spatiilor inchise, a podurilor, a bailor etc. Se monteaza pe cos si, folosindu-se de forta vantului pentru rotirea turbinei, provoaca aparitia unei depresiuni la nivelul sectiunii de evacuare, ceea ce determina, dupa caz, aspiratia gazelor de ardere sau a aerului viciat din incaperi.

Avantajele pe care le ofera acest produs ne-au facut sa-l remarcam. Dintre ele amintim: evita asfixiile si intoxicatiile cu monoxid de carbon, evacueaza rapid condensul centralelor termice, nu presupune costuri de energie, pentru ca foloseste puterea vantului.

SISTEME DE COGENERARE. La data de 25.03.2006, in cadrul Targului International ROMTHERM, si-a anuntat prezenta in Romania firma GERMAN POWER SYSTEMS, reprezentant al producatorului de sisteme de cogenerare DEUTZ POWER SYSTEMS GmbH & Co. Kg din Mannheim Germania. Producerea de curent electric si energie termica simultan cu un grad ridicat de eficienta este atuul principal al acestor sisteme. Traditia si flexibilitatea in "croirea" sistemelor de cogenerare pentru fiecare client in parte au facut ca Deutz Power Systems sa aiba instalate in anul 2004 sisteme de cogenerare care folosesc drept combustibil gazul natural sau biogaz, aproximativ 300 MW in intreaga lume. La intalnire au participat si reprezentati ai Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice din Bucuresti, reprezentanti ai diferitelor firme de constructii si instalatii din Romania, cat si cadre universitare ale Facultatii de Instalatii Bucuresti.

MOBILA SI OBIECTE DECORATIVE DIN MATERIALE RECICLABILE

Reciclarea, iata o chestiune de interes pentru lumea zilelor noastre. Este binecunoscut si din ce in ce mai exploatat faptul ca prin reciclare se evita cheltuielile de depozitare sau de incinerare. Castigurile din vinderea produselor obtinute prin reciclare amortizeaza o parte din cheltuielile acesteia din urma. Analize detaliate au aratat ca beneficiile aduse mediului de reciclare sunt cu mult mai eficiente decat orice alte actiuni de protejare a mediului. Si asta pentru ca materialele recuperate au fost deja purificate si prelucrate anterior, astfel incat utilizarea lor intr-un nou proces de fabricatie presupune o activitate mai curata si un consum mai mic de energie.

Conservarea energiei si a resurselor naturale sau prevenirea poluarii, cele mai importante directii urmarite prin programele de protectie a mediului sunt asigurate astfel. Acestea, plus starnirea interesului in a se reusi nascocirea unei alte utilitati decat cea initiala, una care sa nu aiba "nici in clin nici in maneca" cu ceea ce era la inceput au dus la trezirea atentiei catre aceasta metoda in obtinerea produselor.

Studiind aceasta problema, am descoperit tot soiul de alte intrebuintari ale unor produse sau materiale ca: hartia, sticla, lemnul, materialele textile, aluminiul, mergandu-se pana la ceea ce nu ti-ar fi trecut prin cap, precum: discuri de vinil, afise sau lanturi de bicicleta, sau… Am incercat sa alegem cateva idei interesante legate de aceasta tema, idei care si-au demonstrat cu brio putinta si eficienta prin utilizare.

DIN HARTIE RECICLATA… MOBILIER. Reciclarea hartiei este un proces prin care, in cele mai multe dintre cazuri, se obtine… tot hartie. O companie din Minnesota insa, recicleaza hartia, transformand-o astfel intr-un material de constructie nou denumit Shetkastone. Alcatuit din hartie de orice fel (incluzand aici chiar si hartia cerata, hartia glossy sau pe cea de ziar), plante si fibre textile, shetkastone poate fi utilizat ca materie prima pentru usi, blaturi, obiecte decorative sau suporturi pentru sapun. Acest material poate fi supus unei serii largi de procedee constructive cum ar fi: taierea cu ferastraul, acoperiri, lipiri, asamblari prin bataia de cuie sau prin infiletari, etanseizari, procedee utilizate in mod curent in prelucrarea lemnului.

MOBILA CU CRAPATURI, CIOTURI SI… SCOARTA. O destinatie interesanta a lemnului am descoperit-o in incantatoarea linie de mobilier dezvoltata de new-yorkezul John Houshmand, muzician, sculptor si antreprenor. Lemnul pe care il foloseste provine din barnele de rezistenta ramase de la fabricile sau depozitele demolate sau chiar de pe marginea drumului, uneori. Important este ca materialul sa nu fi suferit tratari ale suprafetelor in prealabil, deloc daca se poate. Ceea ce reuseste el este o interesanta combinatie intre lemnul aproape virgin (pastreaza chiar si scoarta, cioturile sau crapaturile) si liniile simple ale designului modern. Conceptul sau de mobilier are la baza filozofia simpla: "de a arata ceea ce lemnul are de aratat".

OBIECTE SI FINISAJE DIN STICLE DE BERE. Pe langa plastic sau metal care se deterioreaza gradual, pe masura ce sunt reciclate, sticla are abilitatea unica de a putea fi topita si transformata in altceva mereu si mereu, fara ca asta sa-i scada din calitate. Probabil ca cea mai splendida utilizare arhitecturala a sticlei reciclate se regaseste in agregatul ceramic Vetrazzo.

Constituit in proportie de 85%-90% din sticla reciclata post-consum, Vetrazzo este la fel de neted ca si marmura si de patru ori mai solid decat betonul.

Se foloseste de obicei pentru blaturi si mese, dar poate fi folosit si pentru podele sau pereti. Un alt mod interesant de a recicla sticla l-am regasit in colectia Transglass, o colaborare intre designerul de produs Tord Boontje si artista in sticla Emma Woffenden. Colectia este formata din cesti, carafe, cani, toate obtinute din sticle reciclate de vin sau bere.

SFOARA, RESTURI TEXTILE, ANIMALE DE PLUS… Pentru ca vorbim despre produse din materiale reciclate, nu putem sa nu-i amintim pe fratii Campana. Pe Fernando si Umberto Campana am putea sa-i consideram un duo dinamic de designeri, care realizeaza piese de mobilier din materiale reciclabile. Cei doi frati, unul arhitect si celalat avocat si sculptor, se folosesc de lucruri banale care nu lipsesc din nici o casa, precum: sfoara, resturi textile, animale de plus, resturi din lemn, pentru a crea piese amuzante care provoaca imaginatia si te pun pe ganduri.

SPUMA DIN ALUMINIU. Alusion este numele inregistrat al produsului denumit generic "spuma stabilizata din aluminiu". Cel mai bun mod de a descrie acest produs este sa va inchipuiti un fel de burete din aluminiu. Acest material si-a demonstrat deja aplicabilitatea pentru: pereti, mobilier, imbracarea podelelor si a tavanelor, blaturi, rafturi, corpuri de iluminat.
×