x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Afla ce e nou

Afla ce e nou

30 Mar 2006   •   00:00
Afla ce e nou

30 martie 2006

RAFINAMENTUL ARTEI POPULARE ROMANESTI


GALERIILE DE ARTA POPULARA DIN SIBIU
Daca aveti drum prin Sibiu, ar fi frumos sa nu ratati o raita prin Galeriile de Arta Populara ale Complexului National Muzeal "Astra". Prezentarea Galeriilor este conceputa ca un itinerariu initiatic, in care cei dornici sa afle sunt invitati sa atinga senzorial si cognitiv o lume a povestilor prin obiecte. Obiectele sunt prezente intr-un numar si o varietate apreciabile, avand menirea de a va prezenta valoarea, vigoarea si rafinamentul artei populare romanesti.

Reconstituire...


Abundenta si varietatea produselor prezentate reconstituie universul mirific al locuintei traditionale din satele Romaniei. Se pot cumpara icoane pictate pe sticla, piese de port popular, stergare, marame, obiecte sculptate in lemn si os, instrumente muzicale, piese ceramice si jucarii ecologice, masti, impletituri din fibre vegetale, oua incondeiate, carpete si covoare cu motive traditionale, podoabe de margele, pictura naiva, dar si publicatii de specialitate, carti postale, felicitari de sezon. Va propunem aceasta experienta in ideea recuperarii si recapitularii traditiilor, o lectie pe care multi dintre noi am uitat-o. Cand vine vorba despre recuperarea traditiilor, sa nu credeti ca realizatorii au uitat ca ea trebuie facuta in spiritul lor, insa in forme moderne de expresie adaptate cerintelor actuale ale comunitatii rurale. Drumul de la obiectele create de mesterul popular la traditie, drum care in muzeul Astra are ca motto sintagma Unesco "Tezaure umane vii", se doreste o placuta calatorie de la simplul "imi place" la descoperirea, cu smerenie, a unui intreg univers gradat in tonuri si nuante, prin continuitatea de motive si semne.

Cele doua magazine, expozitii cu vanzare, se afla unul la sediul muzeului, in Piata Mica nr. 11, si celalalt la intrarea in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului.

ANSAMBLU REZIDENTIAL DE MARI DIMENSIUNI


100 DE VILE INDIVIDUALE SAU CUPLATE IN ZONA CORBEANCA
Ansamblul rezidential ofera opt tipuri de design si utilari. Regimul de inaltime va fi de parter si mansarda locuibila sau parter, etaj si mansarda locuibila
In zona Corbeanca, firma de investitii imobiliare Marr Capital v-a initia, in luna martie, constructia unui ansamblu rezidential de mari dimensiuni. In martie vor fi demarate lucrarile de infrastructura locala, constructia vilelor urmand sa inceapa in luna mai. Intregul ansamblu va fi livrat pe piata in doi ani, iar prima vila va fi gata in septembrie anul acesta. Loturile de teren oferite spre vanzare au arii cuprinse intre 500 si 700 mp, iar suprafetele construite vor fi intre 220 mp pentru vilele individuale si 294 mp pentru cele cuplate.

Ca sistematizare interioara, casele vor cuprinde la parter o bucatarie, un hol si casa scarii, sufragerie, grup sanitar si birou. Acesta din urma se poate transforma in garaj, functie de optiunile exprimate. Etajul intai va fi impartit pentru trei dormitoare. "Complexul va fi dezvoltat in trei etape. In prima faza se vor livra pe piata douazeci de unitati, apoi se va construi in functie de rezervarile facute in timpul sau dupa epuizarea primului lot de case", ne spune Ionut Bordei, managerul Departamentului de Vanzari Rezidentiale al Eurisko, agent exclusiv pentru Corbeanca Forest.

PROGRAM PENTRU SUSTINEREA MESTESUGURILOR SI ARTIZANATULUI


Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii a demarat Programul national multianual pe perioada 2006-2009 pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului. Pentru acordarea de alocatii financiare nerambursabile beneficiarilor eligibili a fost alocat un buget de 490.000 RON. Prin aceste ajutoare banesti se urmareste: stimularea practicarii mestesugurilor si a meseriilor tipice micii industrii, care presupun un grad semnificativ de prelucrare manuala, ca mijloc de realizare a unor servicii si produse utilizand tehnologii traditionale; imbunatatirea accesului mestesugarilor la informatii de piata si facilitarea valorificarii acestor informatii; promovarea serviciilor si produselor realizate; stimularea cererii interne de servicii si produse care presupun un grad important de prelucrare manuala, precum si castigarea de piete externe noi pentru aceste produse si servicii, in mod special pentru cele cu specific traditional, de arta populara si artizanat; cresterea numarului de locuri de munca prin atragerea in astfel de activitati a generatiei tinere si a femeilor, in toate zonele tarii.
Toate informatiile suplimentare despre program le gasiti pe site-ul: www.mimmc.ro

IN ATENTIA ASOCIATIILOR DE PROPRIETARI


Legea serviciilor comunitare de utilitati publice (Lege nr. 51/2006 din 08/03/2006) stabileste: Art. 42. (9) Factura pentru serviciile furnizate/prestate se emite cel mai tarziu pana la data de 15 a lunii urmatoare celei in care prestatia a fost efectuata. Utilizatorii serviciilor de utilitati publice, persoane fizice sau juridice, sunt obligati sa achite facturile reprezentand contravaloarea serviciilor furnizate/prestate in termenul de scadenta de 15 zile lucratoare de la data primirii facturilor; data emiterii se inscrie pe factura. Termenul de scadenta privind plata facturii se ia in calcul incepand cu data primirii facturii. (10) Neachitarea facturii de catre utilizator in termen de 30 de zile de la data scadentei atrage penalitati de intarziere stabilite conform reglementarilor legale in vigoare. (11) Daca sumele datorate, inclusiv penalitatile, nu au fost achitate dupa 45 de zile de la primirea facturii, operatorul poate intrerupe furnizarea/prestarea serviciului cu un preaviz de 5 zile lucratoare si are dreptul sa solicite recuperarea debitelor in instanta.

CLADIRE DE BIROURI IN PIPERA


Un nou imobil de clasa A, destinat birourilor si/sau spatiilor comerciale, situat in zona Pipera, va fi finalizat in luna octombrie. Cladirea promovata de compania Regatta este structurata pe parter si patru etaje, oferind o suprafata utila de 2.062 mp si o suprafata construita de 2.400 mp. Etajele sunt impartite astfel: open space (compartimentabil la cerere), circulatii verticale, grupuri sanitare, rest-room si tea-room amenajate. Pipera Office Building este cea mai apropiata cladire de birouri din zona sa de Bucurestiul propriu-zis, fiind amplasata chiar la limita dintre teritoriul sectorului 1 si teritoriul orasului Voluntari.

×