x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Ajustari de vara pentru plante

Ajustari de vara pentru plante

08 Iun 2005   •   00:00

Vara s-a instalat deja, prin urmare va trebui sa va faceti un mic calendar de lucrari neaparat necesare pentru acest inceput de anotimp calduros. Prima etapa de dezvoltare a plantelor din acest an s-a incheiat, a venit vremea ajustarilor, pentru a va asigura ca veti avea o splendoare de gradina pana toamna tarziu.

Tufele si copacii sunt cele dintai categorii asupra carora trebuie sa va indreptati atentia. Vremea calda este cea mai potrivita pentru ca ramurile sa se refaca in urma toaleta rii. Trecuti deja de perioada de inflorire, copacii pot fi acum tunsi in functie de forma pe care doriti sa o aiba coroana. Nu neglijati insa forma naturala a coroanei, pentru ca, in linii mari, va trebui respectata. Daca aveti copaci inalti, pe care nu ii puteti tunde comod, cautati la distribuitorii autorizati emondoare de inaltime - motofierastraie dotate cu o tija telescopica, special concepute pentru a va ajuta in astfel de situatii. Atentie la exceptii, pentru ca, de pilda, pomii fructiferi nu se tund deloc vara.

In ceea ce priveste tufele, in functie de specie, ele vor avea nevoie de toaletare dupa ce au cazut si ultimele flori. Forsithia, de pilda, va intra intr-un repaus binemeritat dupa incantatoarele valuri de flori galbene care ne-au adus primavara. Pentru a fi pregatite pentru sezonul viitor, incepeti inca de acum sa le rariti. Aceasta operat iune simpla presupune indepartarea crengilor uscate de la baza si luminarea lastarilor noi. Acestia din urma vor ajuta tufa sa capete forte proaspete pentru anul urmator. Trandafirii insa sunt acum in plina floare. Nu taiati lastarii care cresc necontrolat decat dupa ce cad florile. Coniferele nu trebuie tunse decat daca sau inaltat prea mult. Si gardul viu trebuie toaletat in aceasta perioada si redus la dimensiunile pe care le-ati fixat ca standard. De altfel, pe tot parcursul verii, tufele care formeaza aceste ziduri verzi trebuie observate periodic si tinute sub control, pentru a pastra forma deosebita pe care acestea o dau gradinii.

Tot acum va trebui sa tundeti iarba si sa plivit i buruienile dintre straturile cu flori. Ploile destul de dese din ultimele saptamani au incurajat cu siguranta cresterea lor in exces. Daca iarba s-a strecurat printre flori si a crescut prea inalta, folositi un trimmer sau o motocoasa pentru a nu distruge florile. Pentru ca acestea sunt unelte de tuns iarba mici, dar puternice, va veti putea strecura usor printre plante. Daca aveti ronduri cu plante anuale sau sezoniere, iar florile lor au trecut, ar fi bine sa le inlocuiti cu flori proaspete, a caror perioada de inflorire este atinsa in lunile care urmeaza. Nu uitati ca puteti folosi resturile vegetale sub forma de compost, daca le macinati si le pastrati in cosuri acoperite.

Gazonul are nevoie si el de tundere periodica pentru a-si pastra forma. O masina de tuns iarba potrivita pentru suprafata pe care o aveti va va fi de cel mai mare ajutor.

O alta operatiune absolut necesara la inceputul verii este aprecierea gradului de uzare a solului. Nutrientii furnizati in primavara, dupa primele fertilizari, ar putea fi deja epuizati, astfel incat solul va avea nevoie de regenerare. Utilizati ingrasaminte chimice sau compost pentru a completa compozitia solului cu substant ele hranitoare atat de necesare plantelor. In plus, udati periodic gradina. O buna tehnica de udare, care asigura necesarul de apa al plantelor fara pierderi, presupune concentrarea apei langa radacina. Astfel, in loc sa folositi stropitoarea sau orice dispozitiv asemanator, mai bine turnati apa direct pe pamant cu ajutorul unui recipient mai mic. Va asigurati astfel ca dozarea apei este cea mai potrivita si ca planta primeste exact cat ii trebuie pentru a se hrani.

Material realizat cu sprijinul Stihl Romania
×