x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Alegeti ghivecele potrivite

Alegeti ghivecele potrivite

de Cornelia Constantin    |    06 Oct 2005   •   00:00
Alegeti ghivecele potrivite
GRADINA TA, MEREU VERDE
In functie de specie, dar si de sol si de pozitionare, in casa sau afara, este necesar un anumit tip de ghiveci

O planta care este cultivata in ghiveci este constransa de spatiul pe care il are pentru a-si dezvolta radacinile. Ea nu are alta sursa de hrana decat solul din ghiveci si eventual un ingrasamant utilizat in perioada de crestere. De aceea solul este foarte important si, implicit, ghiveciul in care acesta se afla. Plantele se dezvolta corespunzator doar atunci cand solul si celelalte conditii sunt asemanatoare cu cele din zonele lor de origine. Unele prefera soluri care inmagazineaza impresionante cantitati de apa. Altele, pe cele care elimina o anumita parte din apa. De asemenea, aerisirea solului este foarte importanta pentru planta, iar aceasta depinde in mod direct de vasul in care se afla.

DETALII ESENTIALE

Un lucru foarte important pe care trebuie sa-l stiti despre ghivece este ca, indiferent de materialul din care sunt confectionate, trebuie sa aiba gauri de scurgere pentru apa suplimentara si tavite/farfuriute care sa o colecteze. O planta care are la baza un sol mustind de apa va muri in mod sigur, pentru ca radacinile sale vor putrezi din cauza excesului de umezeala. Dupa cum vedeti, e foarte important sa stim ce fel de ghiveci se potriveste unei anumite flori. Daca folositi ghivece cu deschidere larga si baza ingusta trebuie sa stiti ca desi la suprafata solul va parea uscat, undeva spre baza umezeala va fi corespunzatoare. Si atunci va intrebati: cum sa udati planta? Neaparat cu cantitati moderate de apa si in functie de necesitatile speciei pe care o aveti. Cu o astfel de dilema se confrunta gradinarii incepatori atunci cand vor sa-si ingrijeasca violetele. Ei stiu ca violetele sunt plante iubitoare de apa, dar daca apa se va strange la baza ghiveciului sau in farfurie, radacinile vor putrezi si planta va muri in scurt timp. Problemele se rezolva printr-o grija mai mare in alegerea ghiveciului si in pregatirea solului. Plantele iubitoare de apa si umezeala vor sta intotdeauna peste un strat de pietricele sau nisip (puse fie pe fundul ghiveciului, fie in farfuria de colectare a apei), pentru ca acesta le va feri radacinile de putrezire si va pastra planta in conditii optime. De asemenea, importanta este dimensiunea si materialul din care este confectionat ghiveciul. Un ghiveci mic nu va putea avea un sol tasat si deci nu va retine apa.

CE FEL DE GHIVECI?

Ghivecele de lut ofera plantelor aerisire buna pentru radacini si o mai buna stabilitate decat cele din plastic. Dar ele sunt grele, se curata cu dificultate si se sparg usor. Ghivecele din plastic retin cantitati mai mari de apa, si aceasta poate fi periculos pentru planta. Pentru plantele foarte mari (arbusti de interior, de exemplu: Nerium Oleander, Myrtus communis) se folosesc un fel de hardae din scandura care le va oferi suficient spatiu de dezvoltare a radacinilor. Este recomandat ca acest vas-masca sa permita asezarea la baza a unui strat de pietris.

×
Subiecte în articol: planta