x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Altoirea citricelor nu este necesară

Altoirea citricelor nu este necesară

de Cornelia Constantin    |    05 Sep 2009   •   00:00
Altoirea citricelor nu este necesară

La cererea cititorilor revenim cu informaţii despre citrice. Cum se obţin plantele, cum se îngrijesc, cum ajung să fructifice? Nimic dificil, numai că unele lucruri necesită multă răbdare.



Citricele se pot obţine cu uşurinţă, după cum bine ştiţi. Sunt suficiente câteva fructe bine coapte care să conţină seminţe. Ele se plantează la suprafaţă, se păstrează la umiditate ridicată (în aer) şi vor încolţi în număr mare. În general rata de răsărire este de peste 80%. Treaba solicitantă intervine abia după ce plăntuţele încep să crească. Au nevoie de câţiva ani buni de creştere şi tunderi succesive pentru a căpăta aspectul unor copăcei frumos ramificaţi, cu flori extrem de parfumate şi fructe mult dorite.

ALTOITE SAU NU?

Circulă informaţia cum că citricele fructifică numai dacă sunt altoite. Greşit! Altoirea nu face altceva decât să scurteze drumul până la maturitatea plantelor. O plantă altoită fructifică şi la vârste mai mici de 6-7 ani. O plantă care a fost obţinută din seminţe şi tunsă succesiv va fructifica după 8-10 ani. Aşadar, dificultatea cultivării citricelor constă în răbdarea pe care trebuie s-o aveţi până la obţinerea fructelor.

ÎNGRIJIRI ADECVATE
Pentru citrice nu se folosesc ghivece mari şi transplantarea se face progresiv, pe măsură ce plantele se dezvoltă. Pământul folosit e bine să fie unul special pentru ele. Puteţi obţine diverse amestecuri reuşite chiar la dumneavoastră în grădină, dar ca să fiţi siguri cumpăraţi soluri speciale pentru citrice (de găsit în hypermarket-uri). În sezonul de dezvoltare se vor folosi îngrăşăminte speciale împreună cu apa de udare, o dată la două săptămâni. Peste iarnă au nevoie de spaţii protejate la îngheţ şi udare moderată. Când plantele sunt înflorite pământul se va păstra reavăn. Tunderile se fac periodic, pentru ramificare şi aspect plăcut. Ghivecele pot să stea şi în curte din mai şi până la final de septembrie.

×
Subiecte în articol: mereu verde