MEREU VERDE
Lamaiul trebuie altoit ca sa produca fructe
Altoirea este o metoda prin care se grabeste dezvoltarea unei plante, fie ca este vorba de un arbust cu sistem radicular slab dezvoltat, fie ca se urmaresc inflorirea si fructificarea acestuia. In cazul arbustilor decorativi, precum Hibiscusul, altoirea se face pentru a-i spori frumusetea.
In cazul arbustilor fructiferi, precum citricele, altoirea se face pentru a scurta timpul pana la obtinerea primelor flori si fructe. Insa trebuie sa stiti ca altoirea nu este obligatorie pentru a putea avea fructe. In schimb, tunderea pentru obtinerea unei coroane adecvate este necesara.
CONCRET
Sa zicem ca ati obtinut un lamai din seminte. El trebuie sa creasca pana cand tulpina este cel putin semilemnificata si tuns periodic pentru a se ramifica. Atunci cand si ramificatiile care au aparut dupa tundere au ajuns in stadiu semilemnificat, puteti sa va ganditi la altoire. Pe langa planta pe care o detineti aveti nevoie de o crenguta de 1-2 ani de la o planta matura care a avut deja fructe. Va mai trebuie un cutit sau un briceag bine ascutit si fir de lana sau rafie. In cazul citricelor se practica altoirea in ochi, una dintre cele mai simple metode, care sunt accesibile si nespecialistilor.
ALTE LUCRURI UTILE
Altoirea se face in perioada calda a anului, de obicei din mai si pana in septembrie. Dar sfatul meu este sa nu lasati altoirea pe ultimul moment, pentru ca, daca altoiti in septembrie, mugurele nou va fi foarte fragil in noiembrie. In plus, iarna sunt destul de greu de controlat conditiile de mediu. Atunci cand altoirea se face in cadrul aceleiasi specii, riscul de respingere a partii straine este destul de mic, dar apar uneori incompatibilitati genetice. Mai trebuie sa tineti cont de starea de vegetatie a altoiului si a portaltoiului - ele trebuie sa aiba aproximativ aceeasi grosime, asa incat dezvoltarea ulterioara sa se produca fara deformari sau respingeri. Alt lucru care se alege cu grija in cazul altoirilor este metoda de lucru. Altoirea in ochi, de exemplu, da rezultate bune in cazul citricelor, liliacului, trandafirului, teiului etc., dar nu si in cazul coniferelor.
FACETI-VA CURAJ!
Gradinarii amatori care detin citrice au o mare problema atunci cand vine vorba de altoire, pentru ca se tem ca e un lucru complicat si decat sa-l faca prost mai bine nu-l mai fac sau dau planta pe mana unui specialist. Sfatul meu este sa va asumati un mic risc, sa procedati atent si igienic pentru planta, pentru ca sunt convinsa ca veti reusi. La urma urmei, numai uitandu-va la imaginile alaturate si nu pare asa de greu, nu?
Citește pe Antena3.ro