x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Amenajări de interior în spiritul verii

Amenajări de interior în spiritul verii

de Georgiana Teodorescu    |    26 Iun 2008   •   00:00

Pentru că vara se asociază în mintea noastră cu relaxarea, odihna şi revigorarea, specialiştii ne propun utilizarea simbolurilor ei în cadrul locuinţelor, fie ele permanente sau sezoniere. Iată cîteva soluţii de decorare specifică acestei perioade.

Pentru că vara se asociază în mintea noastră cu relaxarea, odihna şi revigorarea, specialiştii ne propun utilizarea simbolurilor ei în cadrul locuinţelor, fie ele permanente sau sezoniere. Iată cîteva soluţii de decorare specifică acestei perioade.


De la rochii vaporoase înflorate pînă la amenajări peisagere extravagante, chintesenţa sezonului de vară se imprimă în toate domeniile artei, designului şi modei. Fie că este la munte, la mare, în provincie sau în afara ţării, vara este sezonul în care descoperim decorul seducător al naturii. Este o sursă permanentă de inspiraţie şi ne uimeşte cu texturi, culori şi forme de neimaginat. Obiectivul designerilor pentru această vară este descoperirea frumuseţii naturii în plină desfăşurare şi introducerea ei în locuinţele noastre. Moto-ul lor este simplu: “Invitarea exteriorului în locuinţele noastre şi exteriorizarea interioarelor în natură”. Este un proces dual, cu multe interpretări şi cu rezultate surprinzătoare.

 

Interpretări concrete

Acest statut individual, “summer design”, cunoaşte o istorie recentă, ca rezultat al decorării caselor de vacanţă, amplasate în locaţii speciale de la mare şi munte. Pentru că doar un anumit procent din populaţie îşi permite o astfel de locuinţă, designerii au luat iniţiativa de a personaliza reşedinţele permanente în funcţie de sezon. De obicei se adresează doar livingului şi diningului, încăperile cele mai des supuse la schimbări şi decoruri speciale de sărbători sau sezoniere. Generatorul în aceste amenajări este dorinţa de schimbare şi împrospătare a locuinţei. Ca prim pas în această direcţie este aerisirea vizibilă a spaţiului, fără încărcături obositoare de materiale groase, cuverturi şi mobilier greoi.

Simplitatea şi senzaţia de prospeţime sînt redate prin culori, texturi şi forme lejere, intenţia de bază plecînd de la studierea elementelor de frumuseţe ale zilelor de vară (răsăritul, briza marină, coloritul spectaculos al vegetaţiei) şi încercarea de a le reda în locuinţe prin tablouri, fotografii şi aranjamente specifice.

 

Trucuri uşor de realizat

Amplasaţi în living şi dining elemente ce caracterizează vara: ţesături cu imprimeuri marine, căni şi veselă înflorată, umbrele şi şezlonguri, flori în vase viu colorate. Pentru că am amintit de umbrele, de mare efect este colţul decorativ pe care îl putem amenaja folosindu-ne de acele umbrele vechi de pe vremea bunicii, aranjate ca un buchet, într-un suport special portumbrelă. Acesta ar fi inspirat după tonul tematicii văratice, dacă l-aţi alege dintr-o împletitură naturală sau sintetică de lemn, de formă cilindrică. Poate fi astfel frumos asortat cu un şezlong sau taburet din acelaşi material şi cu un coşuleţ pentru cărţi şi reviste în care să aveţi la îndemînă pentru momentele de relaxare scrierea preferată.

Pentru a schimba imaginea uzuală a încăperii se realizează huse pentru canapele şi fotolii, feţe de masă şi huse pentru scaune din materiale lejere şi în culori vii. Decoraţiunile cu flori proaspete de cîmp constituie un mod eficace şi deloc costisitor de a împrospăta la propriu locuinţa.

Referitor la iluminat, vă mai oferim o mică sugestie. Există la acest moment pe piaţă ghirlande de leduri îmbrăcate cu forme florale, păsări sau fluturi care pe timpul nopţii sau în încăperile foarte întunecate aduc un plus de romantism şi de atmosferă... de vară. Aceste şiraguri de forme luminoase pot fi amplasate de-a lungul plăcii de la capul patului sau pot să atîrne pe un umeraş alături de şiraguri de mărgele, umeraşul la rîndul său fiind agăţat aparent la voia întîmplării undeva în cameră, sau... Posibilităţile de amplasare a lor ţin numai de inspiraţia fiecăruia. Lumina provenită de la acestea este colorată, consumul este mic şi alimentarea se face cu baterii. Există şi perdele “ţesute” cu leduri îmbrăcate în forme fel de fel, care pot să acopere foarte frumos, pe post de decoraţie luminoasă, un perete sau pot, de ce nu, să delimiteze sugestiv o zonă de alta.

Accesoriile de vară pot fi tablouri cu peisaje marine, şezlonguri cu perne înflorate, baldachine exterioare îmbrăcate în materiale vaporoase, umbrele mari şi multă, multă vegetaţie. Pentru un aer vintage, puteţi utiliza piese din echipamentul de golf, pescuit, un vapor în miniatură şi, de ce nu, ustensile de grădinărit. Designerii înglobează toate aceste elemente în colecţii special realizate pe această temă. Casele de modă şi de design de interior prezintă cataloage complete pentru acest sezon.

 

Vara 2008

Culorile emblematice sînt albul, albastrul şi verde deschis. Acestea nu numai că dau senzaţia de revigorare, dar se potrivesc perfect ideii de decor de vară. Dacă doriţi un accent vesel şi dinamic, adăugaţi culoarea galbenă în mici detalii şi accesorii.

Barul este nelipsit pe timpul verii. Dacă spaţiul nu vă permite, o servantă veche patinată sau pictată poate funcţiona ca minibar. Încărcările stilistice sînt evitate în astfel de decorări, accesoriile sînt plasate în puncte-cheie, discret, cîteva poze de vacanţă şi suveniruri fiind suficiente.

Exemplu

Pe timpul verii, temperaturile în Grecia se ridică la mai mult de 40°C, de aceea tactica împotriva căldurii este una simplă, locuinţe finisate interior-exterior în alb, cu multe balcoane şi ferestre pentru ventilaţie naturală, multă vegetaţie înaltă pentru umbră. Cel mai bun exemplu de decorare în stil specific zonelor de mare este Insula Santorini. Întregul peisajul este alb, cu accente de albastru folosite pentru ferestre, acoperiş şi mobilier.

 

Costuri

Accesoriile utilizate în decorarea estivală sînt de mici dimensiuni, uşor de amplasat şi de mutat în locuinţă, dar cu un efect stetic de impact. Costurile pentru o astfel de “investiţie” nu sînt ridicate, multe dintre ele fiind achiziţionate pe parcursul mai multor ani, din călătorii sau din magazine de specialitate, la sfîrşit de sezon fiind depozitate cu uşurinţă. Pentru huse, lenjerie şi draperii, magazinele de specialitate acordă manoperă gratuită după achiziţionarea ţesăturilor.

×
Subiecte în articol: sfatul designerului