Puterea culorilor asupra psihicului şi stării omului este deja acreditată de specialiştii în cromoterapie, caracteristicile particulare ale acestora ajutând în tratarea unor boli şi revigorarea spirituală. Astăzi vă vom detalia variantele de utilizare a culorii albastre în amenajările interioare, culoare în trend pentru perioada verii.
Într-o conferinţă de presă arhitecţii zgârie-norilor din New York au fost întrebaţi cum vor mai vedea locatarii Manhattan-ului albastrul cerului, răspunsul lor fiind: "Pentru asta am construit atât de multe săli de expoziţie şi muzee, să vadă cerul în tablouri".În schimb, arhitecţii şi locuitorii ţărmului Mediteranei şi Oceanului Atlantic utilizează cu precădere culoarea albastră pentru decorarea exteriorului şi interiorului, terasele hotelurilor şi spaţiile publice fiind decorate cu elemente albastre. Culoarea albastră defineşte elemente naturale precum cerul, apa, gheaţa, stări precum calmul, relaxarea şi concepte ca roialitate, liberalism, în general fiind atribuită conceptului de viaţă.
Albastrul este a treia culoare primară, fiind mai degrabă rece şi închisă, decât caldă şi vie precum omoloagele ei, roşu şi galben. Din tot spectrul cromatic, albastru este culoarea cel mai pregnant influenţată de materialul şi textura pe care este aplicată: pe sticlă, aceasta creşte mai mult puterea de reflecţie, pe materialele groase adaugă profunzime, pe zugrăveală arată celestic, marin.
Dacă nu este utilizat cu masură, albastrul poate devenii o culoare depresivă, întunecată, accentele de coloare închisă, gri sau negre, potenţând această caracteristică negativă.
ALBASTRUL UTILIZAT ÎN LOCUINŢĂ
Albastrul este o culoare foarte versatilă. Dacă o combinaţie de albastru şi alb este elegantă şi oficială pentru living-room, combinaţia albastru-galben sigur va schimba interiorul într-un peisaj de vacanţă, relaxant. Trebuie ca una din cele două culori să domine, fie că este albastru, fie galben, însă nu ambele, pentru evitarea unui efect puternic şi obositor pentru orice tip de cameră.
Îmbinarea de alb şi albastru dă senzaţia de curăţenie, ordine perfectă şi atmosferă fresh, fiind încurajată utilizarea acesteia pentru tot ce înseamnă zona de zi a locuinţei (bucătării, dinning-uri şi holuri). Pentru baie este recomandată culoarea albastră sau bleu pentru efectul de relaxare pe care îl aduce, faţă de albul strict, rece, care se cere mereu impecabil. Albastru este cunoscut ca şi culoare a relaxării, gândul la ea induce instantaneu senzaţia de eliberare, stare de bine.
De aceea este indicat, în sens terapeutic, pentru dormitor. Dacă doriţi să introduceţi un motiv marin achiziţionaţi draperii şi lenjerii cu imprimeuri hazlii cu ancore, vaporaşe, umbrele de plajă.
NUANŢE SPECIALE
Dintre nuanţele clasice, ultramarin-ul este cea mai intensă nuanţă de albastru, ce aminteşte prin culoarea sa de adâncimea mării şi poate fi utilizat foarte bine în asociere cu alb şi crem pentru accente şi efecte personalizate. Iar într-o perioadă în care culorile electrice dictează tendinţele în amenajările de interior, se poate integra oricărui tip de interior. Dar din punct de vedere al flexibilităţii, turcoise-ul este nuanţa care oferă cele mai variate posibilităţi de alăturare a nuanţelor: verde, mov, roşu, galben.
SFAT
Combinaţia alb, roşu şi albastru este una bine cunoscută pentru multitudinea de ţări care o folosesc în drapelul naţional sau pentru brandul unor corporaţii internaţionale, definindu-se în timp ca simbol al stilului nautic, sobru, elegant, viu, cu puternice valenţe în istoria decoraţiunilor interioare. Poate fi folosit pentru case de vacanţă la mare sau balcoane deschise pe timpul verii. Staţiunile mediteraneene o utilizează atât pentru exterior, cât şi pentru interior, ca trecere lejeră de la albastrul mării şi albul nisipului la peisajul urban.