x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Amenajeaza un loc de vis in aer liber

Amenajeaza un loc de vis in aer liber

11 Aug 2005   •   00:00
Amenajeaza un loc de vis in aer liber
GRADINA TA, MEREU VERDE
Multi dintre dumneavoastra ne-au rugat sa publicam cateva solutii pentru amenajarea unui loc ferit de soare in gradina. Bineinteles ca in acest sens recomandarea noastra se indreapta catre foisoare. Sunt perfecte pentru orice familie. Mai mult, aceste constructii sunt ideale daca aveti o pensiune agroturistica sau daca aveti de gand sa o deschideti curand. Realizate cu preponderenta din lemn (exista si variante din fier forjat sau combinatii de materiale metal-sticla), foisoarele ofera un loc ferit din fata razelor soarelui sau a intemperiilor vremii. Aceste constructii sunt folosite din primavara pana toamna tarziu, de aceea a si crescut cererea pentru ele.

Firmele specializate in constructii din lemn ofera aceste foisoare in modele consacrate, standardizate, ca forme, dimensiuni si arhitectura. Fie ca aveti o casa de vacanta sau o casa la curte in oras sau suburbii, este recomandabil sa va faceti un foisor care sa se armonizeze cu arhitectura zonei. Altfel constructia va aparea ca un surplus si poate dezechilibra imaginea casei si a gradinii.

Inainte de a va construi un foisor este indicat sa apelati la un arhitect, designer sau arhitect peisagist. Intotdeauna un specialist va sti sa va recomande cea mai buna solutie. Daca aveti o gradina de dimensiuni mici sau medii, trebuie avute in vedere pozitionarea foisorului in raport cu zona de intrare in casa, accesul catre garaj si catre poarta. Unul dintre avizele necesare la constructia unei case este cel primit de la pompieri. Deci, nu intamplator, aveti nevoie de sfatul unui specialist. Acesta poate face calculele necesare diverselor situatii neprevazute, astfel incat foisorul sa nu incomodeze.

O alta problema care trebuie rezolvata este modul de iluminare a foisorului pe timp de noapte. Cei mai multi proprietari vor sa se bucure in voie de racoarea serilor de vara, dar sa beneficieze de tot confortul, inclusiv iluminat corespunzator. Si aici trebuie sa vedeti care sunt posibilitatile de extindere a instalatiei electrice din casa voastra.

Pe langa foisoare exista si alte modalitati pentru crearea unui loc frumos in aer liber.

MODELE CERUTE

Cele mai dorite modele sunt cele hexagonale sau octogonale. Ofera posibilitatea mobilarii cu o masa rotunda la interior care asigura locurile cele mai multe. Alte modele sunt patrate si mai rar dreptunghiulare. Inainte de a decide daca va construiti un foisor, faceti un calcul minim de persoane care ati dori sa poata sta in voie la masa din interior.

TIMP DE MONTAJ

Pentru un foisor este recomandabil sa se toarne o mica fundatie, care sa impiedice imbibarea cu apa a bazei constructiei. Fundatia are rolul si de a fixa mai bine foisorul. De asemenea, exista posibilitatea amenajarii unui strat cu pietre marunte care sa dreneze apa de ploaie. Pentru a va bucura de propriul foisor, dupa termenul necesar comenzii de circa doua saptamani, este nevoie de 4-5 ore pentru montaj.

CAT COSTA

Pretul unui foisor include constructia in sine, cu tot cu invelitoare. De cele mai multe ori, pretul include si mobilierul de la interior. Costurile se calculeaza la metru patrat. Astfel, un foisor de 10 mp la interior poate ajunge la pretul de 1.500 euro plus TVA. Cel mai mic foisor poate avea 6 mp si costa in jur de 800 de euro plus TVA, cu tot cu mobilierul de la interior.

REZISTENTA PE ORICE VREME

O constructie fixa din lemn sub forma unei umbrele poate fi solutia cautata de dumneavoastra. Daca vreti sa deschideti pensiunea agroturistica si ea se afla pe un drum circulat, puteti aseza o astfel de constructie la strada. Astfel veti crea un mic loc de popas care sa atraga clientii. Daca nu, inspirati-va din amenajarea prezentata si pozitionati "umbrela" in curtea pensiunii. Atentie! Constructia trebuie fixata intr-o mica fundatie de beton. Pentru a pastra imaginea rustica, puteti placa ulterior fundatia si aleea de acces cu piatra naturala.

IN JURUL BUSTEANULUI

Cea mai la indemana solutie si putin costisitoare este manufacturarea unui mobilier improvizat din trunchiuri de copaci. Ca sa arate bine si sa fie protejati pe orice fel de vreme, puteti sa-i descojiti, si dupa uscare sa-i ceruiti. Oriunde aveti in gradina un loc mai umbrit puteti aseza mobilierul facut de familia dumneavoastra. In imagine aveti o astfel de sugestie.

GRATAR SUB ACOPERIS

Am inteles pasiunea dumneavoastra pentru gratar. Daca vreti sa va bucurati de aroma carnii prajite indiferent de timpul de afara, exista posibilitatea de-a aseza gratarul in interiorul unui foisor. Atentie insa la materialele folosite si la constructia gratarului! Este indicat ca locul de gratar sa fie zidit. Puteti cumpara un astfel de gratar de la hipermarket-urile specializate. Daca-l construiti singur, folositi caramida refractara. De asemenea, trebuie ca gratarul sa aiba cosul de evacuare pentru fum iesit prin acoperisul foisorului. Daca acest cos nu e bine realizat, s-ar putea sa nu aiba tirajul corespunzator si deci sa fie imposibil de folosit. Riscurile de incendiu sunt foarte mari si, in plus, tot fumul se poate acumula in partea de jos a foisorului.
×
Subiecte în articol: foisor