x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Anul 2050, o nouă eră a gătitului

Anul 2050, o nouă eră a gătitului

de Alina Iancu    |    17 Iul 2010   •   00:00
Anul 2050, o nouă eră a gătitului

"Cum vom trăi peste câteva zeci de ani?" este întrebarea care a trecut prin mintea fiecăruia dintre noi măcar o dată. Oamenii de ştiinţă sau scriitorii se întrec în a oferi viziuni care de care mai interesante asupra viitorului, însă aproape toate ipotezele pleacă de la aceleaşi idei: avansul tehnologic şi simplificarea vieţii. Plecând de la aceleaşi principii, studenţii de la diferite facultăţi de arte plastice şi design din ţară au proiectat câteva dispozitive cu care au ajuns în semifinala concursului internaţional Electrolux Design Lab 2010. În numărul trecut al revistei v-am prezentat un interviu cu Iosif Mihailo, creatorul conceptului Bx7 - Food Preparation Unit şi continuăm astăzi cu prezentarea proiectului întocmit de Lucian Cucu, student la Facultatea de Arte Plastice din Bucureşti. Este vorba de Cooker Mesh, un dispozitiv cu dimensiuni reduse menit să înlocuiască atât aragazul, cât şi cuptorul.

5825-126729-foto2.jpg


● Jurnalul Casei: Este prima competiţie la care participi?

Lucian Cucu: Da.


● Cu ce proiect ai participat la competiţie şi care sunt caracteristicile lui generale?

Proiectul reprezintă o viziune personală a modului în care ne vom putea pregăti hrana peste 50 de ani şi se numeşte Cooker Mesh. Ideea care stă la baza acestui dispozitiv constă în optimizarea unui obiect care să utilizeze cât mai puţin spaţiu de depozitare posibil, dar care să ofere toate beneficiile unei maşini de gătit normale.
Două sunt principiile de bază ale acestui concept: primul face referire la metodele vechi de gătit, metode tradiţionale gândite şi folosite pentru a prepara mâncarea intr-un mod simplu şi eficient. Înainte de existenţa oricărui dispozitiv de gătit, oamenii înveleau carnea sau legumele în frunze şi ulterior le aşezau pe pietre încinse. Astfel, nu numai că reuşeau să prepare mâncarea în mod sănătos, dar îi dădeau şi o aromă specială.

Al doilea aspect care stă la baza proiectului meu este spaţiul interior care a început să se micşoreze din ce în ce mai mult, am început să ne îndreptăm spre minimalism, spaţii restrânse, spaţii multifuncţionale. Pentru persoane care locuiesc în astfel de spaţii este foarte important să se valorifice fiecare centimetru. În mod normal o maşină de gătit ocupă destul de mult loc dintr-un front de lucru, iar aceasta e o problemă destul de apăsătoare. Într-o cameră de cămin spre exemplu, unde nici măcar nu există o bucătărie, să nu vorbim de un front de lucru, unde spaţiul oferit de o masă este foarte valoros şi are în general mai multe scopuri, acest Cooking Mesh este esenţial, mai ales că are dimenisiuni de 10X30X10 cm.


● De la ce principii pleacă proiectul tău, ce ai vrut să oferi consumatorilor prin intermediul lui?

Am vrut să creez un dispozitiv care să fie uşor de utilizat şi practic, am încercat să rezolv nevoia utilizatorilor pentru o maşină de gătit optimizată pentru spaţii minimale care trebuie valorificate la maximum.


● Cât a durat realizarea proiectului?

Realizarea proiectului, iteraţiile, gândirea conceptului, analiza şi dezvoltarea au durat aproximativ 48 de ore.


● Ce înseamnă pentru tine, pe plan profesional, faptul că ai ajuns până aici?

Sunt destul de optimist pe plan profesional, în special acum că am ajuns până aici. Contează foarte mult un astfel de eveniment în viaţa profesională a unei persoane care doreşte să-şi facă o carieră pe domeniul designului de produs. Orice recunoaştere la nivel internaţional înseamnă mult din punct de vedere profesional.


● Eşti mai motivat decât înainte, ai primit vreo ofertă de undeva?

Normal că un astfel de eveniment te motivează mult în ceea ce faci, dar motivaţia trebuie să existe de la bun început urmând ca pe parcurs să acumuleze astfel de afinităţi şi să te facă să reuşeşti în ceea ce îţi propui să realizezi.


● Ce planuri de viitor ai? Intenţionezi să îţi faci o carieră pe acest domeniu în România?

Intenţionez să îmi fac o carieră în domeniul designului de produs, însă nu ştiu dacă o să fie în România.


● Ce părere ai despre modul în care este privit şi se dezvoltă designul de produs la noi în ţară?

Designul de produs nu se dezvoltă în România. Din păcate, interesul pentru astfel de design este foarte scăzut la noi în ţară. Dacă se dezvoltă, se dezvoltă destul de greu. Se pare că suntem un pic în urmă la acest capitol.


● Propuneri personale "de energizare" a designului de produs la noi.

"Good design is as little design as possible" este un principiu pe care ar trebui să îl abordeze toţi cei care doresc să profeseze în acest domeniu. Soluţiile sunt multe, dar din păcate nimeni nu le foloseşte. Lipsesc investitorii şi interesul pentru acest domeniu, iar implicarea pentru produs la noi în ţară e foarte mică.


● Un designer ale cărui produse le apreciezi şi al cărui model vrei să îl urmezi?

Un designer pe care îl admir şi care m-a impresionat prin simplitatea ideilor sale este Dieter Rams.


● Care dintre produsele existente pe piaţă te-au impresionat atât ca design, cât şi ca funcţionalitate?

Un produs care m-a impresionat este Heart of the home, concept prezentat de Electrolux.


● Ce trebuie să aibă un produs pentru a fi considerat unul inovativ şi de calitate?

Pentru ca un produs să fie considerat unul inovativ trebuie să aducă o serie de îmbunătăţiri faţă de obiectul iniţial, trebuie să fie original şi cât mai simplu. Cu cât este mai simplu un obiect, cu atât este mai eficient din toate punctele de vedere: de la producţie, marketing, publicitate, până la utilizator.


● Care sunt tendinţele în domeniul designului de produs, ce ne va aduce viitorul?

Se pare că ne îndreptăm din ce în ce mai mult spre minimalism, spre simplitatea dezarmantă a obiectelor.


● Ce impresii ai în urma participării la această competiţie?

Am rămas plăcut surprins să văd că am ajuns în semifinala Electrolux Design Lab 2010. Personal, mi se pare că acest concurs propune o experienţă necesară şi benefică pentru designul de produs din România.

×
Subiecte în articol: design contemporan