INVESTESTE INTELIGENT
Dau randament doar daca sunt alese in mod corespunzator
Sezonul cald se apropie cu pasi repezi, iar caldura devine zi dupa zi tot mai greu de suportat. Daca pana acum nu v-ati gandit serios sa va achizitionati un aparat de aer conditionat, cu siguranta ca de acum o veti face.
Magazinele vin cu oferte care mai de care mai avantajoase si mai provocatoare. Mare atentie, deoarece ofertele pe care le promoveaza magazinele ca fiind cele mai bune nu sunt intotdeauna cele mai potrivite pentru voi. Acest gen de aparat nu trebuie ales in functie de pretul pe care il are la super oferta, ci in functie de cateva criterii bine stabilite de specialisti si care reflecta nevoile pe care le aveti.
Ca sa nu fiti amagiti de preturile mici din magazine si sa achizitionati un produs corespunzator nevoilor voastre, cititi care sunt criteriile de alegere si cateva din secretele bine pastrate de comercianti.
MARIMEA CAMEREI
Primul lucru de care trebuie sa tineti cont atunci cand alegeti un aparat de aer conditionat este marimea (volumul) camerei in care il veti amplasa. In functie de marimea acesteia, alegeti puterea de racire a aparatului (BTU) care poate fi intre 5.000 si 30.000 BTU. Aceasta alegere se face impreuna cu specialistul (consilierul) de la firma de la care cumparati, in urma unui bilant termic al camerei pe care doriti sa o conditionati. Nu trebuie sa faceti aceasta alegere dupa presupuneri sau dupa pret (cele cu o capacitate de racire mai mica au si preturi mai mici si pot fi tentante). Daca aparatul ales are puterea de racire mai mica decat cea necesara conditionarii spatiului respectiv, este foarte posibil sa se defecteze. Daca aceasta este mai mare decat este nevoie, atunci se vor consuma Kw in plus, inutil. Mai mult decat atat, unele firme nici nu va ofera garantie la produs daca faceti alegerea la intamplare, fara sa tineti cont de parerea specialistului sau fara sa se fi facut un bilant termic in prealabil.
PUNCTELE CARDINALE
Cam ciudat, nu-i asa? Ce legatura au punctele cardinale cu alegerea aparatului de aer conditionat? Este mai simplu decat va inchipuiti.
Citește pe Antena3.ro
|
|
CONSUMUL ENERGETIC
Alt criteriu dupa care ar trebui sa faceti alegerea este consumul energetic. Trebuie sa va ganditi ca aparatul de aer conditionat va functiona aproape in permanenta pe timpul verii, iar numarul KW din factura de energie electrica va creste consistent. Daca aveti buget nu este o problema. Daca nu, s-ar putea sa aruncati cu aparatul direct pe fereastra. Iata cateva sfaturi care vor aduce dupa sine un consum de energie electrica mai redus. In primul rand, produsul trebuie sa fie in clasa energetica A (produsele din aceasta clasa au cel mai redus consum de energie, urmate de clasele B si C), iar apoi trebuie sa aveti grija la pozitionarea unitatilor (aparatele de aer conditionat au doua unitati: una interioara si una exterioara). Distanta dintre unitati trebuie sa fie cat mai mica: cu cat traseul frigorific este mai mare, cu atat consumul va fi mai ridicat, deoarece creste transportul de aer racit.
PRETURI
Pretul acestor aparate variaza intre 600 si 4.000 RON, in functie de puterea de racire, firma producatoare, clasa de energie si magazinul de la care il achizitionati. Montajul si materialele necesare montarii sunt, de obicei, asigurate de firma de la care ati cumparat produsul.
AGENT FRIGORIFIC ECOLOGIC
Aparatele de aer conditionat functioneaza cu diferite tipuri de agent frigorific: R22- neecologic, R407 C- ecologic, R410 A- ecologic. Pe piata romaneasca, majoritatea acestor produse functioneaza cu agent frigorific R22- neecologic, deoarece, spun producatorii, este mai ieftin si are un randament de racire mai bun. In Uniunea Europeana, insa utilizarea agentului frigorific R22 a fost interzisa, deoarece nu este ecologica. In speranta ca vom pasi si noi in UE in 2007, imi permit sa va sfatuiesc sa fiti atenti la acest aspect, deoarece legislatia noastra se va alinia cu a lor, si comercializarea aparatelor care functioneaza cu R22 va fi interzisa si la noi.
SFAT
|
Cautati firme care ofera instalarea gratuit, deoarece aceasta poate sa coste intre 50 si 75 de euro mana de lucru, la care se adauga costul materialelor necesare montarii (traseul frigorific, consola)
|