x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Arbuşti decorativi de primăvară

Arbuşti decorativi de primăvară

de Cornelia Constantin    |    11 Apr 2009   •   00:00
Arbuşti decorativi de primăvară

Dacă vreţi să aveţi o grădină colorată de la început de martie şi până în mai, e bine să luaţi în considerare Cercisul. Din păcate, este destul de sensibil la boli şi este frecvent atacat de dăunători. Cu răbdare însă, merită să-l aveţi în grădină.

Denumit popular "Arborele lui Iuda", Cercisul este un arbust sau un copac decorativ, care face un adevărat spectacol la început de primăvară prin florile sale de un roz intens care apar mult înaintea frunzelor.

Florile sunt dispuse în ciorchini graţioşi. Frunzele sunt şi ele decorative, mai ales toamna, când capătă o tentă plăcută de galben-roşiatic. În zonele mediteraneene creşte în mod spontan. La noi este folosit pentru decorarea grădinilor, parcurilor şi se regăseşte în majoritatea grădinilor botanice din ţară.

CIORCHINI ROZALII ATRACTIVI
În mod normal, Cercisul atinge până la 9-10 m, dar frecvent înălţimea lui este de 3 m, motiv pentru care se poate admira mai bine. Florile încep să se deschidă în martie şi rămân frumoase până în mai.

Fructul arată ca o pară de până la 10 cm diametru, care conţine seminţe ce se maturizează abia prin august. Ocazional, frunzele de Cercis sunt consumate de omizi. Aşa că dacă le vedeţi prin preajmă luaţi repede măsuri de combatere.

Arbustul creşte bine în zonele cu pânze freatice de suprafaţă şi cu ierni blânde. Plantele tinere cresc repede, dar pe măsură ce copăcelul se maturizează scade şi rata lui de creştere. Agreează zonele parţial umbrite, cu sol bine drenat. Se poate înmulţi prin seminţe, după ce acestea au fost ţinute câteva ore în apă călduţă.

Frunzele sunt la început de un verde roşiatic, după care devin verde închis. Florile apar pe crengi mai bătrâne de doi ani. Cu vârsta, arborele devine dezordonat, cu multe ramificaţii contorsionate. Acest arbore suferă destul de des din cauza cancerului crengilor şi este atacat de dăunători precum păduchii. Se comercializează din ce în ce mai mult la ghivece de mari dimensiuni.

×
Subiecte în articol: mereu verde