x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Artă şi tradiţie orientală: bonsai, suiseki şi saikei

Artă şi tradiţie orientală: bonsai, suiseki şi saikei

de Alina Iancu    |    18 Sep 2010   •   00:00
Artă şi tradiţie orientală: bonsai, suiseki şi saikei

Toată lumea ştie ce este acela un bonsai, acel copac cu tulpina groasă, cu ramuri subţiri şi curbate, cu formă ciudată şi aspect îmbătrânit în ciuda dimensiunilor reduse. Mai puţin cunoscut este faptul că termenul "bonsai" nu defineşte o specie de pomi, ci o artă: arta de a modela copaci mici şi de a le da forma celor mari care se dezvoltă în natură.



Orice copac poate fi transformat într-un bonsai, cu multă muncă şi răbdare. Există mai multe stiluri bonsai care se pot adapta în funcţie de preferinţe: stilul cascadă sau bătut de vânt sunt doar câteva dintre ele.

Tehnica bonsai este cunoscută de mii de ani şi a fost întâlnită prima dată în China de unde a fost preluată de japonezi. Cu timpul, artiştii şi-au îmbunătăţit tehnica bonsai sau au încercat să o combine cu o altă tradiţie japoneză numită suiseki - arta aranjării pietrelor, care tradusă în română ar însemna "pietre vii". Astfel a luat naştere saikei, opere de artă realizate prin îmbinarea celor două tehnici: bonsai şi suiseki. Pe parcursul acestei luni, iubitorii de plante şi de artă pot admira şi cumpăra un aranjament saikei din cadrul expoziţiei organizate în Muzeul Geologic din Bucureşti de Lucian Radu Rusu - director regional pentru România al Asociaţiei Internaţionale de saikei şi Paul Vlad.

MIT ŞI ADEVĂR
Dacă întrebăm zece persoane ce ştiu despre bonsai vom obţine tot atâtea răspunsuri diferite şi asta pentru că informaţiile care circulă despre aceşti copaci sunt variate şI, în mare parte, mituri.
Bonsaii sunt priviţi de majoritatea oamenilor cu admiraţie, mulţi văd în ei semnificaţii aparte şi îi cumpără pentru că îi consideră aducători de noroc. Acesta este de altfel şi cel mai răspândit mit despre bonsai datorită faptului că astăzi, în Japonia bonsaiul este recunoscut ca cel mai puternic simbol al culturii şi idealurilor lor. La începutul fiecărui an, la nuntă sau botez şi în general, la orice, înseamnă păşire pe un nou drum, japonezii oferă în dar bonsai. Acest gest este considerat cea mai binevoitoare urare şi de aici ideea că aduc noroc.

Bonsaii trăiesc puţin, sunt pretenţioşi, au nevoie de prezenţa permanentă a unei persoane şi pentru a se dezvolta armonios trebuie să vorbim cu ei. Nimic mai fals. În mod normal un bonsai trăieşte de două-trei ori mai mult decât specia de copaci din care face parte şi care se dezvoltă în mediul natural. Totul ţine de atenţia pe care le-o acordăm şi care nu trebuie să fie în exces. Grija faţă de ei trebuie să se rezume la a-i uda şi a-i tunde atunci când este cazul. Nu au nevoie de îngriji speciale şi nici de poveşti, ci doar de un mediu adecvat dezvoltării lor.
Este adevărat însă că sunt plante decorative deosebite care atrag atenţia şi înfrumuseţează locul în care sunt aşezate.

SAIKEI: BONSAI ŞI PIETRE VII
În România sunt foarte puţine persoanele care cunosc arta saikei. Lucian Radu Rusu s-a îndrăgostit de copaci şi pietre cu aproape 20 de ani în urmă. De atunci creşte copăcei, îi modelează şi îi aşază alături de pietre în aranjamente care încântă privirea.
Un bonsai poate fi obţinut din seminţe plantate în ghiveci sau prin curăţărea şi altoirea neobişnuită a ramurilor fragede pe rădăcini puternice. Chiar şi copăceii cu forme ciudate pot fi luaţi din mediul lor şi plantaţi în ghiveci, dar operaţiunile de curăţare şi tăiere trebuie să se facă sistematic.

Specialiştii avertizează că în procesul de transformare pomul nu trebuie să fie traumatizat. După ce a fost preluat şi plantat are nevoie de o perioadă de acomodare de câteva luni. Frunzele mici sunt o caracteristică a bonsailor drept care de două trei ani pe an, acestea se taie în totalitate, pentru că de fiecare dată ele se vor reface în mărime tot mai redusă. Forma se dă cel mai bine după o schiţă realizată în prealabil. Sunt însă necesare pauze şi între ciclurile de modelare şi curăţare. Aplicate toate odată, aceste operaţiuni pot deteriora planta sau chiar mai rău. Aici răbdarea celui care vrea să creeze un bonsai este elementul esenţial pentru că procesul necesită timp. Lucian Radu Rusu spune că un bonsai se creează într-o viaţă şi este dat mai departe generaţei viitoare care are datoria să îi păstreze sau să îi înbunătăţească forma şi să îi asigure condiţii prielnice pentru a se dezvolta.

Aplicată pe pietre, tehnica bonsai poate fi de trei feluri şi face referire strict la poziţia rădăcinilor plantei. Astfel, ele pot folosi piatra ca suport de creştere şi se pot dezvolta în interiorul ei la fel ca în pământ. A doua categorie de aranjamente cuprinde copacii care au rădăcinile agăţate de stâncă doar cu vârfurile, în timp ce restul se dezvoltă în afara ei. Ultimul tip de aranjamente sunt realizate pe piatră: rădăcinile plantei se întind pe suprafaţă şi iau forma ei ca şi când ar îmbrăţişa-o.

AM CUMPĂRAT UN BONSAI, CE FAC CU EL?
Cel mai important lucru care trebuie cunoscut de cei care îşi doresc un bonsai estă că urmează să îşi cumpere un copac şi nu o floare. Nu sunt plante pretenţioase, dar fără câteva reguli de bază vor muri în scurt timp. De aceea, încercaţi să aflaţi tot ceea ce trebuie să ştiţi despre el înainte să îl cumpăraţi. Mai întâi studiaţi specia din care face parte, apoi aflaţi cât mai multe lucruri despre îngrijirea bonsailor şi puneţi toate informaţiile cap la cap. Fiecare copăcel are caracteristici specifice în funcţie de care trebuie îngrijit, dar aşa cum este normal, există şi câteva lucruri general valabile.

Stabiliţi care va fi locaţia bonsaiului înainte să îl aduceţi acasă. Mutatul dintr-un loc în altul nu este deloc prielnic, pentru că el se comportă ca un pom din natură. Are nevoie de acomodare la noile condiţii şi de aceea trebuie lăsat într-un singur loc chiar dacă la început pare că nu îi este foarte bine. Ca să vă asiguraţi că nu îl aşezaţi greşit, aveţi grijă la câteva detalii. În locul respectiv nu trebuie să existe posibilitatea de formare a curenţilor de aer şi nici schimbări bruşte de temperatură. Un bonsai aşezat lângă o uşă sau o fereastră pe care o deschideţi regulat nu va avea mult timp de trăit. De asemenea, nu este recomandat să fie aşezat pe obiecte care produc vibraţii precum televizoarele sau sistemele de sunet. După ce aţi găsit locul care să corespundă acestor cerinţe, aveţi grijă să nu uitaţi de lumină. Dacă cea naturală nu vi se pare de ajuns, puteţi opta pentru o lampă cu bec economic, care nu se încinge.

Odată cumpărat bonsaiul va avea nevoie de apă şi de câteva îngrijiri. Udarea se face în funcţie de mediu, nu există o periodicitate. Când constaţi că pământul de la suprafaţă s-a uscat turnaţi apă până când iese prin orificiul de pe fundul ghivechiului.

Tunderea se face de două, trei ori pe an sau în cazul celor care cresc mai încet atunci când forma începe să îşi piardă din contur. Se păstrează două frunze din ramura nouă şi restul de taie după vechea formă. Nu uitaţi că bonsaiul este un copac şi va urma ciclul natural: primăvara îşi va îmbogăţi coroana şi chiar va înflori în funcţie de specie, vara şi iarna va stagna, iar toamna îşi va pierde frunzele. Aceste cicluri sunt necesare pentru o dezvoltare armonioasă.

×
Subiecte în articol: afla ce e nou