x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Atentie la udarea bromeliilor

Atentie la udarea bromeliilor

de Cornelia Constantin    |    09 Feb 2006   •   00:00
Atentie la udarea bromeliilor
MEREU VERDE

As vrea sa stiu mai multe informatii despre cum se ingrijeste Aechmea fasciata. De asemenea, ma intereseaza cum se pastreaza muscatele curgatoare peste iarna, cum se inmultesc si cum se tund. - Marioara Lungaci Siteni, Suceava

Aechmea fasciata este intr-adevar o planta interesanta. Inrudita cu Ananasul, Guzmania si Tillandsiile, planta este o bromelie. Acest lucru inseamna ca ea provine din zone tropicale, cu umiditate relativa mare, si are radacini putin dezvoltate din cauza ca in mediul sau natural este o planta epifita (radacina se fixeaza pe ramurile copacilor). La maturitate, din mijlocul rozetei creste o bractee roz care protejeaza micutele flori albastrui. Florile mici ale plantei se trec in aproximativ doua saptamani, dar bracteea (floarea falsa) se pastreaza frumoasa si doua luni. Dupa inflorire, planta traverseaza o perioada de repaus. La finalul acesteia, pe partile laterale ale rozetei apar pui. Treptat, planta-mama isi pierde din frumusete si toate resursele sale hranesc puiul. Atunci cand acesta este suficient de viguros, el se desprinde cu grija de planta-mama si reia ciclul vegetativ, care dureaza cativa ani.

Iata cateva lucruri de care e bine sa tineti cont, asa incat planta dumneavoastra sa fie sanatoasa si decorativa. Amplasati ghiveciul cu planta intr-un loc in care soarele direct sa nu ajunga, mai ales cel intens de vara. Aechmea tolereaza cateva ore de soare direct, dar numai dimineata si in conditii bune de umiditate. Altfel vor aparea arsuri care ii vor fi daunatoare. Pentru ca umiditatea relativa (din aer) sa se pastreze la un nivel ridicat, puneti ghiveciul intr-o farfuriuta cu pietricele si apa. Udarea se face mai ales prin pulverizare pe frunze si mai putin pe pamantul din ghiveci. Apa care se scurge de pe frunze se acumuleaza chiar in mijlocul plantei si ii este suficienta. Atentie: udarea in rozeta se practica doar in cazul bromeliilor. Daca se aplica si altor plante, le poate fi fatala. E bine ca ghiveciul sa nu fie prea mare, dar sa aiba stabilitate, pentru ca planta devine din ce in ce mai grea si exista riscul sa se rastoarne. Este necesar ca solul sa retina suficienta apa, dar sa se dreneze bine, pentru ca in situatii contrare radacinile se vor sufoca de la atata umiditate, si planta va muri.

Mici trucuri pentru muscate curgatoare

Desi sunt foarte multe persoane care pastreaza peste iarna muscatele in beciuri intunecoase, nu cred ca aceasta este cea mai buna solutie. E drept ca si muscatele pot fi trecute iarna printr-o perioada de repaus la temperaturi mai scazute (7-10 grade Celsius), dar ele iubesc lumina in orice perioada de dezvoltare. In plus, intr-un beci e greu de controlat temperatura. Ea poate sa scada foarte mult si sa gasiti plantele degerate. Cu siguranta nu merita asemenea tratament. Un balcon inchis, o casa a scarilor bine luminata, o veranda nu prea rece - sunt locuri numai bune de gazduit muscatele peste iarna. Ca sa fie mai usor din punct de vedere al spatiului, le puteti tunde. Nu e nimic complicat: le puteti scurta crengutele pana la 10-15 cm de baza, asa incat sa ramana macar doua noduri din care sa apara in primavara noi ramificatii. Muscatele curgatoare, ca si cele zonale, tufoase, se inmultesc cu succes prin butasi. Ei se inradacineaza direct in ghivece, care sa contina sol lutos si putin nisip, la temperaturi de aproximativ 18 grade. Se mai pot inmulti si prin seminte, dar o sa fiti surprinsa ca nu le veti gasi in comert. Un posibil raspuns ar fi ca furnizorii prefera sa obtina chiar ei plantele din seminte si sa le comercializeze la niste preturi mai avantajoase.
×
Subiecte în articol: planta