x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Atmosfera de sarbatori

Atmosfera de sarbatori

de Adrian Parvu    |    21 Dec 2006   •   00:00
Atmosfera de sarbatori


Din sumar: Editorial - Fericiti cei bogati in suflet I Bradul de Craciun, asa cum ""se poarta"" la sfarsitul lui 2006 I Afla ce e nou I Decoratiuni ce insotesc sau inlocuiesc bradul de Craciun I Decor de Craciun in culori vii I Atmosfera de sarbatori I Variante moderne de imprejmuire I Peisajul vazut de aproape I Casa de dimensiuni mari, situata la marginea apei I Spectacolul cu apa si lumina I Responsabilitatile si atributiile notarului I Altfel de brad de Craciun


IARNA LA ROMANI
Vin sarbatorile crestine de iarna si trecerea in noul an calendaristic, iar toata lumea isi doreste un peisaj acoperit de zapada abundenta, feerie de luminite colorate si colindatori autentici

Dupa un an intreg in care am scris si am vorbit despre constructii si amenajari interioare, despre arhitecti si designeri, despre vile sau apartamente la bloc, sa ne oprim acum, inainte de sarbatoarea Nasterii Domnului, si sa ne imaginam un sfarsit de decembrie imbracat in albul zapezii, impodobit cu luminite multicolore si colindat de glasurile cristaline ale copiilor. Sarbatorile de iarna ar trebui sa alunge orice gand rau, sa lase loc intelegerii si impacarii, sa ne faca egali in sinceritate. Craciunul si Anul Nou aduna familiile in jurul aceleiasi mese, iar bucuria unei astfel de reuniuni trebuie sa ne faca sa uitam, macar pentru o clipa, de necazuri si neajunsuri. Stiu ca multora dintre concetatenii nostri le e greu. Avem nepermis de numeroase familii cu castiguri la limita subzistentei. Avem tineri care nu reusesc sa-si construiasca un camin si batrani cu pensii mizerabile. Avem griji coplesitoare si necazuri insurmontabile. Dar toate acestea trebuie sa ne intareasca, sa ne dea noi determinari si mai ales sa genereze renasterea sperantei acolo unde ea a murit.

TRADITII LA SAT SI LA ORAS

In cele mai multe dintre satele noastre traditia s-a pastrat si taranii, cu mic cu mare, mai stiu sa se bucure de Sarbatori. Cei mai instariti nu uita sa faca si fapte crestinesti ajutandu-si aproapele nevoias. Copiii plecati de mult sa-si faca un rost la oras se intorc catre parintii batrani si neputinciosi, multi dintre ei pastrand in suflet regretul de a-i fi neglijat nepermis de-a lungul anului. Batranii iarta mereu, asumandu-si suferintele cu intelepciune, scot fetele de masa curate si asaza bucatele la vedere. Zarva pustilor scapati din chingile scolii pune stapanire pe sate, barbatii se foiesc pe langa gavanoase, iar femeile dau tonul pregatirilor. Nu este o imagine idilica aceasta, iar cei care mai au rude apropiate pe la tara o pot confirma. Noi, orasenii, ne vedem de treaba la slujbele tarifare, mai scapam piciorul prin cate un magazin, ne mai asezam cu un prieten la un pahar de vorba. Sarbatorile noastre se tin in piata publica, mai spectaculoase poate, dar mai putin intime.

IMPODOBIREA CASEI

Fie ca traim la tara, fie la oras, traditia ne obliga sa impodobim casa de Sarbatori. Sa o curatim mai intai si sa o improspatam, sa asezam semnele impacarii si ale luminii la tot locul. Produse, slava Domnului, din abundenta, pentru toate gusturile si buzunarele. Acum nu mai conteaza daca locuiesti in doua camere comandate sau intr-o vila cu zece dormitoare. Atmosfera trebuie sa fie egala, umbrele trebuie estompate, anihilate. Creanga de brad, globurile si beteala, lumanarile si lumina artificiilor devin accesorii in micul nostru paradis comun si ele trebuie sa aiba rolul purificator al simbolului. Nu conteaza nici cantitatea si nici valoarea, conteaza numai asumarea celebrarii unei Nasteri care ne mantuieste si ne purifica. Altfel spus, impodobirea casei trebuie sa se oglindeasca in sufletul fiecaruia dintre noi pentru ca aceasta este adevarata masura a valorii ei.

RATIUNE SI SENSIBILITATE

Te incalzeste frumusetea crangurilor sau a livezilor trecute in iarna si pregatindu-se de primavara tamaduitoare prin inflorire si pregatirea viitorului rod. Lumea vegetala ne invata mereu lectia reinvierii si a armoniei universale
Daca ne asumam conditia de fiinte rationale, e bine sa nu uitam nici importanta sensibilitatii, impactul starilor emotionale carora, din fericire, le cadem atat de des prada. Sarbatorile de Iarna poarta cu ele valul emotional necesar si suficient, iar trecerea lor prin casele si prin constiintele noastre trebuie sa se faca mai degraba in spirit, pentru ca spiritul ne racordeaza la univers si la nemurire. Nu incercati acum, de Sarbatori, sa ii epatati pe cei din jur cu cadouri prea costisitoare sau cu gesturi extravagante. Daca ati facut asta in timpul anului, macar acum intorceti-va catre simplitate si umilinta, dati frau liber sensibilitatii si lasati ratiunea sa mai atipeasca nitel. Acum e vremea sa mai indreptam din greselile facute cu voie sau fara de voie, sa ne lasam privirea asupra celor umili sau nedreptatiti, sa slavim florile dalbe ale primaverii viitoare.

COMUNITATILE MICI SI MARI

Suntem fiinte sociale si traim, dupa cum ne-a fost datul, in comunitati mai mici sau mai mari. Ambele situatii au avantajele si dezavantajele lor, pe care trebuie sa le intelegem si sa le asumam. Comunitatile mici sunt caracterizate de stari conflictuale mai rare, dar, adeseori, mai violente. Comunitatile mari, care imping catre pierderea identitatii, lasa spatiu de manevra, dar alieneaza. De Sarbatori, aceste caracteristice devin, poate, mai evidente, iar intelepciunea colectiva este singura care trebuie sa faca regulile. Evitati excesele de orice natura, aduceti blandetea si zambetul in relatiile cu semenii vostri, nu-i dispretuiti pe straini si nu-i coplesiti pe cei apropiati. Fiti buni si intelegatori, iar Sarbatorile va vor fi cu adevarat fericite!

SARBATORILE DALBE

Climele temperat-continentale ofera bucuria incomparabila a anotimpului rece, infruntarea frigului cosmic si refacerea tonusurilor sufletesti strajuite de albul imaculat al zapezii si de gesturile noastre cotidiene, necesare si magnifice
Cei mai multi dintre noi asociaza Craciunul si Anul Nou cu gerul si cu zapada. Am auzit oameni comentand cu nemultumire, cu necaz chiar previziunile meteorologice pentru anul acesta. Se pare ca vom avea Sarbatori… calduroase. Asta nu cred ca trebuie sa diminueze cu nimic bucuria noastra si a celor dragi. Cei ramasi acasa se pot gandi la romanii care, statistic vorbind, aleg in numar din ce in ce mai mare sa petreaca Sarbatorile de iarna in locuri exotice, cu clima tropicala. Altii aleg partiile de schi din Europa de Vest si nu putini sunt aceia care se duc catre Orient sau in tari cu alte religii decat cea crestina. Sarbatorile dalbe si troienele de zapada au ramas numai simboluri si trebuie privite ca atare.

OMUL DE ZAPADA

Bunicii si parintii, basmele copilariei si traditiile de pretutindeni au adus in inimile noastre, de Sarbatori, un prieten ce pare indispensabil: omul de zapada. Fiinta efemera si, de la un punct incolo, chiar tragica, omul de zapada tinde si el sa se transforme in simbol. De aceea am inventat, poate, zapada… carbonica sau am reinventat constructia lui folosind cele mai ciudate materiale. Desigur, putine bucurii se pot compara cu aceea a parintilor construind, impreuna cu cei mici, un om de zapada autentic, punandu-i un morcov in loc de nas si doi taciuni in locul ochilor. Iar daca, indiferent din ce motive, nu putem face asta in fiecare an, o putem macar rememora si povesti seara, inainte de culcare si in locul desenelor animate cu Scooby-Doo…

LIVEZILE DIN IARNA

V-ati intrebat vreodata de ce ne plac atat de mult livezile si in iarna? Sigur, spectacolul unei livezi inflorite sau cel al roadelor parguite aflate in pragul culesului este impunator. Cu toate astea, livada isi pastreaza puterea de fascinatie si atunci cand pomii sunt desfrunziti, acoperiti cu un strat de zapada sau de promoroaca. Sirurile bine aliniate, ca o armata gata de asalt, o oarecare tristete a decaderii, dar si o ascunsa sugestie a revitalizarii sunt suficiente argumente pentru a ne lasa impresionati. Livezile au ritmul lor bine stabilit, se comporta dupa legi limpezi si implacabile, trec cu eleganta prin ciclurile naturale si au un aer de maiestate colectiva unic.

LA CALDURA FOCULUI

De la Prometeu incoace caldura, iradiata de un foc in care trosnesc bustenii nu poate fi cu nimic inlocuita si primita cu egala placere. Am inventat centale sofisticate, radiatoare performante, aparate care trimit curenti de aer cald. E confortabil si comod sa locuiesti in secolul XXI. Dar toate aste nu fac nici cat… o ceapa degerata in comparatie cu placerea de a pune mana pe un topor, de a despica un lemn si de a te aseza in apropierea unui foc intetit.

"Singura noapte a anului in care redevenim copii iar si iar, pana la adanci batranete, este noaptea in care il asteptam pe Mosul cel incarcat cu daruri si in care privim infrigurati tariile boltei sa ghicim steaua purtatoare de vestea minunata a Nasterii Mantuitorului"
Garabet Ibraileanu
"Cand gerul te trage mai aproape de gura sobei si pe la nari te gadila mirosurile imbietoare ce te invita la masa imbelsugata a Craciunului, parca toate cele rele si necurate se pierd in neantul trecutului, iar catre dimineata ce va sa vina nu mai exista decat o mare si unica bucurie: aceea de a te simti izbavit si curat, gata sa te ridici la Tatal Ceresc pentru vesnica liniste si imensa, atotcuprinzatoare lumina sfata"
Ion-Budai Deleanu
×
Subiecte în articol: zăpadă iarna sarbatori sărbătorile