x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Avatarurile chiriaşului nedumerit

Avatarurile chiriaşului nedumerit

24 Mai 2007   •   00:00

O pătură socială din ce in ce mai consistentă şi mai vizibilă este constrănsă, mai cu seamă in oraşe, să inchirieze spaţiul de locuit pe termen scurt, mediu sau indelungat. Statisticile spun că peste 80% din contractele de inchiriere pentru persoanele fizice trec prin agenţiile imobiliare, relaţia directă dintre proprietar şi chiriaş fiind de cele mai multe ori aleatoare sau generată de relaţii de familie.


Cum lucrează la noi agenţiile imobiliare


O pătură socială din ce in ce mai consistentă şi mai vizibilă este constrănsă, mai cu seamă in oraşe, să inchirieze spaţiul de locuit pe termen scurt, mediu sau indelungat. Statisticile spun că peste 80% din contractele de inchiriere pentru persoanele fizice trec prin agenţiile imobiliare, relaţia directă dintre proprietar şi chiriaş fiind de cele mai multe ori aleatoare sau generată de relaţii de familie. In aceste condiţii este lesne de inţeles importanţa pe care o au intermediarii şi consecinţele imediate ale profesionalismului lor asupra ambelor părţi implicate in contract. Pentru a inţelege mai bine implicaţiile de ordin psiho-social ale fenomenului (componenta strict financiară făcănd subiectul unui articol viitor) vom incepe prin a incerca să desluşim cum se derulează acest fel de intermedieri in ţările Uniunii Europene.

La alţii nu e ca la noi

Â

Primul lucru care trebuie spus este acela că, in toate ţările civilizate, de foarte multă vreme, activitatea agenţiilor de intermediere in domeniul imobiliar se desfăşoară după legi stricte şi conform unor norme bine stabilite, riguroase şi implacabile. Orice abatere de la cadrul legal atrage după sine penalizări consistente care pot merge in plan civil pănă la ridicarea licenţei de funcţionare şi interdicţia de a mai opera pe piaţă. Legislaţia este menită in principal să protejeze in egală măsură atăt pe inchiriator, căt şi pe chiriaş, agentul imobiliar avănd chiar obligaţia să vegheze la corectitudinea tranzacţiei, in aşa fel incăt nici una din părţi să nu se poată considera inşelată sau păgubită in vreun fel.

Buni cunoscători ai pieţei, agenţii imobiliari rezonează pretenţiile proprietarilor, impiedicăndu-i să ridice valoarea chiriei peste baremurile stabilite in funcţie de căţiva parametri exacţi şi obligatorii, cum ar fi zona, suprafaţa utilă, dotările, starea generală a spaţiului de inchiriat, finisajele interioare şi mobilierul etc.
Viitorul chiriaş are dreptul să fie informat asupra tuturor acestor condiţii aflate in ofertă, poate negocia (in interiorul unor limite) suma pe care urmează să o plătească şi este obligat să işi asume toate responsabilităţile ce decurg contractual pe toată perioada căt stă cu chirie.

Răspundere şi responsabilitate

Prin comparaţie, agenţiile noastre imobiliare par a acţiona fără nici cel mai mic simţ al răspunderii şi nu sunt (cel puţin deocamdată…) supuse niciunei responsabilităţi legale de ordin civil sau penal. Ele nu au la dispoziţie o mapă edificatoare (cu imagini concludente, date tehnice, argumente favorabile sau avertizări necesare) şi nici nu par a fi dispuse să găsească soluţia mulţumitoare pentru ambele părţi contractante.

Unicul scop urmărit este finalizarea acţiunii de intermediere şi incasarea grabnică a comisioanelor, indiferent dacă una sau ambele părţi sunt de fapt inşelate grosolan şi puse in situaţia de a se confrunta, ulterior, cu probleme conflictuale grave şi insurmontabile.
Agenţiile permit cu nepăsare inscrierea in circuitul imobiliar a unor spaţii care, de multe ori, nu intrunesc nici cele mai elementare norme de trai civilizat, punănd pe deasupra cota chiriilor la sume ce nu au nici o legătură cu realitatea de fapt.

In general, apartamentele oferite spre inchiriere sunt complet mobilate. Vechimea, starea şi dispunerea mobilierului pot face diferenţe de preţ sensibile, categoriile mergănd de la condiţii decente, dar modeste pănă la lux. Nici finisajele interioare, calitatea ferestrelor sau a uşilor interioare, condiţia instalaţiilor sanitare nu pot fi neglijate. Efortul proprietarului de a oferi condiţii impecabile trebuie răsplătit fără indoială, dar investiţiile acestuia nu pot fi recuperate in numai căteva luni şi nici nu pot aduce un profit exagerat pe teremen lung. Calculul de amortizare şi acoperire a uzurii inevitabile trebuie făcut cu mare atenţie, iar agenţiile imobiliare trebuie să aibă şi aici un rol activ, prin consiliere specializată

Contracte declarate

In mod normal şi legal agenţiile imobiliare ar trebui să urmărească toate tranzacţiile pe care le intermediază pănă la incheierea unui contract ferm şi declararea acestuia la administraţia financiară, care asigură incasarea către stat a taxelor aferente. O astfel de atitudine ar fi in interesul părţilor contractante, fiecare dintre ele (şi proprietarul, şi chiriaşul) beneficiind de o reală protecţie legală pe toată durata derulării contractului iniţial şi a prelungirilor lui ulterioare. Modificarea sumei pe care chiriaşul acceptă să o plătească la negocierea iniţială nu se poate face decăt in urma unei
renegocieri.

×
Subiecte în articol: zona imobiliară zona imobiliar