Cenuşiul iernii şi ceaţa lăptoasă ne fac pe toţi dornici de culoare. Şi nu durează mult până să ajungem la prima florărie şi să ne întoarcem acasă cu o frumuseţe de azalee. Haideţi să vedem ce e de făcut cu ea.
De cum se răceşte vremea, azaleele par să invadeze până şi cele mai mici florării. Nimic rău în asta o să spuneţi şi aici suntem de acord. Însă câţi dintre dumneavoastră au cumpărat azalee atraşi de frumuseţea lor şi după o lună nu le mai aveau? Aţi dat vina pe producător, pe pământul ciudat din ghiveci şi pe vânzătorul de la florărie care numai la flori nu se pricepe. Adevărul e undeva pe la mijloc: producătorul se străduieşte, florarul n-are timp, iar cumpărătorul nu ştie.
D-ALE PRODUCĂTORILOR
Producătorii de azalee consumă multe resurse cu aceste plante şi încearcă să le vândă în număr mare într-o perioadă relativ scurtă. Înrădăcinarea azaleelor este dificilă chiar şi în condiţii de seră.
Plantele cresc destul de încet şi nu pot fi vândute după doar un an de vegetaţie decât dacă producătorul se mulţumeşte cu un câştig mic. Exemplarele mari se obţin după mai mulţi ani de îngrijire. Iar îngrijirea nu e chiar simplă, nici măcar în cazul profesioniştilor. Totuşi, nici imposibilă nu este.
Plantele sunt sensibile la carenţe de minerale, la şocurile provocate de udările neregulate, la aerul uscat şi la soare etc. Pentru a simplifica aceste lucruri udarea se face prin absorbţie şi din cauza acestui lucru solul trebuie să fie poros. Din acest motiv, pămâtul din ghiveci pare că dă pe dinafară. Apa împinge solul către suprafaţă pe măsură ce se infiltrează către suprafaţă ca să alimenteze rădăcinile.
Ghivecele sunt în general mici, aşa încât să nu acumuleze apă în exces şi să sufoce rădăcinile. Dar, dacă este excesiv de mic, ghiveciul poate să omoare plantele. Echilibrul între cele două momente este unul fragil.
D-ALE PIEŢEI
Nevoit fiind să vândă repede tot stocul de plante, producătorul cere un preţ mic. Aşa se explică şi preţurile acceptabile din florării, chiar dacă distribuitorul mai adaugă şi el ceva la preţul respectiv. Cele mai multe azalee vin din Olanda. Extrem de puţine se produc la noi în pepiniere şi sere mici din judeţele Braşov, Argeş, Prahova. Aşadar, plantele sunt ambalate şi transportate în tiruri care ar trebui să aibă climatizare. Dar nu toate au, pentru că această climatizare creşte preţul de transport. Ajung la noi în puţinele "depozite de flori", de unde se aprovizionează mai toate florăriile. Şi după aceea le vedeţi dumneavoastră şi vi le doriţi în casă. Să vă bucuraţi de ele aşa cum se cuvine.
AZALEE ÎN STARE DE ŞOC
Însă... oricât de frumoase ar fi, bietele plante sunt în stare de şoc. Aşa că va trebui să fiţi îngăduitori şi grijulii. La cumpărare trebuie să verificaţi starea de sănătate a plantelor, pentru că dacă sunt excesiv de afectate de transport sau de alte probleme, riscaţi să ajungă repede la colaps. Verificaţi baza tulpinilor, să nu aibă mucegai şi să nu fie moi. Solul să nu fie nici uscat complet şi nici băltind în apă. Verificaţi frunzele pe ambele părţi. Dacă pe verso prezintă mici arsuri, e posibil să nu fie grav. Însă, dacă aceste arsuri sunt asociate cu alte probleme, nu cumpăraţi planta.
Florile sunt primele afectate în cazul unor probleme, deci verificaţi atent. Dacă au margini ofilite şi sunt în număr mare astfel de flori e semn sigur că e vorba despre o problemă. Să zicem că aţi găsit o plantă arătoasă şi sănătoasă. Ajunşi acasă cu ea, cea mai mare greşeală pe care o puteţi face este s-o ţineţi la căldură şi la lumină scăzută. În felul ăsta o supuneţi unui nou şoc din care nu se ştie dacă va mai putea să iasă.
DE SĂRBĂTORI
În această perioadă, aranjamentele cu azalee sunt foarte îndrăgite, dar şi dăunătoare plantelor, pentru că le obligă să stea la căldură şi înghesuite printre decoraţiuni. Dacă nu aveţi răbdare să le scoateţi periodic din aranjamente pentru udare şi pulverizare, mai bine nu le chinuiţi. Riscaţi să se soldeze chiar cu moartea plantelor.
După cum vedeţi în imaginile alăturate, multora le place să rişte sănătatea plantelor pentru un aranjament. E adevărat, un aranjament foarte frumos, dar de scurtă durată. Ce merită să fie reţinut în legătură cu îngrijirea azaleelor: lumină naturală, răcoare, sol poros şi cu reacţie acidă, pulverizări regulate dar nu pe flori. Dacă planta creşte frumos, va avea nevoie de un ghiveci un pic mai mare înainte de începutul unui nou sezon. Condiţiile de mediu adecvate contribuie mult la sănătatea plantei. Dăunători periculoşi nu există la azalee, decât dacă aceştia migrează de la alte plante. Dar ţineţi la îndemână cel puţin două insecticide, pentru alternanţă (aşa încât dăunătorii să nu dezvolte rezistenţă la anumite substanţe).
Nu se recomandă amplasarea azaleelor pe pervaz sau aproape de surse de căldură. În case nu numai temperatura e o problemă, ci şi căldura uscată, care arde efectiv frunzele şi bobocii. Ei se vor veşteji fără să se mai deschidă, iar frunzele vor păli rând pe rând dinspre vârf către baza crenguţelor.
Cel mai bun loc pentru azalee este unul cu lumină naturală pe toată durata zilei şi cu temperaturi care să varieze în jur de 10°C. Pulverizarea pe frunze cu jet fin de apă poate să ajute la sănătatea plantei, dar niciodată nu stropiţi florile. Ele se vor trece mai repede din această cauză.
Citește pe Antena3.ro