x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Balcoanele se inchid toamna afla cat te costa

Balcoanele se inchid toamna afla cat te costa

de Elena Stan    |    01 Sep 2005   •   00:00
Balcoanele se inchid toamna afla cat te costa
NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
O data cu sosirea toamnei si cu lasarea frigului, cei care locuiesc la bloc se gandesc la modalitatile in care pot sa-si inchida balconul pentru a pastra caldura din apartamente. In plus, balconul inchis poate tine loc foarte usor unei debarale, unde se pot pastra legume si fructe conservate pentru iarna. "Cele mai multe solicitari pentru executarea operatiunii de inchis balconul se primesc incepand cu luna septembrie. In lunile de vara oamenii isi cheltuiesc banii in concediu, iar spre toamna se gandesc la lucrarile ce trebuie realizate pentru iarna", a declarat Vasile Pisaru, reprezentant firma constructii.

Cetatenii trebuie sa stie ca au nevoie de un proiect realizat de un arhitect sau inginer proiectant. Pe baza acestui proiect trebuie obtinute o serie de aprobari si avize de la primarie pentru a-si inchide balconul. Fiind vorba despre o lucrare care presupune modificari ale fatadei imobilului, executarea lucrarilor de inchidere a balconului unei locuinte este permisa numai in baza autorizatiei de construire eliberata de serviciile abilitate din cadrul Primariei Sectorului de care apartineti. Arhitectul sau inginerul proiectant poate obtine aceste avize, conform intelegerii initiale cu beneficiarul, serviciu care se plateste suplimentar fata de proiect.

PASI NECESARI OBTINERII AUTORIZATIEI


1. Pentru inceput trebuie obtinut Certificatul de Urbanism de la primarie. Actele necesare eliberarii acestuia sunt: o cerere tip si doua formulare tip certificat de urbanism, care se obtin de pe Internet (site-urile primariilor sau ale consiliilor judetene), la centrele de copiat acte sau de la primarii; copie legalizata dupa act doveditor al detinerii de teren (adica act de proprietate); planuri topografice la scara 1:500 si 1:2000, actualizate, in cate doua exemplare; chitanta cu care s-a achitat taxa legala (original), cuantumul acesteia variind in functie de suprafata (30.000 lei pentru 150 de metri patrati si 85.000 lei pentru 1.000 de metri patrati).

2. Ulterior emiterii Certificatului de Urbanism, trebuie sa va adresati Biroului Avize si Acord Unic din cadrul Primariei Sectorului sau judetului de care apartineti, care poate obtine in numele cetatenilor toate avizele necesare Autorizatiei de constructie, in acest caz, doar cel pentru salubritate.

3. Dupa obtinerea tuturor avizelor, impreuna cu Certificatul de Urbanism, actul de proprietate in copie legalizata, certificatul de impunere de la Serviciul Public pentru Finante Publice Locale, cetatenii vor depune la Serviciul Autorizatii de Constructii un Proiect de obtinere a Autorizatiei de Construire (PAC). Proiectul contine: memoriu tehnic de arhitectura, memoriu tehnic de rezistenta, memoriu pentru instalatii, precum si alte studii de specialitate, care sunt realizate de un proiectant autorizat. De asemenea, proiectul contine piese desenate: plan situatie 1:2000, planuri de arhitectura si plan de rezistenta.

Conform Legii locuintei, fiind vorba despre fatada imobilului, care reprezinta o parte comuna, realizarea lucrarii necesita obtinerea acordului scris al asociatiei de proprietari, obtinut in sedinta organizata conform actului normativ amintit

PRETURI PENTRU MANOPERA


In timp ce unii specialisti percep un tarif fix, altii stabilesc pretul la fata locului. "Tariful este de 1-1,5 milioane de lei pentru inchiderea unui balcon normal. Daca observ ca balconul este dublu sau necesita mai multe operatiuni, atunci creste si pretul", a declarat Ion Radulescu, specialist. "Cei care apeleaza la serviciile mele trebuie sa stie inainte cat ii costa manopera. Pentru cei care vor tamplarie cu geamuri termoizolante (termopan), tariful este de 50 de euro pe metrul patrat, iar pentru cei care vor ceva clasic, adica sticla si fier, tariful este de 25 de euro pe metrul patrat", a spus Vasile Pisaru. Astfel, pentru un balcon de 3,50 metri lungime si 1,20 de metri latime, inchis cu tamplarie cu geamuri termoizolante (termopan), manopera este de 210 euro, iar pentru cel clasic este de 105 euro.

FACTORI CARE DETERMINA PRETUL


Ca mai toti mesterii, si cei care inchid balcoane tin cont de mai multi factori atunci cand stabilesc tariful perceput de la client. "In momentul in care faci pretul trebuie sa stii exact despre ce suprafata de acoperit este vorba, despre materialul cu care trebuie executata lucrarea, de constructia blocului etc.", a spus Vasile Pisaru. "Clientul poate cere unele operatiuni suplimentare, cum ar fi: vopsirea fierului in cazul inchiderii clasice. Pentru asta el plateste separat", a declarat Ion Radulescu.
×