x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Bonsaiul este sensibil!

Bonsaiul este sensibil!

de Cornelia Constantin    |    29 Sep 2005   •   00:00
Bonsaiul este sensibil!

GRADINA TA, MEREU VERDE
E adevarat, multi oameni daruiesc bonsai pentru ca sunt niste plante deosebit de atractive. Dar situatia se complica atunci cand cineva trebuie sa se ocupe de ingrijirea lor.
GRADINA TA, MEREU VERDE
Multi oameni primesc cadou bonsai si, de regula, il iau la birou. Asa am facut si eu. Am fost in concediu si cand am revenit bonsaiul se vestejise, desi a fost udat, iar apoi, doar dupa cateva zile de la revenirea mea, a inverzit din nou. Am asociat acest lucru cu faptul ca bonsaiul mi-a simtit lipsa. E adevarat ca plantele acestea pot fi asa sensibile? Cum sa am grija de el pe viitor?
Iulia Suteu, Bucuresti

E adevarat, multi oameni daruiesc bonsai pentru ca sunt niste plante deosebit de atractive. Dar situatia se complica atunci cand cineva trebuie sa se ocupe de ingrijirea lor. Inamicul numarul unu este necunoasterea necesitatilor plantei. Sigur ca ne place sa credem ca si plantele ne iubesc asa cum le iubim noi pe ele, insa e putin probabil ca acel bonsai sa fi reactionat doar la intoarcerea "stapanei". El a reactionat de fapt la ingrijirile acordate. Intoarsa din concediu, respectiva persoana a inceput din nou sa se ocupe de planta sa. Unele plante reactioneaza rapid la ingrijirile corespunzatoare, altele necesita ceva timp.

Nu exista niste reguli general valabile de ingrijire a bonsailor, pentru ca fiecare specie in parte are propriile trasaturi si pretentii. Insa majoritatea bonsailor sunt "pierduti" din cauza udarii incorecte. Durata intre doua udari variaza in functie de umiditate, tip de sol, marimea ghiveciului si conditiile atmosferice. In general, ei trebuie udati sau stropiti la 1-2 zile. Se recomanda respectarea unui program de udare: dupa-amiaza tarziu, la aceeasi ora. Insa, ca si uscaciunea, apa prea multa poate fi si ea daunatoare. Pentru ca bonsaiului sa-i mearga bine, solul trebuie sa fie umed, nu imbibat cu apa si nici uscat.

Regulile de fertilizare difera de la o specie la alta, dar in general ingrasamantul se administreaza la 2-4 saptamani, in perioada de crestere. Trebuie sa aveti grija ca ingrasamantul sa fie folosit pe sol umezit si niciodata pe sol uscat. Periodic (la 2-3 ani, primavara) trebuie sa transplantati micul copacel in alt ghiveci, pentru ca are nevoie de sol proaspat si de suficient spatiu pentru radacini, asa incat sa se poata dezvolta bine. In momentul transplantarii nu lasati radacinile uscate si aveti grija sa le udati la sfarsitul transplantarii. La 3-4 saptamani de la transplantare se poate relua fertilizarea.

Bonsaiul poate fi atacat, ca orice alta planta, de insecte sau se poate imbolnavi in cazul unei ingrijiri incorecte. Exista insa sprayuri insecticide si diverse alte substante care sa va ajute sa luptati impotriva lor. Taierile si tunderile la bonsai sunt foarte importante, dar trebuie sa aveti grija sa nu taiati toate crengutele tinere in acelasi timp. Daca scurtati radacinile nu va asteptati la o crestere a coroanei.

Crengile se modeleaza (se rasucesc, se scurteaza, se sustin cu sarma etc.) in functie de rezultatul dorit. La momentul potrivit, toate aceste "ustensile ajutatoare" se desprind cu grija pentru a nu rani copacelul.

Daca doriti sa aveti un bonsai de interior puteti sa lucrati cu urmatoarele specii: ficus, azalee, gardenia sau pin de Norfolk. O azalee altoita si condusa sub forma de bonsai va fi o incantare. Acesti bonsai pot fi tinuti afara in locuri semiumbruite atat timp cat temperatura nu scade sub 16°C. Atunci cand sunt tinuti in casa, lumina trebuie sa vina dinspre sud, vest sau est si sa fie filtrata, pentru ca nu suporta lumina directa. Daca doriti sa aveti bonsai pe care sa-i pastrati mereu in afara casei sau in gradina, aveti nenumarate specii din care sa va alegeti ceea ce doriti. In regiunile cu ierni reci, bonsaii de exterior trebuie protejati de inghet. Ii puteti pastra pe perioada iernii in spatii neincalzite, timp in care ii udati o data pe saptamana.
×
Subiecte în articol: bonsai