x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Bucatarie deschisa catre camera de zi

Bucatarie deschisa catre camera de zi

de Adela Parvu    |    26 Ian 2006   •   00:00
Bucatarie deschisa catre camera de zi
LA BLOC, DAR ALTFEL
Situat in Bucuresti si avand doua camere, acest apartament a fost remodelat pentru a oferi mai mult confort noilor proprietari. Pentru ca ideile nu erau concretizate in privinta reconfigurarii locuintei si nici nu se putea face nimic fara autorizatie de construire, proprietarul a apelat la un arhitect. Specialistul le-a propus, dupa o discutie amanuntita, o modalitate mai putin costisitoare, dar eficienta de amenajare a celor doua camere. Este vorba de renuntarea la compartimentarea initiala in zona de zi. Peretii din BCA ce delimitau bucataria si living-ul au fost daramati. S-au desfiintat si camara si debaraua, astfel ca in urma lucrarilor de recompartimentare a rezultat imediat de la intrarea in locuinta un spatiu mare si luminos.

RAPORTARE LA STILUL DE VIATA

Dupa cum se poate observa din schitele desenate, initial exista un hol lung si intunecos care nu putea fi folos decat ca zona de trecere. O data cu renuntarea la peretii de compartimentare s-a vizat castigarea unui spatiu generos care sa permita si instalarea unui loc de luat masa (sufragerie ar fi prea mult spus), asa cum si-au dorit proprietarii. Arhitectul a avut in vedere si mobilarea practica a noilor incaperi ce comunica deschis intre ele. Aici trebuie remarcat faptul ca locul aragazului a fost pastrat langa fereastra bucatariei si nu s-a optat pentru un mobilier gen bar care sa separe bucataria de living. Si asta pentru a nu permite aburului si mirosului de mancare sa se imbibe peste tot in zona de zi.

Este important de mentionat faptul ca proprietarii nu au copii, iar stilul lor de viata este unul activ, deci mai putine ore petrecute acasa. Pentru o familie cu copii si obisnuinta de a gati zilnic o astfel de amenajare nu ar fi cea ideala, pentru ca ar trebui avute in vedere securizarea accesului la electrocasnice si o modalitate eficienta de stopare a patrunderii aburului si mirosului de mancare in toata zona de zi. Este clar asadar ca o astfel de amenajre se potriveste unui cuplu tanar care are prieteni si doreste sa-i invite in timpul liber la ei acasa sau chiar a unui singur om ce doreste sa aiba mai mult confort.

Asta explica si finisajele alese, respectiv pardoseala de gresie care se intretine foarte usor si mobilier cu tapiserie deschisa, care este pretentioasa pentru o familie cu copii, dar nu la fel de "sensibila" pentru un cuplu ce isi petrece mare parte din timp la serviciu.

Mobilierul fix, respectiv bucataria si alte dulapuri, a fost realizat pe comanda la firma Sipro din Bucuresti dupa proiectul arhitectului. Restul pieselor sunt in mare parte cumparate de la Mobexpert
Zidurile de compartimentare nu au fost decupate in intregime, astfel ca s-au format doua "paravane", unul ce mascheaza de la intrare locul masinii de spalat, iar celalalt prezenta frigiderului

  • foto: Domus
  • ×