x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cafenea in subsolul casei Kogalniceanu

Cafenea in subsolul casei Kogalniceanu

de Adrian Parvu    |    02 Feb 2006   •   00:00
Cafenea in subsolul casei Kogalniceanu
CASE SI OAMENI
Reinterpretare moderna a spatiului istoric

Casa memoriala "Mihail Kogalniceanu" din Iasi are un subsol spatios. Comunicand cu parterul cladirii, in vremea cand casa era locuita de familia marelui om politic, acest subsol adapostea camarile, bucataria si sufrageria. Neglijat la cele cateva randuri de lucrari efectuate pentru consolidarea sau restaurarea cladirii, spatiului nu i s-a gasit o destinatie precisa. In urma cu cativa ani, el mai adapostea, in conditii improprii (lipsa de ventilatie controlata), o suma de piese de mobilier aflate in custodia muzeului.

INITIATIVA PARTICULARA


O initiativa particulara, cred eu, binevenita, precum si intelepciunea celor care gestioneaza acest patrimoniu au dat o destinatie noua si surprinzatoare acestui subsol: cafenea literar-artistica. Lucrarile de renovare si restaurare s-au efectuat in perioada 2005, fiind proiectate si conduse de designer-ul Valentina Drutu, o tanara si talentata slujitoare a artei. Stiind ca nu se vor putea obtine autorizatiile necesare, Valentina nu a modificat configuratia originala a spatiului si nu a facut nici un fel de recompartimentari. Singura constructie noua este barul, asezat pe o structura usoara din lemn de fag. Peretii au fost reparati, renovati si varuiti intr-o cromatica foarte calda, cu nuante de orange-caramiziu, ocru-galben si gris-uri colorate. In separeu s-a aplicat un stucco, tehnica care se leaga cu caramida originala de pe pereti. Pavimentul existent, de asemenea, din caramida, a fost curatat si lacuit cu substante protective utilizate de obicei la conservarea pietrei sau marmurii. Pentru mobilier, ca si pentru ramele si tocurile ferestrelor si usilor s-a ales lemnul de esenta tare: fagul, stejarul. Scaunele au fost achizitionate din Austria. O parte din dotarile tehnice (instalatia de tras fumul, obiectele sanitare) este adusa din Germania.

TEHNICI DECORATIVE, DESTINATIE


Tentatia unui spatiu echilibrat si cald care te invita la meditatie sau la un discret schimb de idei. Un spatiu revitalizat si reinterpretat prin inspiratia unui designer de exceptie
Toate obiectele de decor, pretioase, inclusiv tablourile, au fost alese ori create de Valentina Drutu pentru a compune o atmosfera primitoare, invaluitoare, de casa veche care pastreaza o nota de inspiratie nobiliara.

Cafeneaua are si un salon pentru nefumatori, iar grupurile sanitare sunt tratate in aceeasi maniera cu interiorul, respectand linia decorativa si atmosfera generala. Amenajarea, singulara in capitala Moldovei, este destinata unui grup de clienti bine definit. Aici este locul ideal unde se pot intalni artistii, oamenii de cultura, intelectualii aflati in cautarea unui anumit tip de rafinament. La toate acestea te invita si serviciul discret, muzica invaluitoare si de buna calitate, discretia conversatiei. Cafeneaua beneficiaza si de o terasa descoperita, utilizabila numai in sezonul cald, dotata cu scaune si mese cu blat din marmura aduse din Grecia.

Domnul Sergiu Manolache, managerul cafenelei, intentioneaza sa organizeze in acest spatiu echilibrat si unitar evenimente culturale din zone creative diverse: vernisaje, lansari de carte, serate muzicale, colocvii pe teme literare sau filosofice. In felul acesta, in timpuri contemporane, intre peretii acestui subsol vor reverbera voci, sunete si culori care vor propune un arc spiritual peste timp, o intoarcere la modele morale si intelectuale intrate in istorie. Ma numar printre aceia care, atunci cand am considerat de cuviinta, m-am opus vehement la schimbarea destinatiei sau deturnarea spatiilor si locurilor care tin de mostenirea noastra culturala sau istorica. In acest caz vorbim insa despre restaurarea, revitalizarea si reinterpretarea in nota moderna a unei incinte scoase dintr-o deplorabila stare de uitare si decadere.

Saloanele, barul, chiar si grupurile sanitare sunt remodelate conform unei conceptii stilistice unitare. Reperele principale: caldura, civilizatie, siguranta
×