x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Caladium, frunze diafane şi multicolore

Caladium, frunze diafane şi multicolore

de Cornelia Constantin    |    18 Sep 2008   •   00:00

Sînteţi un fan al plantelor decorative prin frunziş? Vă doriţi o plantă spectaculoasă pentru sezonul cald, dar să puteţi uita de ea pe perioada iernii? Iată numele plantei pe care o căutaţi…



Sînteţi un fan al plantelor decorative prin frunziş? Vă doriţi o plantă spectaculoasă pentru sezonul cald, dar să puteţi uita de ea pe perioada iernii? Iată numele plantei pe care o căutaţi…

Caladium este o plantă surprinzătoare datorită frunzişului foarte frumos colorat. În lumea plantelor decorative prin frunziş, Caladium are un loc de frunte şi numeroşi admiratori. Alb, argintiu, verde în nenumărate nuanţe, galben şi roşu... combinate toate pe frunzele unei singure plante, cu graţie de înger şi penel de curcubeu. Nu degeaba planta se numeşte în termeni populari “aripi de înger”. La unele varietăţi, culorile frunzelor sînt compacte, la altele sînt chiar uşor transparente... aşa cum ne imaginăm că ar putea arăta aripile unui înger.   

Dacă aţi cultivat cu succes Gloxinia pînă acum, e posibil să reuşiţi să aveţi şi Caladium frumos şi sănătos. Sînt cîteva lucruri asemănătoare la cele două plante, dar şi cîteva diferenţe. Haideţi să vedem despre ce e vorba.

Caladium, la el acasă...

Caladium este o plantă tropicală care adoră umiditatea. Însă nu umiditatea excesivă la rădăcină. Imaginaţi-vă mediul ei de origine: pădurea tropicală, unde plouă aproape în fiecare zi, unde este cald şi apa se drenează repede, iar solul este amestecat cu pămînt de frunze. Ca multe alte plante cu astfel de origini, Caladium are două etape de dezvoltare: de primăvara şi pînă toamna, cînd apar muguri şi frunze; de toamna pînă primăvara, cînd planta îşi pierde frunzele, dar din tuberculul din pămînt vor da altele de cum vine primăvara. Este vorba despre alternanţa ciclurilor de dezvoltare în funcţie de anotimp. În mod normal, pe piaţa noastră plantele apar la sfîrşit de mai sau început de iunie.

Sînt disponibile 5-10 varietăţi, unele cu adevărat spectaculoase, în hypermarketurile cu departament de grădinărit, la preţuri situate cu aproximaţie pe la 30-40 RON. Talia plantelor depăşeşte 40-50 cm, însă nu mereu starea lor de sănătate este impecabilă. Deci, aveţi grijă cum le alegeţi.

Îngrijiri atente

Adusă acasă, planta nu trebuie udată imediat şi nici amplasată în soare direct. Amintiţi-vă că în pădurea tropicală soarele nu ajunge la frunzele sale diafane. Pulverizaţi frecvent planta pe frunze, dar numai cu jeturi fine, alfel pot să apară pete maronii inestetice şi nesănătoase. Udarea se va face după ce veţi verifica pămîntul din ghiveci şi excesul va fi îndepărtat (toată apa care se adună în farfuriuţă). Nu vă grăbiţi să-i schimbaţi ghiveciul, pentru că riscaţi ca umiditatea să se acumuleze şi tuberculul să putrezească. După care, adio plantă.

În toamnă veţi observa că frunzele se îngălbenesc şi nu mai apar altele noi. Urmează un repaus relativ: planta se odihneşte pentru a putea porni cu forţă în primăvara viitoare. În acest moment diminuaţi udările simţitor şi mutaţi ghiveciul într-un spaţiu mai răcoros, dar nu mai puţin de 15-18°C. În primăvară, odată cu primii muguri, mutaţi ghiveciul la căldură şi reluaţi treptat udările ceva mai abundente.

×
Subiecte în articol: mereu verde caladium