x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Calculati costurile

Calculati costurile

de Cristina Zaharia    |    21 Sep 2006   •   00:00
Calculati costurile

INVESTESTE INTELIGENT
Raspuns la dilemele unei cititoare din Timisoara
INVESTESTE INTELIGENT
Raspuns la dilemele unei cititoare din Timisoara

Stimata doamna Mihaela Ligia, in primul rand va felicitam pentru felul in care abordati problema. Evident, prima dumneavoasta intrebare nu poate primi decat un singur raspuns logic: dati prioritate constructiei, mai ales ca toamna si-a intrat in drepturi si ne cam pregatim de iarna.

Verificati etanseitatea acoperisului, a usilor si ferestrelor. Curatati sobele si faceti o proba de foc sa vedeti daca au tirajul necesar si daca nu scapa fum in casa. Pentru pardoseala va recomandam din toata inima dusumeaua clasica, din lemn de rasinoase, care poate fi baituita, lacuita sau chiar vopsita. Este o solutie ieftina, se monteaza usor, este eficienta si spectaculoasa, respectand si caracterul local la care tineti atat de mult.

GRADINA, LA PRIMAVARA!

Gradina este foarte importanta si vedem ca tineti mult la felul in care trebuie sa arate. Faceti lucrarile specifice anotimpului in care ne aflam, pregatiti plantele si pomii sa treaca cu bine prin iarna.

Nu taiati in nici un caz pomii fructiferi. Incercati sa gasiti un specialist, fie horticultor, fie arhitect peisagist, si ascultati de sfaturile lui. Puneti bani deoparte pentru la primavara, cand curtea si gradina vor cere investitii destul de mari daca vreti sa va oferiti o reala bucurie.

URAT SI CU BANI MULTI

Pastrati fara sfiala casa asa cum a fost construita. Pe toti ne oripileaza viloaiele ingrozitor de urate, nefunctionale, dezumanizante pe care unii le-au construit numai sa arate ce multi bani au. Vinovate pentru aparitia acestor ciuperci care ne otravesc ochii in toata tara sunt autoritatile locale care au aprobat proiectele si au eliberat autorizatiile de constructie.

Si in privinta termopanelor aveti perfecta dreptate, atata timp cat pe piata se gasec si ferestre performante in rame de lemn. In schimb, nu-i condamnati pe arhitectii care vor sa stie cati bani aveti. Trebuie sa fiti cea dintai care sa faca o astfel de socoteala, sa planifice cheltuielile pe termen mediu si lung.
Desigur, lucrurile se pot face si treptat, in ordinea unor prioritati asupra carora va trebui, de asemenea, sa decideti singura.

LA CE SA DAU PRIORITATE?

Ma bucur de deschiderea unei rubrici "viata la tara". Locuiesc in Timisoara, intr-o cladire mai veche situata in zona centrala, unde insa praful, zgomotul si trepidatia induse casei de camioanele grele care circula pe carosabil anihileaza orice tendinta de a te simti bine. Am cumparat o casa la tara, la vreo 18 km in afara orasului. Are doua corpuri de cladire in forma de L, o fantana langa gardul de la strada, curent electric, iar in spatele casei este o gradina cu foarte multi pomi fructiferi si multa iarba… Nu locuiesc permanent aici, vin cam de doua ori pe saptamana. Pana acum nu am facut mari investitii sau modificari, doar am refacut zidaria asezata pe o fundatie de 40 cm. Totusi vreau sa mai fac ceva imbunatatiri. La ce sa dau prioritate, la spatiul construit sau la spatiul verde?

CARACTERUL LOCAL SI BANII NECESARI

As vrea sa pastrez caracterul local al constructiei. Casa, ca toate cladirile vechi din sat, este cu un singur nivel, cu un coridor exterior sprijinit pe stalpi din lemn, cu ferestre mici, de asemenea din lemn. Vad prin zona case enorme, cu acoperisuri complicate si cu ferestre termopan. Asa e moda acum?... Mi se pare putin ciudat sa montezi la tara ferestre termopan. M-am consultat cu doi arhitecti care m-au intrebat "cam ce-as vrea?". Vreau sa fie frumos, sa fie placut, intim, sa poti respira in curte, sa ai o priveliste atragatoare. De fiecare data cand vreau un sfat mi se cere in replica nivelul banilor pe care ii am si sunt dispusa sa ii investesc. Asta imi cam taie avantul. Nu intotdeauna ai toti banii gheata, in mana, dar, daca nu renunti la ideile tale, totul este realizabil.

SFAT
Daca ati cumparat o casa solida e pacat sa o demolati. S-ar putea sa va coste o groaza de bani, santierul sa provoace daune ireparabile gradinii, iar noua constructie sa nu va aduca satisfactia pe care o asteptati. Lasati ciresii, perii si prunii la locul lor. Daca vreti sa aveti in gradina si arbori decorativi ii puteti planta, dar numai acolo unde va va recomanda un specialist. Cat despre iasomia deasa, inghesuita langa gardul vecinului, incercati sa o ridicati pe o bolta. Lasati-l incolo de gard de beton! Documentati-va temeinic inainte de a trece la actiune, fie ca aceasta urmeaza sa aiba loc in casa ori in curte. Bibliotecile, vizitarea magazinelor de profil, revistele de specialitate va vor fi buni sfatuitori
×