x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Caldura unei case

Caldura unei case

08 Apr 2005   •   00:00

UTIL
Detalii depre instalatiile termice

Construirea unei case presupune si detalii tehnice care nu ne sunt familiare. Astfel incat, in momentul in care suntem nevoiti sa alegem diferite tipuri de solutii si materiale pentru instalatia termica, ne gasim uneori in situatia de a nu sti despre ce este vorba. Apelul la specialisti nu ne scuteste de efortul de a intelege termenii si principiile de baza. Tocmai de aceea speram ca urmatorul material sa va fie de folos.

In cautarile legate de construirea locuintei perfecte sau cel putin a celei care se apropie cel mai mult de idealurile personale, se porneste de la dorinte si necesitati. In prima faza, se aleg locatia, orientarea casei, impartirea spatiului. Urmeaza apoi discutiile cu arhitectii si constructorii, familiarizarea cu limbaje de specialitate, cu notiuni noi, precum si toate celelalte detalii "pamantesti", care duc uneori la transformarea proprietarului intr-un mic compendiu de specialitate.

Insa, cu siguranta, atunci cand se construies te o casa, aceasta este gandita si proiectata ca un spatiu de refugiu, personal si extrem de individualizat, care sa ofere tot confortul de care au nevoie proprietarii. Tehnologiile contemporane pun la dispozitie o gama larga de posibilitati de materializare a dorintelor - totul depinde de cat de informati sunt beneficiarii sau cat sunt dispusi sa investeasca. Totusi, trebuie sa se stie ca o investitie intr-un material de o buna calitate sau intr-o tehnologie noua presupune o mai mare rezistenta in timp a lucrarilor.

Puncte de pornire

Trei sunt intrebarile la care trebuie sa se dea un raspuns inainte de a incepe constructia: suprafata care trebuie incalzita, unde si cum se va face transferul de caldura (pardoseala, corpuri vizibile - radiatoare/calorifere, sobe/seminee, perete) si materia prima de producere a caldurii (lemne, carbuni, gaz metan, electricitate). In functie de aceste elemente, trebuie realizata configurarea sistemului de incalzire, reglarea si securizarea acestuia.

Confortul termic este de la sine inteles, o casa trebuie sa ofere posibilitatea de refugiere in momentele toride ale verii sau cele foarte friguroase ale iernii. Si in calcularea acestui pas, trebuie avute in vedere toate detaliile, de la tipul de pereti ai casei (cu sau fara izolatie), ferestre (plus sistemele de inchidere), instalatie termica (aici urmeaza: tubulatura, coturi vizibile sau nu etc.), centrala termica, coloane de aerisire, aer conditionat, pana la orientarea locuintei sau rolul culorilor.

Stim din experienta ca incalzirea cu radiatoare este cel mai raspandit tip de incalzire, care are totusi dezavantajul ca acest sistem presupune corpuri vizibile, desi in ultima perioada si-au "sofisticat" aspectul estetic, devenind mai usor integrabile designului interior.

Pentru spatiile de trecere (holuri, vestibule) sau exterioare (scari exterioare, drumuri de acces spre garaj, de exemplu) se poate alege incalzirea prin pardoseala, pentru mentinerea unei temperaturi optime pe toata suprafata acesteia, si evitarea "spatiilor reci" si a inconfortului cauzat de inghet pe timpul iernii. Astfel, sistemele de incalzire prin pardoseala asigura uniformitatea distributiei caldurii, performanta greu de realizat prin intermediul sistemelor de incalzire conventionale. Un aspect important al acestor sisteme este faptul ca trebuie sa se tina cont de temperatura maxima admisa la suprafata pardoselii. Avantajul acestui sistem este faptul ca poate fi folosit atat pentru spatiile deschise, cat si pentru ambientarea casei. Alegerea locurilor in care transferul de caldura se va realiza prin pardoseala trebuie facuta cu grija - medicii recomanda ca acestea sa nu se situeze in spatii in care se sta o perioada de timp indelungata, astfel incat sistemul circulator si inima sa nu fie suprasolicitate.

Atentie!

Corpurile statice de incalzire (caloriferele) trebuie sa fie montate in paralel si nu in serie. Astfel, ultimul si penultimul dintre acestea vor fi in permanenta calde si vor functiona la parametri normali.

Multe dintre proiectele pentru case realizate in ultimul timp prevad spatii amplu deschise, in care functiunile din zona de zi sunt grupate astfel incat nu mai exista in mod necesar o separare prin zidarie. Incalzirea unor astfel de spatii se realizeaza fie prin intermediul unor radiatoare integrate din punct de vedere estetic, fie cu ajutorul unui ventiloconvector, care are proprietarea ca pe timpul verii ofera posibilitatea racirii temperaturii interioare prin sistemul de ventilatie cu care este prevazut.

Pentru incalzirea caselor se foloseste adesea incalzirea centrala, folosind ca agent termic apa calda, prin intermediul unei centrale termice. Camera pentru centralele termice se afla de regula la subsolul sau la parterul caselor.

In momentul de fata, incalzirea prin sobe cu lemne sau carbuni este depasita ca randament si eficienta. Solutiile pentru camerele de zi sau pentru zonele de relaxare in care se instaleaza astfel de sobe tin mai mult de un argument estetic, de valoare sau de placere. Chiar si asa, semineele sunt cele care, in mod evident, isi disputa intaietatea in ceea ce priveste locul in casele nou construite din punct de vedere al ambientarii spatiilor de relaxare.

In decursul construirii unei case, lucrul cu specialistii este absolut necesar, ei fiind de altfel singurii in masura sa ofere solutii potrivite pentru situatiile specifice si pentru bugetul alocat de proprietar. Ceea ce trebuie stiut este ca, pentru casele care se desfasoara pe mai multe niveluri, este indicat sa se foloseasca distribuitoare pentru tur-returul agentului termic, respectiv apa calda, pentru fiecare nivel. Incaperea in care este situata centrala termica trebuie sa aiba, ca volum, cel putin 18 m3, astfel incat sa permita o functionare la parametri normali a acesteia, precum si evitarea riscurilor de accidente. Pentru spatiile mari, in care este nevoie de mai multe radiatoare, centralele termice pot fi montate in cascada, astfel incat sa asigure necesarul de agent termic. In ceea ce priveste fittingurile (piesele de legatura), armaturile (piesele de inchidere, reglare, directionare, filtrare), tubulatura trebuie sa fie realizata din materiale rezistente in timp, care sa nu sufere modificari datorate, de exemplu, dilatarii si contractarii in functie de temperatura agentului termic sau a mediului ambiant. Unele dintre cele mai eficiente sunt cele realizate din cupru, izolate astfel incat sa nu permita pierderi de caldura. Indiferent de solutia pentru care se opteaza in realizarea instalatiei termice, discutiile cu specialistii in materie sunt definitorii pentru stabilirea solutiei optime pentru beneficiari.

Importanta montajului tubulaturii

Pentru orice fel de tip de tubulatura ce formeaza o instalatie termica, montajul este cheia succesului unei excelente functionari. Calitatile materialelor moderne sunt indubitabile, dar lipsa profesionistilor in domeniul punerii in opera a dus de multe ori la probleme de functionare. De aceea, atunci cand specialistii la care ati apelat pentru realizarea instalatiei termice va recomanda un material modern, asigurati-va ca ei va pot pune la dispozitie si servicii de montaj calitative. Trusele pentru punerea in opera sunt concepute pentru fiecare tip de teava in parte, asa ca improvizat iile cu echipamente si unelte clasice nu au cum sa duca la o manopera profesionista, si deci la durabilitatea si la rezistenta in timp a instalatiei.

Laura Sima material realizat in colaborare
cu ing. Dorel Bogdan
Romconstruct 2025
0722 413 000
×