x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Camera copilului trebuie ambientată cu finisaje sănătoase

Camera copilului trebuie ambientată cu finisaje sănătoase

de Adela Parvu    |    12 Iun 2008   •   00:00

Alegerea finisajelor, a mo­bi­lierului şi a decoraţiunilor din camera copilului se face aproape întotdeauna sub impulsul emoţional.

Alegerea finisajelor, a mo­bi­lierului şi a decoraţiunilor din camera copilului se face aproape întotdeauna sub impulsul emoţional. La noi există aproape o tradiţie în alegerea culorii în funcţie de sexul copilului: albastru pentru camera băiatului, roz pentru cea a fetei.

Culorile sînt cele care ghidează opţiunile părinţilor şi în special ale mamelor. Iar cum diferitele nuanţe insuflă variate dispoziţii şi percepţii, de multe ori se ajunge ca decorarea să exprime mai degrabă preferinţele părinţilor în defavoarea unor alegeri mai obiective. Iar acestea se referă la crearea unui mediu sănătos pentru copil.

Deci, dacă ajungeţi în postura de părinte, nu vă lăsaţi furaţi de culori, modele şi ornamente, ci luaţi pe-nde­lete în calcul materialele şi soluţiile pe termen lung, calitative, care să nu dăuneze sănătăţii.

 

Fiţi atenţi la detalii!

Spre exemplu, o mobilă colorată poate fi frumoasă, dar contează cît de rotunjite are colţurile, cît de puţin pe­riculoase pot fi accesoriile (precum fe­roneria, butoanele sertarelor etc.) şi cu ce fel de vopsele a fost finisată. O vopsea de calitate mai puţin satisfăcătoare poate emana ani în şir în aerul camerei subsanţe toxice, ce pot induce alergii sau pot agrava bolile deja existente ale copilului (spre exemplu, astm).

Toxicitatea materialelor de finisaj trebuie avută în vedere, tocmai pentru că, odată substanţele aplicate, ele acţionează latent, dar constant şi pe termen lung. Lacul pentru parchet, dar şi vopseaua lavabilă, diferiţii adezivi, spumele poliuretanice folosite pentru fixarea tîmplăriei exterioare şi a celei interioare, dar şi materialele izolatoare care sînt ascunse după pereţi sînt potenţiale pericole atunci cînd nu se verifică compoziţia calitativă a lor.

Nu cumpăraţi nici un fel de produse pentru finisajul casei şi în special pentru camera copilului pînă nu aveţi certitudinea că ele nu sînt nocive. De cele mai multe ori se crede că un produs scump garantează şi calitatea sa, dar nu este întotdeauna adevărat. Cea mai bună soluţie este verificarea certificatelor de calitate, iar atunci cînd termenii tehnici sînt copleşitori şi de neînţeles, întrebaţi şi cereţi lămuriri.

Materiale naturale

Ceea ce oferă natura rezonează cu sănătatea noastră. Dar, oricît de na­turale ar fi anumite materiale, ele sînt supuse prelucrărilor artificiale. Important este ca ceea ce este de provenienţă fabricată să respecte reglementările internaţionale, care prevăd clar criterii şi substanţe ce nu sînt dău­nătoarele organismului uman. Indife­rent de finisajul dorit, fie el pentru pardoselă, pereţi sau alte elemente, trebuie să aveţi în vedere şi alte mate­riale decît cele care vizibil par a fi na­turale. Pentru camera copilului, opţiunea de finisare a pardoselii se îndreaptă către finisajele calde. Cel mai des este ales parchetul. Arată bine, se întreţine frumos, iar dacă este şi masiv se consi­deră alegerea cea mai naturală posibilă. Dar la fel de naturală este şi o pardoselaă din plută, foarte puţin utilizată la noi. Nu numai că arată natural, dar este şi un bun izolator termic şi fonic.

O altă variantă naturală este linoleumul. Atenţie! Nu-l confundaţi cu vechile pardoseli din PVC, care erau prezente într-un procent semnificativ în locuinţele de bloc. Există mai nou şi mochete cu fibre naturale, tratate să nu absoarbă praful. Deci, variantele naturale pentru pardoseală nu se limi­tează numai la parchetul din lemn masiv. Pentru finisajul pereţilor opţiunile sînt la fel de variate. Pe lîngă tot felul de vopsele lavabile nontoxice pentru copii există şi tapete antista­tice, dar şi lambriuri din plută.

Chiar dacă nu fac parte din categoria decoraţiunilor, ci a dotărilor, sistemul de ventilaţie şi cel de încălzire din camera copilului sînt foarte importante. Ele contribuie, de asemenea, la crearea unui mediu sănătos în micul spaţiu alocat juniorului. Sînt foarte importante, pentru că micropar­ticulele dăunătoare pot fi purtate în aer dacă aceste sisteme nu sînt gîndite cores­punzător.

Mobilierul bun şi accesibil

Lemnul natural tratat cu lacuri pe bază de apă este foarte indicat în camera copilului. Este mai rezistent şi versatil în timp. Copiii mîzgălesc pereţii, dar şi mobila. Ori, un mobilier din lemn, fie el şi de brad, se poate retuşa mai uşor, se poate vopsi (nontoxic) şi astfel poate schimba aspectul conform vîrstei şi aşteptărilor copilului. Poate fi modificat uşor chiar şi de amatori. Deci, pînă la mobilier de lux pentru copii, luaţi în calcul varianta simplă, naturală şi accesibilă la noi ca preţ.

×
Subiecte în articol: copilului cameră sînt dialog constructiv