Casele sau anexele construite integral din lemn rămân, pretutindeni în lume, o soluţie recomandată de câteva avantaje majore şi unice: viteza redusă de execuţie şi montaj, preţul scăzut, calităţile ecologice ale interiorului.
Casele sau anexele construite integral din lemn rămân, pretutindeni în lume, o soluţie recomandată de câteva avantaje majore şi unice: viteza redusă de execuţie şi montaj, preţul scăzut, calităţile ecologice ale interiorului. La toate acestea s-au adăugat în ultimele decenii şi evoluţiile spectaculoase ale unor industrii colaterale ce produc materiale de protecţie şi izolaţie, îmbunătăţind performanţele de confort şi prelungind semnificativ viaţa construcţiei.
Utilizări integrale
Lemnul, material de construcţie natural, folosit încă de la începuturile civilizaţiei, se găseşte încă în cantităţi suficiente pe pământ şi, datorită unor politici globale, exploatarea sa e raţionalizată în aşa fel încât să se asigure timpul necesar regenerării. Evoluţiile industriale ale secolului trecut au permis dezvoltarea unor procese şi procedee ce permit astăzi reciclarea integrală a deşeurilor lemnoase, aşa încât putem utiliza integral întreaga producţie de “aur verde”. S-au dezvoltat în egală măsură şi tehnologiile de uscare rapidă, protecţie şi conservare a lemnului brut prin tratamente fizice şi chimice adecvate. Subprodusele din lemn s-au diversificat şi sunt intens folosite nu numai în construcţii, ci şi în industria mobilei, a amenajărilor interioare sau exterioare, a decoraţiunilor.
Structuri uşoare
Construcţiile din lemn fac parte din categoria structurilor uşoare, având în primul rând mari avantaje de ordin economic. Pentru casele construite integral din lemn, costurile pentru fundaţii sunt semnificativ reduse, iar în unele situaţii (în funcţie de duritatea şi de stabilitatea solului) fundarea nici nu mai este necesară. O aplicabilitate remarcabilă este supraetajarea sau mansardarea unei construcţii din zidărie sau beton existente, structura adăugată pe verticală fiind uşor de suportat. La fel de ieftine şi simplu de realizat sunt şi extinderile pe orizontală, adăugarea uneia sau a mai multor camere în prelungirea casei făcându-se cu costuri reduse şi foarte rapid. Lemnul şi structurile uşoare sunt ideale şi pentru construirea unor anexe gospodăreşti, cum sunt garajele, magaziile, chioşcurile de grădină, adăposturile pentru animale sau spaţiile destinate depozitării produselor agricole.
Importanţa proiectului
Pentru orice tip de construcţie din lemn este bine, dacă nu cumva chiar obligatoriu, să aveţi un proiect elaborat şi semnat de o persoană fizică sau juridică autorizată (arhitect, inginer de rezistenţă, firmă specializată). Evitaţi lucrul pe baza experienţei unor meşteri locali care, oricât de pricepuţi ar fi, nu vă vor putea oferi garanţia solidităţii construcţiei. Veţi obţine în felul acesta şi o reducere a cantităţii de material folosit, evitând risipa şi diminuând pierderile la prelucrare şi montaj. Veţi constata astfel că nu aţi aruncat în vânt banii pentru proiect, ci, dimpotrivă, puteţi obţine o reducere semnificativă a costurilor.
Lemnul destinat construcţiilor de case trebuie să corespundă unor norme de utilizare specifice, obligatorii. El va corespunde unui grad de uscare standardizat în conformitate cu destinaţia în şantier. Sunt, de asemenea, obligatorii trecerea prin procedee specifice de ignifugare (protecţie împotriva focului) şi prin tratamente chimice împotriva dăunătorilor. Înainte sau după montaj, conform indicaţiilor constructorului, lemnul trebuie acoperit cu straturi conservante de lac, baiţ sau vopsea. Măsuri protective speciale se iau la contactul cu solul, pentru a împiedica pătrunderea umidităţii, atacul insectelor sau al rozătoarelor, posibilitatea unor accidente mecanice care pot afecta structura naturală
La exterior
Placările exterioare cu lemn sunt nu numai extrem de eficiente, dar şi remarcabile pentru impactul vizual. Un inconvenient îl reprezintă necesitatea de a fi constant şi permanent întreţinute pentru conservare şi aspect atractiv.
Aer sănătos
Specialiştii sunt unanimi în aprecierea că o casă din lemn oferă, la interior, un aer de calitate superioară datorită calităţilor acestui material natural. Lemnul face transferul de temperatură şi umiditate în mod ideal, având calitatea de a absorbi şi a redirija în mod natural cantităţile suplimentare de căldură şi umezeală. O casă din lemn are un sistem ecologic de ventilare a spaţiului interior, ceea ce conferă aerului respirat calităţi deosebite. Lemnul este un termo şi hidroizolator inegalabil.