x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Capcane de evitat in relatia cu un constructor

Capcane de evitat in relatia cu un constructor

de Av. Melania Floarea    |    02 Feb 2006   •   00:00
Capcane de evitat in relatia cu un constructor
NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
Multi oameni cu dare de mana sau care pot face un credit imobiliar isi indreapta atentia catre locuintele din blocuri noi, ce urmeaza a fi construite, adica in faza de proiect. Cum sa platiti avans pentru ceva inca nepalpabil si cum sa incheiati un contract asigurator aflati din articolul de fata

Ofertele de locuinte sunt din ce in ce mai atractive, mai variate, mai stralucitoare: constructorii povestesc in imagini si schite 3D despre un Bucuresti de maine, despre o capitala "preintegare" cu apartamente de bloc spatioase, cu camere generoase, cu terase si balcoane cochete, cu piscine comune la parter, cu locuri de parcare la subsol, cu gradini interioare, cu magazine, cu locuri de joaca pentru copii, la preturi din ce in ce mai avantajoase, care rivalizeaza cu preturile vechilor noastre apartamente de bloc, mici, meschine si gri, unde, oricata imaginatie ai avea, tot nu reusesti sa dai casei acel aspect confortabil pe care ti-l ofera o casa noua, moderna, spatioasa, in acord cu noile tendinte din arhitectura.

Familiile cauta cu asiduitate pe site-uri, asculta pe la colegii de la serviciu si incet, incet incep sa viseze la o casa asa cum si-au dorit din totdeauna. De la vis la realitate este insa o cale lunga, de cele mai multe ori presarata mai mult cu obstacole si capcane decat cu bucurii.

Drumul lung al achizitionarii unei locuinte (care nu exista decat cel mult in stadiu de proiect) incepe prin vizitarea multitudinii de site-uri nascute parca peste noapte, continuand mai apoi cu discutii concrete cu constructorul. Acesta va va da explicatii si detalii, va va propune casa potrivita, atat din punct de vedere al numarului de membri ai familiei, cat mai ales din perspectiva bugetului de care dispuneti.

AVANS PENTRU PROPUNERI


Dupa discutii se trece foarte repede la propuneri concrete si mai ales la capitolul "avans"! De aici treburile se cam complica, in sensul ca, asa cum se povesteste pe forumuri, unii constructori solicita sume foarte mari drept avans si, culmea, de multe ori in absenta unui contract sau macar a unei chitante de mana care sa ateste plata respectiva.

Alti viitori proprietari insa incheie cu constructorii contracte in vederea platii avansului, si cu toate acestea se tem ca vor pierde banii.

Ce e de facut, veti intreba? Singura posibilitate sa iesiti din capcana si sa aveti minima certitudine ca banii nu sunt pierduti va e conferita de incheierea cu constructorul a unui contract serios, cu clauze solide, cu termene ferme de plata, cu garantii contractuale pe care vi le ofera constructorul si pe care sa le puteti executa in cazul insolvabilitatii acestuia sau in orice alta imprejurare nefericita (cum ar fi executarea unei constructii necorespunzatoare calitativ).
Asadar, inainte de toate, trebuie incheiat un contract.

CONTINUTUL CONTRACTULUI


Contractul trebuie sa cuprinda in mod imperativ coordonatele firmei constructorului, cu adresa completa, numar de ordine la Oficiul Registrului Comertului, cod unic de inregistrare, cont bancar etc.

Este foarte important sa aveti in contract toate aceste date minimale mai sus mentionate, deoarece intr-o anumita situatie, de exemplu, in cazul executarii silite a constructorului pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale, fara aceste date esentiale nu va veti putea recupera prejudiciul. Astfel, cunoasterea contului bancar al constructorului va poate ajuta in cazul in care demarati o executare silita prin oprire asupra fondurilor acestuia din banca indicata in cadrul contractului.

De asemenea, pentru banii pe care ii platiti constructorului ca urmare a intelegerilor contractuale - avans sau transe stabilite cu acesta - , contractul trebuie sa cuprinda garantii financiare pe care vi le ofera constructorul.

Contractul trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu si clauze de garantare a calitatii constructiei, atat in ceea ce priveste structura de rezistenta, peretii, cadrele etc., cat si finisajele convenite.

VERIFICATI DATELE TEHNICE


De asemenea, va sfatuiesc sa verificati de mai multe ori aceste anexe la contract si, daca nu intelegeti ceva, sa cereti neaparat explicatii, ideal fiind sa va consultati cu un specialist care sa va spuna, de exemplu, daca centrala termica are capacitatea necesara de furnizare a apei calde si a caldurii pentru intreaga constructie aleasa etc.

Consultarea unui specialist pentru fiecare anexa poate vi se va parea o cheltuiala inutila - va asigur ca nu este, pentru ca am intalnit in practica situatii in care aceasta a fost chiar salvatoare, iar, in lipsa ei, constructia ar fi avut o serie intreaga de probleme.

Nu lipsit de relevanta este sa cereti constructorului referinte: mai precis sa va arate si alte constructii realizate de el si, de ce nu?, sa luati legatura cu proprietarii beneficiari - fosti clienti ai constructorului - pentru a va convinge de seriozitatea acestuia si de calitatea lucrarilor finalizate de acesta.

Este recomandabil ca, dupa ce un proiect v-a convins, sa cereti detalii despre teren si nu ezitati sa cereti sa mergeti pe santier

CLAUZE DE REZILIERE


Contractul trebuie sa contina, de asemenea, foarte clar sumele pe care le veti achita, termenele de plata, termene clare de finalizarea a fiecarei etape a constructiei imobilului al carui proprietar veti fi. Aceste clauze trebuie insotite de penalitati de intarziere, care vor fi suportate de constructor in cazul depasirii termenelor. Pe langa cele de mai sus, in contract trebuie sa mai fie prevazute clauze de reziliere, clauze privind procesul-verbal de receptie a cladirii (moment care va poate permite sa solicitati constructorului eventuale remedieri si retusuri), instanta competenta pentru solutionarea unor posibile litigii care nu pot fi rezolvate de parti pe cale amiabila, clauza de forta majora etc. Si, nu in ultimul rand, ca sa puteti dormi linistit, nu va bazati niciodata pe intelegerile verbale cu constructorul - acestea vor putea fi lesne "uitate", totul trebuie cuprins in contract, semnat si stampilat pe fiecare pagina, pentru ca, potrivit unui dicton celebru, "verba volant, scripta manent"!

ATENTIE!
Mare atentie la multitudinea de anexe ce se vor constitui parte integranta la contract: proiectul constructiei, schitele si planurile fiecarui etaj, proiectul instalatiilor sanitare si termice, autorizatia de constructie etc. Acestea trebuie neaparat semnate concomitent cu contractul in sine (indiferent de incercarea constructorului de a va convinge sa semnati mai tarziu), deoarece, daca nu sunt semnate in acelasi timp, intre aceste documente (contract si anexe) pot interveni inadvertente, care-i pot permite constructorului sa nu mai respecte intocmai contractul.
×
Subiecte în articol: contract constructorului