x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Casa cu turn din Copou

Casa cu turn din Copou

de Adrian Parvu    |    01 Dec 2005   •   00:00
Casa cu turn din Copou
CASE SI OAMENI

Casa memoriala Mihail Sadoveanu din Iasi a fost inaugurata la 6 noiembrie 1980, cu ocazia celebrarii a 100 de ani de la nasterea scriitorului. Cladirea in care marele prozator a locuit impreuna cu familia sa o buna bucata de vreme si a scris partea cea mai consistenta a operei literare (peste 35 de volume, printre care Hanul Ancutei, Zodia Cancerului, Baltagul, Fratii Jderi, Tara de dincolo de negura etc.) are o istorie a ei, extrem de captivanta.

Cunoscuta in Iasi sub numele de "Casa cu turn", ea a fost construita la comanda lui Mihail Kogalniceanu, avand destinatia de casa de vacanta. Se pare ca initial era inconjurata de o proprietate ce se intindea pe aproximativ 10 ha de teren. Aleea pentru trasuri ce inconjoara casa lasa oaspetii de seama la scara cu doua rampe, de unde se intra direct in camera de primire. Alte trei intrari, doua laterale si una pe fatada dinspre strada, erau folosite de proprietari sau de slujitori. Nu au ramas prea multe informatii despre perioada in care casa a fost in posesia Kogalnicenilor. Stim insa cu certitudine ca in aceasta casa a locuit George Enescu in perioada exilului sau, intre 1916 si 1918.

IN PROPRIETATEA PROZATORULUI

Mihail Sadoveanu cumpara casa impreuna cu fratele sau in anul 1918. Se muta aici cu toata familia si, timp de aproape doua decenii (pana in 1936, cand pleaca la Bucuresti), impunandu-si un program riguros, isi pune in valoare talentul atat de prolific si profund. In aceasta perioada ii trec pragul multi dintre prietenii si colaboratorii apropiati, nume de rezonanta pentru cultura romaneasca, precum George Toparceanu, Otilia Cazimir, Sergiu Celibidache, Ionel si Al.O. Teodoreanu, Gala Galaction, D.D. Patrascanu si atatia multi altii. In 1950, casa este donata statului roman. Mobilierul se risipeste pe la rude, lucrurile personale ale prozatorului raman, in cea mai mare parte, dupa moartea acestuia, in posesia celei de-a doua sotii, Valeria Sadoveanu. Vreme de 50 de ani, casa capata diverse destinatii sau ramane pur si simplu sigilata, in paragina. Dupa o munca de cativa ani consumata pentru renovarea imobilului, dar mai ales pentru readucerea sub acelasi acoperis a pieselor de mobilier si a multor obiecte personale ce au apartinut lui Sadoveanu, la celebrarea centenarului nasterii sale, in ziua de 8 noiembrie 1980 este inaugurat muzeul si deschisa vizitatorilor Casa Memoriala.

ACCENTE ARHITECTURALE SI DECORATIVE

Casa a fost conceputa cu parter in stil vagon, cu trecere succesiva din prima pana in ultima camera. Intrarea principala face corp separat, adapostind un hol de dimensiuni mari, puternic luminat prin ferestrele inchise de arcade. Te intampina bustul in bronz al prozatorului, lucrare expresiva apartinand maestrului Irimescu, recent trecut si el in eternitate. Corpul din stanga al cladirii include o veranda simpla, sprijinita pe stalpi taranesti, cu acces din dormitor. Corpul din dreapta este dominat de turnul care, la ultimul nivel, are ferestre pe toate cele patru laturi, oferind si astazi o privire panoramica asupra imprejurimilor. Aici obisnuia Sadoveanu, in multe dupa-amiezi, sa-si savureze in tihna cafeluta. Vom mai remarca decorarea fatadei principale cu simboluri de sorginte masonica: floarea de crin repetata de 33 de ori, stilizari falice si vulvare.

Casa este prevazuta cu un demisol spatios si, pe vremuri, functional. Aici erau instalate camarile, bucataria, sufrageria, precum si cateva dormitoare.

INTERIORUL, VIATA MAESTRULUI

La parter te intampina un hol spatios din care se patrunde in salonul de primire si, pe o usa laterala, intr-unul dintre cabinetele de lucru, lipit de dormitor. Biroul la care Sadoveanu scria alaturi de vitrine in care sunt expuse uneltele cinegetice si sculele de pescuit ale marelui hoinar opresc vizitatorul si ii dau fiori, asa cum privirea zaboveste indelung si asupra spatiului unde sunt pastrate insemnele inaltului grad masonic detinut de scriitor. Casa la un loc cu toate exponatele din patrimoniul muzeului, piese in totalitate originale, reusesc sa recompuna atmosfera si spiritul vremurilor petrecute aici de Sadoveanu, sa ilustreze importanta uriasei sale personalitati in evolutia literaturii romane moderne.

Mihail Sadoveanu va ramane unic in peisajul nostru cultural, pentru ca el, asa cum sintetiza George Calinescu, "are realismul unui Balzac si melancolia unui romantic, meditatia aspra a lui Miron Costin si voluptatea senzoriala a unui Rabelais". Trecerea prin Iasi a oricarui roman nu poate fi desavarsita fara o oprire de cateva ceasuri in jurul si in interiorul acestei Case Memoriale, ca intr-un sanctuar din care iesi purificat si inaltat.

"E precis ca un pictor flamand si inefabil ca un muzician, contemplator al frumusetilor lumii si naturalist plin de asociatii si disociatii asupra procesului biologic, un creator de atmosfera, un analist al sufletelor impenetrabile, al psihologiei puberale si al patologiei senile, un dramaturg in proza incordat" - G. Calinescu, despre Sadoveanu

foto: MARIN RAICA
×
Subiecte în articol: casa sadoveanu