x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Casa de lemn ca din povesti

Casa de lemn ca din povesti

de Gabriela Sirbu    |    20 Oct 2005   •   00:00
Casa de lemn ca din povesti

Norvegia, tara lui Mos Craciun, te surprinde cu casele ei cochete. Spre exemplu, aceasta pare a fi locuinta unor spiridusi din folclorul autohton

Desi Norvegia are o gramada de spatiu, un teritoriu impresionant, oamenilor de aici le este dificil sa construiasca case pe terenul stancos. Si daca in zonele rurale casele sunt la departare de kilometri una de alta, in orase ele sunt ingramadite, de multe ori lipite. Colindand pe strazile mai putin umblate de turisti, am dat peste un cartier in care locuintele par desprinse din povesti. Sunt de dimensiuni medii, dar atmosfera generala, ce parca te transporta pe un taram al fanteziilor copilaresti cu spiridusi si zane, este data de aglomerare. Strazile sunt inguste, iar gradinile, mici si foarte expresive. Dupa un timp de atenta observare mi-am dat seama ca senzatia asta imi este data de faptul ca nu exista trotuare. Am realizat ca ma holbam la casele oamenilor din mijlocul strazii marginite de spatiile verzi din fata locuintelor de lemn.

MAI INTAI CASELE

Am aflat cu surprindere ca aici, intr-un cartier vechi de oras provincial, situat in nordul tarii, oamenii si-au construit mai intai casele si apoi drumurile. Eu eram convinsa ca numai la noi, si ma gandeam la zonele Pipera, Otopeni, Iancu Nicolae, locuintele au fost ridicate fara ca cineva sa ia in calcul vreo organizare urbanistica. Dar iata ca m-am inselat, ca astfel de lucruri se intampla si in cea mai bogata tara a Europei. Si ca sa va faceti o idee asupra dimensiunilor strazilor, va spun ca de putine ori gasesti vreuna care sa aiba suficient loc pentru doua masini care circula pe sensuri diferite. In aceste conditii au renuntat la trotuare, iar gradinile mici din fata caselor nu sunt deloc delimitate cu garduri. Asadar, spatiile verzi sunt ca niste covoare vii ce te intampina la intrarile in casele norvegienilor. Parcelele de teren bune pentru ridicat case fiind putine, ca doar stanca nu este usor de urnit sau modelat, au avut macar bunul-simt ca de la inceput proportiile locuintelor sa fie mici sau modeste. Asta pentru ca vecinii sa nu se incomodeze reciproc. Si iata ca dintr-o greseala de inceput s-a conturat atmosfera unui cartier vechi, ce pare a ascunde dincolo de zidurile din lemn ale caselor personaje din "gasca" lui Mos Craciun.

ARHITECTURA SIMPLA

Referitor la casa de lemn ca din povesti, mi-a atras atentia arhitectura ei simpla si in mod special prispa. Are ceva din aerul caselor de acasa datorita ornamentelor balustradei, modelului usii de la intrare. Sunt elemente care particularizeaza comparativ cu celelalte locuinte de aici. Faptul ca lambriurile sunt montate diferit pe suprafetele celor doua nivele, respectiv vertical la parter si orizontal la mansarda, face ca proportiile sa para perfect echilibrate, desi mansarda este evident mai inalta. Mi-au placut si ferestrele patrate, acoperisul in doua ape cu hornul de parca ar fi dintr-un desen de copil. Terasa larga a mansardei este situata deasupra garajului. Aceasta extensie fiind la fel de simplu, dar eficient realizata.

Si totul este la exterior fericit completat de mica, dar colorata gradina din fata casei. Ghivece de flori, tufe si arbusti ce creioneaza un tablou de casa perfecta pentru familie, ca desprinsa din visele celor ce vor un trai tihnit alaturi de cei dragi.

IMPARTIRE INTERIOARA
Tot parterul este ocupat de living cu sufragerie si bucatarie, care comunica intre ele. Camera de zi are semineu ce functioneaza cu lemne (depozitate pe veranda). Tot la parter se afla o baie cu dus si toaleta. La etaj sunt doar doua dormitoare cu acces la o baie destul de mare, cu cada. Lucru care este destul de rar la casele de aici. Unul dintre dormitoare are acces direct la terasa mare, amenajata pe acoperisul garajului.
×
Subiecte în articol: casele