x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Casa de lemn norvegiana cu suprafata de 205 mp

Casa de lemn norvegiana cu suprafata de 205 mp

06 Oct 2005   •   00:00
Casa de lemn norvegiana cu suprafata de 205 mp
  • de Gabriela Sirbu, corespondenta din Norvegia
  • ARHITECTURA PENTRU FAMILIE
    Mi-am facut multi prieteni aici si nu contenesc a ma minuna de simplitatea si functionalitatea caminelor lor. Ceea ce imi place este faptul ca o casa vopsita in rosu o vezi, dupa ceva timp, vopsita in albastru. Nu folosesc aceeasi nuanta pentru finisajul exterior, il schimba cam la 2-3 ani. Ca arhitectura, aparent toate casele sunt la fel, dar marimea si organizarea interioara difera in functie de preferinte. M-am oprit la aceasta casa deoarece este mai mare. Are peste 200 de metri patrati locuibili si se afla in vecinatatea unor cladiri de blocuri.

    FARA GARDURI

    M-a frapat faptul ca, in ciuda vecinatatii cu alte constructii, nu are garduri "blindate", cum se obisnuieste la noi. Norvegienii nu se "ifosesc" cu sapte randuri de garduri ca sa nu-i vada lumea. De obicei au un gard simplu din sarma, cum e si in acest caz. Gradina casei prezentate e plina de plante crescute salbatic, pentru ca nici unul dintre noii mei prieteni care locuiesc in aceasta casa nu a avut timp sa tunda iarba si a mai fost problema vremii. A plouat vreo doua saptamani la rand.

    FUNDATIE SOLIDA

    Fiind zona muntoasa, fundatiile si soclurile caselor sunt solide, ca doar au si materiale la indemana. Din cauza precipitatilor abundente si a zapezii mari pe timp de iarna, casele au socluri inalte, pentru a nu se degrada in vreun fel, si sunt adapatate terenului accidentat, pentru a se realiza o suprafata perfect plana pentru ancorarea casei.

    Soclu serveste si la adapostirea spatiilor tehnice, acolo unde se gasesc echipamentele instalatiilor sanitare, de scurgere si, daca mai ramane loc, se amenajeaza spatii de depozitare pentru diverse lucruri. Norvegienii au un foarte mare talent la valorificare spatiilor si nu de putine ori gasesti cate un apartament mititel prin subsolurile astea, in care fie locuieste un adolescent "dus cu sorcova", fie le inchiriaza la niste preturi de te doare mintea, adica foarte mari!

    INVELITOARE USOARA

    Acoperisul este in doua pante si are un sistem eficient de jgheaburi si burlane pentru scurgerea apei de ploaie. Terenul stancos nu are probleme de stabilitate, asa ca apa este directionata direct catre solul din jurul casei. Invelitoarea casei este dintr-un material usoar, care faciliteaza alunecarea zapezii si nu incarca structura de rezistenta.

    SUPRAFETE SI PRET

    La parter exista: living; bucatarie si sufragerie, care au deschidere spre o terasa in spatele casei; dormitor de oaspeti. La mansarda exista o baie mare cu cada si dus si trei dormitoare, dintre care doua au acces la propria terasa. Suprafata construita a casei este de 327 mp, iar cea locuita de 206 mp. Pretul unei astfel de casei este de 2 milioane de coroane norvegiene (9 milioane lei noi) pentru ca se afla la marginea orasului. Daca ar fi cu un km mai spre centru pretul ar fi dublu!
    ×
    Subiecte în articol: casei