x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Casa din povesti

Casa din povesti

04 Mar 2005   •   00:00

CASA PE PAMANT
Convinsi ca o "evadare" din deja banalul modern care caracterizeaza majoritatea caselor construite in ultimii ani este binevenita, va prezentam o locuinta de o fascinanta eleganta simpla, in a carei realizare se simt influentele mai multor stiluri: german, rustic, montan. Din aceasta combinatie a rezultat o casa cu spatii generoase, plina de lumina, care inspira intimitate si caldura, dar care nu este lipsita nici de criteriul functional Intr-un peisaj bucurestean dominat de locuinte construite in cel mai pur stil modern, o casa cu "alura" germana, nascuta dintr-o reusita combinatie de rustic si montan, retine atentia in primul rand prin senzatia de casa de vacanta. Proprietarul ei, care, prin natura profesiei, a avut ocazia de a intra in contact cu modul de viata german, s-a descoperit a fi un admirator al acestuia, motiv pentru care s-a nascut aceasta casa. Proiectul sau a fost realizat dupa schitele prezentate intr-o publicatie de specialitate. Structurile de la exterior, din lemn masiv, vizibile la sarpanta acoperisului, dar si in configuratia teraselor, combinate cu albul fatadelor si caramiziul acoperisului, sunt principalele elemente care induc impresia de casa de vacanta si, o data cu aceasta, ideea de intimitate. Lemnul, element mult utilizat in arhitectura germana, dar si in cea rustica a caselor de la noi, este cel care scoate in evidenta cel mai mult aceasta locuinta, situata intr-o zona rezident iala a Capitalei. Terenul generos ce inconjoara casa si modul de amenajare a gradinii intaresc senzatia de rustic si creeaza impresia de siguranta si confort oferite de propriul camin. Interiorul nu poate fi descris din perspectiva unei anumite abordari arhitecturale, pentru ca a fost amenajat conform dorintelor si necesitatilor membrilor familiei.

El este personalizat in functie de spatiul destinat fiecaruia dintre ei, cele patru dormitoare caracterizandu-se prin contrastul de texturi, mobile si, implicit, ambianta. Toate incaperile au fost dotate cu minimum de mobilier, atmosfera este degajata, lumina naturala abunda, gratie ferestrelor largi, caracteristici ale spatiilor destinate odihnei si relaxarii. Dormitoarele sunt completate de anexe individuale (baie si dressing) si se prelungesc cu terase generoase, care ofera posibilitatea contemplarii gradinii.

Legatura dintre spatiul de noapte si cel de zi se face cu ajutorul unei scari interioare, spatiul creat sub ea avand doua destinatii bine delimitate: depozitarea diferitelor materiale si expunerea obiectelor vechi, accente ale parterului, unde se afla sufrageria. Pasiunea locatarilor pentru obiectele vechi si pentru mobilierul de arta confera sobrietate si respect spatiului destinat intalnirilor cu prietenii si discutiilor familiale. Este destinatia cea mai impunatoare din cadrul zonei de zi, ceea ce arata importanta pe care proprietarii o acorda acestor intruniri.

Camera de zi si bucataria au fost gandite ca si spatii "relee" intre exterior si interior. In acest sens, mobilierul destinat sederii este orientat inspre ferestrele generoase - de altfel o caracteristica a tuturor incaperilor -, ce lasa sa se intrevada gradina. Pentru a completa fericit ideea, in aceste zone s-au ampasat si plante de interior, unele exotice, reusit aclimatizate (in special rodii).

Fara a fi spectaculoasa prin design sau modul de amenajare, casa, care pentru proprietari echivaleaza cu visul devenit realitate, este speciala prin atmosfera creata si modul de transpunere a unei influente asimilate si reconfigurate aici sub o forma subtila, perceputa clar si imediat la fata locului.

PONTURI
Zona pavata este esentiala pentru orice curte. Este ideala pentru orice tip de vreme si este folosita tot timpul anului. Punctul de plecare in aranjarea unui pavaj este crearea fundatiei, mai ales daca zona este folosita pentru depozitarea unor obiecte grele sau pentru parcarea masinilor. Cea mai indicata modalitate de pavare a curtii, mai ales in cazul aleilor de masina, este montarea placilor cu sapa. Stilurile de pavare sunt diferentiate in functie de materialul folosit si de forma data pavajului (simetric, zig-zag, pavare in spirala), fiind livrate de obicei cu bordura si elemente curbate.

Spatiile deschise, care integreaza diferite functiuni (living, loc de luat masa, bucataria), se diferentiaza nu numai prin mobilierul folosit, prin orientarea acestuia ci si prin alte metode. De exemplu, spatiul locului de luat masa poate fi separat de camera de zi fie prin natura materialelor folosite (gresie, faianta, parchet), fie printr-o diferentiere de nivel, marcata prin trepte. In cazul in care se opteaza pentru folosirea treptelor pentru separarea zonelor, este bine ca acestea sa fie marcate de spoturi sau materiale diferite.

Fie ca se situeaza in apropierea zonei de acces in locuinta, fie ca este integrat unui spatiu interior (living, de exemplu), locul de sub scara nu trebuie neglijat atunci cand este vorba de amenajarea interioara. Acesta reprezinta un spatiu ce poate fi folosit in mai multe moduri, in functie de nevoile beneficiarului. El poate fi proiectat ca loc de depozitare, prin inchidere cu un sistem de usi glisante sau obisnuite, din materiale diferite, integrate imaginii de ansamblu. Totodata, spatiul de sub scara poate fi foarte bine amenajat sub forma unui loc de expunere a unor obiecte decorative care sa reflecte personalitatea proprietarului si care sa faca parte integranta din atmosfera generala a locuintei. Rafturile de expunere a obiectelor decorative pot urma linia scarii sau pot forma un contrast cu aceasta, dandu-i un plus de dimanism spatiului respectiv. Combinarea celor doua functii poate da o nota de originalitate in cazul in care dimensiunile locului de sub scara permit acest lucru.

SUGESTII
Pentru amenajrea unui spatiu interior care pastreaza atmosfera unor secole trecute se alege o mobila de epoca, specifica unei anumite perioade. Alaturarea unor stiluri diferite se poate face pe baza unor criterii estetice. Pentru cei pasionati de mobila veche le recomandam ca atunci cand reconstituie un colt cu accente antice sa ia in considerare faptul ca exista posibilitatea de a combina piese de mobila veche cu unele moderne. Exista piese moderne de mobilier are au ca sursa de inspiratie aceeasi perioada pe care doresc sa o reinvie sau care se folosesc de anumite caracteristici ale unui anumit stil. Alaturarea de antic si modern da un plus de originalitate spatiului atat timp cat se respecta un principiul: cel al calitatii estetice.

JURIDIC

Despre instrainari imobiliare

In actualul context social, libertatea comertului este bazata pe o economie de piata, pe jocul liber al cererii si ofertei. imobiliara reflecta, poate, cel mai bine mecanism bazat pe o libertate formala configureaza orice relatie de afaceri.
Toate aceste afaceri imobiliare trebuie insa imbrace anumite forme obligatorii, cu pectarea unor conditii de fond si de forma
La intocmirea actelor de transmisiune a drepturi reale privitoare la bunuri (terenuri, apartamente, vile etc.) este a se asigura un control al legalitatii ce drept factor antilitigios. Toate acestea realizeaza prin interventia profesionala a notar public ca factor de liniste sociala, asa o demonstreaza cea existenta in materie biliara si de credit ipotecar acolo interventia notariala este solicitata legal.
Astfel pentru incheierea unor acte de misiune a terenurilor prin vanzare sau donatie, este obligatorie forma autentica, adica cea intocmita de notar; avocatii nu pot astfel de acte pentru care se cere ad in forma autentica notariala, consecinta carii acestei norme imperative fiind absoluta a actului.
Consimtamantul partilor trebuie sa fie expri mat direct sau prin procura autentica doar fata notarului public.
Pentru a se putea incheia un act notarial transmisiune de drepturi reale imobiliare, afara prezentei partilor direct, sau prin autentica, notarul trebuie sa verifice si cumentatia prezentata de vanzatori si anume: actele de proprietate, autorizatia de daca este cazul, incheierea de intabulare extras de carte funciara, certificat eliberat Primaria competenta din care sa rezulte proprietatii, certificat de preemtiune terenuri extravilane, certificat de pentru terenuri destinate construirii, etc, functie de situatia concreta.
O data actul perfectat de notar, acesta obligatia de a inscrie in evidentele de si publicitate imobiliara in raza carora situat bunul imobil ce a facut obiectul inarii, drepturile reale ce s-au constituit, s- transmis, s-au modificat ori s-au stins respectivul act notarial. Aceste reglementari sunt valabile atat in situatia in care proprietate exclusiva sau indiviziune divizari).
Prin aceasta scurta prezentare am dorit sa la cunostinta celor interesati, cateva jaloane juridice pentru o minima pregatire care conduca la tranzactii sigure pentru tampinarea litigiilor. Notar MIOARA VELICU

DICTIONAR JURIDIC
ANTECONTRACT - Conventia prin care o parte sau ambele parti se obliga sa semneze in viitor un anumit contract, contract ale carui clauze principale sunt determinate in prezent

AFINI - Persoanele intre care exista o legatura de rudenie (sotii intre ei nu sunt afini, asa cum nici rudele unuia dintre soti nu sunt afini cu rudele celuilalt sot).

CARTE FUNCIARA - Reprezinta situatia juridica exacta si completa a unui imobil, cuprinzand trei parti: foaia de avere, foaia de proprietate si foaia de sarcini.

COMUNITATE DE BUNURI - Conform art.30 din Codul Familiei, bunurile dobandite in timpul casatoriei intra sub incidentta comunitat ii de bunuri, adica se prezuma ca sunt bunuri comune. In cazul bunurilor comune regimul juridic al acestora difera dupa cum sunt bunuri mobile sau imobile. In cazul bunurilor imobile, actele de instrainare se pot incheia valabil doar cu consimtamantul expres al ambilor soti

DREPT DE HABITATIE - Este un drept de uz care are ca obiect o locuinta.

DREPT DE SERVITUTE - Reprezinta o sarcina impusa asupra unui fond (teren) pentru utilitatea unui alt fond invecinat care apartine unui alt proprietar.Exemplificand, se poate spune ca dreptul proprietarului unui teren infundat de a trece peste terenurile invecinate pentru a ajunge la o cale publica reprezinta o servitute.

DREPT DE SUPERFICIE - Este alcatuit din dreptul de proprietate asupra unei constructii si dreptul de folosinta asupra terenului pe care se gaseste cladirea respectivea.

DREPT DE IPOTECA - Reprezinta un drept real imobiliar care are menirea sa garanteze o creanta si care confera creditorului ipotecar posibilitatea ca, la nevoie, sa isi satisfaca dreptul de creanta valorificand bunul ce formeaza obiectul ipotecii. Ipoteca mai confera titularului si dreptul de preferinta, adica creditorul ipotecar aflat in concurs cu alti creditori isi va satisface cu prioritate creanta sa, in raport cu ceilalti creditori. Asadar ipoteca are ca obiect bunuri imobile, care raman in patrimoniul debitorului.

PROMISIUNE DE VANZARE- Se deosebeste de contractul de vanzare-cumparare, in primul rand prin natura obligetiei la care ii da nastere: adica obligetie de a face si nu obligatie de a da (respectiv de a transfera proprietatea asa cum se intampla in cazul contractului)

SULTA - Suma de bani care se da unuia dintre copermutanti (partile din contractul de schimb se numesc copermutanti), in cazul in care bunurile care se schimba nu sunt de valoare egala. In cazul contractului de schimb imobiliar sunt aplicabile regulile de la vanzare-cumpa- rare cu luarea in considerare a unor exceptii prevazute de art.1407, 1408 Cod Civil

SUBROGATIA - Proces de inlocuire a unei persoane cu o alta persoana.

FINANCIAR

Creditele ipotecare de la ING


Scaderi spectaculoase
ING Bank a lansat pe piata doua noi produse, Optim si Avantaj plus, cu cele mai mici dobanzi de pe piata, imbogatindu-si astfel protofoliul de credite ipotecare. Principalul factor care a stat la baza acestei decizii este aprecierea valorii monedei nationale fata de pricipalele valute. Avantaj Plus este un credit ipotecar in lei cu o rata fixa a dobanzii de 12% pentru primii doi ani. Celalalt produs, Optim, este de asemenea un credit ipotecar in lei, cu o rata fixa a dobanzii in primii cinci ani, de 13%.
Ambele pachete au o durata de rambursare a creditului de pana la 25 de ani, iar rata lunara nu poate depasi 35% din venitul net al solicitantului. Creditele ipotecare ING in lei sunt disponibile oricarui cetatean roman in varsta de peste 25 de ani, cu un venit familial net de cel putin 10, 5 milioane lei si o vechime in munca de minim trei ani. Creditele se pot acorda pentru achizitionarea, construirea sau renovarea locuintei.

Concurenti antre binci


Creditele ipotecare
Dezvoltarea pietei imobiliare a determinat anul trecut cresterea cererii de credite imobiliare cu aproximativ 60%. In 2005, aceasta tendinta va continua cel putin in acelasi ritm, determinand cresterea concurentei intre banci. Se pare ca vedeta acestui an va fi creditul in lei datorita intaririi monedei nationale in detrimental principalelor valute de pe piata: dolarul si euro. Acest lucru a fost deja sesizabil avand in vedere faptul ca rata dobanzilor a scazut cu circa 10%.
Perspectiva intrarii Romaniei in Uniunea Europeana va duce la scaderea dobanzilor. Aderarea la Uniunea Europeana va insemna si alinierea preturilor, ceea ce in timp va due la imbunatatirea nivelului de trai. Surprinzator, aceasta nu va duce doar la scumpirea terenurilor si imobilelor ci si la ieftinirea creditelor imobiliare, ce poate sa insemne imbunatatirea conditiilor de creditare, scaderea ratei dobanzilor, reducerea comisioanelor percepute, scurtarea timpului de acordare a imprumutului.

Asigurarea bunurilor de valoare

Pentru posesorii unor lucrari de arta sau obiecte pretioase, cu o mare valoare sentimentala si materiala, se impune incheierea unei polite de asigurare.
In Romania se fac foarte putine asigurari de acest tip. Unul dintre motive este acela ca numarul persoanelor care detin bunuri de valoare este mic, altul rezida din teama proprietarului de a se afla ca poseda astfel de lucruri. Valoarea de asigurare a unui obiect de arta se stabileste in urma unei evaluari a societatii de asigurare, dar se recomanda sa se apeleze si la un evaluator independent, angajat de proprietar. Se fac fotografii ale bunului care se asigura, apoi, pe asigurare se vor trece cat mai multe detalii, cum ar fi anul fabricatiei, amanunte despre autor si o scurta descriere. Exista situatii in care un obiect poate avea o valoare sentimentala pentru proprietar si e posibil ca suma pe care a platit-o sa difere de cea stabilita de compania de asigurari. In acest caz, se poate ajunge la un compromis intre valoarea stabilita de asigurator, cea decisa de evaluatorul independent si cea pe care o da proprietarul.
Ca diversitate, se pot asigura toate obiectele. Bijuteriile si banii se pot asigura numai daca se afla in seifuri. Se intocmeste o lista detaliata, pe categorii: aur, argint, pietre pretioase. Se realizeaza o scurta descriere, dar si fotografii. In cazul unor picturi sau al unei piese de mobilier mobile foarte valoroase, asiguratorul poate cere instalarea unui sistem de alarma simpla sau conectata la politie.
Asigurarea acopera o gama foarte larga de riscuri: incendiu, trasnet, explozie, cutremur, inundatie, furtuna, grindina, pagube materiale produse de furt prin efractie si acte de tilharie prevazute de Codul Penal, vandalism, terorism, greve si tulburari civile, alunecare de teren, greutatea zapezii, avalansa, urmarile spargerii conductelor.
Un amanunt important il constituie faptul ca societatile de asigurare respecta confiden- tialitatea in ceea ce priveste polita incheiata.

IMOBILIARE

Piata terenurilor

Anul 2005 se arata a fi un an de incercare pentru piata terenurilor, avand in vedere faptul ca proprietarii au inghetat oferta de terenuri disponibile in asteptarea unui moment in care vor putea vinde mai bine. Cu toate acestea, conform specialistilor, preturile au crescut in perioada de la inceputul acestui an cu valori curinse intre 25 si 40%, cand pentru tranzactiile imobiliare primele luni ale anului reprezentau pana acum o etapa de stagnare. Faptul ca nu exista niste standarde de raportare si nici un cadrul legislativ func- tional faciliteaza aparitia speculantiilor.
De multe ori pretul terenurilor nu are o justificare economica rationala. In speranta obtinerii unui profit cat mai mare, proprietarii se ghideaza in fixarea pretului in functie de utilitatile existente, numarul de case construite in zona, la care adauga cativa euro/mp, fortand astfel artificial cresterea preturilor. Simplul zvon al unei valori superioare de vanzare in aceeasi zona sau al introducerii unor faciliati in perioada urmatoare duce inevitabil la umflarea preturilor. In acelas timp, cei ce doresc sa cumpere un teren sunt reticenti in ceea ce priveste pretul, lucru care ar putea limita cresterea exagerata a valorii acestuia in cazul in care rezistenta cumpa- ratorilor ar fi mai puternica.
Reglementarile ce vor fi impuse de Guvern privind impozitarea profiturilor obtinute din tranzactiile imobiliare intre persoane fizice vor frana tendinta artificiala de crestere a preturilor, dand in schimb nastere unor alte fenomene interesante. Se asteapta in schimb ca preturile sa cresca cu cel putin 10% pentru a acoperi valoarea impozitului.
La toate acestea se adauga fluctuatiile pietei valutare care a dus la scaderea valorii valutei europene. Aprecierea leului a determinat cresterea preturilor in euro cu 30-40%. Pentru a se proteja de posibilele variatii, proprietarii au inceput deja sa exprime preturile in lei.

Piata apartamentelor an imobile noi


Apartamente in zone rezidentiale
Daca pana acum putin timp, piata imobilelor deja construite se adresa, in principiu, celor cu venituri mari, in prezent se construiesc si ansambluri rezidentiale si locuinte pentru persoanele cu venituri medii, ceea ce constituie un semn de maturitate. Structura pietei se modifica, iar preturile se afla in continua crestere.
Preturile de vanzare ale apartamentelor in imobile noi - blocuri de apartamente construite in ultimii cinci ani - sunt in crestere in toate zonele. Preturile variaza in functie de locatie, suprafata, numarul de locuri de parcare, acces etc.
Cererea de apartamente in imobile noi este ridicata, cele mai cautate zone fiind Scoala Herastrau - Soseaua Nordului, Dorobanti (zona strazilor cu nume de capitale) si Aviatorilor. Alte zone extrem de solicitate sunt cartierele exclusiviste Kiseleff si Primaverii, insa aici oferta este extrem de limitata, zonele fiind caracterizate prin lipsa de proiecte, dar si de spatiu disponibil pentru amplasarea acestora. De remarcat ca cele mai multe imobile se construiesc in zona de nord a Bucurestiului, chiar daca in ultimul timp a crescut interesul si pentru zona centrala si chiar ultracentrala, mai precis centrul istoric al Capitalei. Aici terenurile libere sunt relativ putine si mai ales foarte scumpe, astfel ca foarte putine imobile noi au fost construite in centru.
De asemenea, nici cererea pentru apartamente in zona centrala nu este extrem de mare, ceea ce face ca, in general, preturile pe metrul patrat construit sa fie mai redus in cazul apartamentelor din imobilele din zona Universitate, Mosilor sau Calea Victoriei.
×