x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Casa ecologică

Casa ecologică

12 Apr 2008   •   00:00

Dacă în articolul de săptămîna trecută ne-am referit cu preponderenţă la casele ecologice construite din lemn, iată că de această dată vă prezentăm o variantă de locuinţă un pic mai aparte, la care pămîntul joacă un rol important.

Dacă în articolul de săptămîna trecută ne-am referit cu preponderenţă la casele ecologice construite din lemn, iată că de această dată vă prezentăm o variantă de locuinţă un pic mai aparte, la care pămîntul joacă un rol important. Deşi pare desprinsă din filmele SF (de altfel, nu putem nega oarece inspiraţie după locuinţele hobbiţilor din “Stăpînul Inelelor”), vă asigur că această casă există în realitate undeva în Walles (Anglia) şi este locuită, are o documentaţie de construcţie riguros întocmită şi deţine toate aprobările necesare, cunoscut fiind că englezii sunt foarte scrupuloşi în materie de legislaţie a clădirilor. Această casă face parte dintr-un proiect demarat de englezi pentru construirea unui sat perfect ecologic. 

 

 

 

Structura de rezistenţă

După cum se poate lesne observa, structura de rezistenţă este formată în principal din lemn, numai că de această dată portanţa nu mai este asigurată de pereţi ci, de către un pilon central, aşa-zisul “stîlp al casei”, greutatea “acoperişului” fiind preluată de mai mulţi stîlpi laterali printr-o ingenioasă aşezare a bîrnelor ce compun şi susţin acoperişul. Aşezarea în pantă face ca o parte a peretelui din spate şi din pereţii laterali să fie constituită din dealul propriu-zis (bineînţeles, corespunzător izolat cu pămînt lutos amestecat cu apă şi paie completat cu folii de plastic împotriva infiltraţiilor).

Rezistenţa la seism deosebită este dată în principal de elasticitatea structurii de lemn în întregul ei. O observaţie interesantă: folosirea pentru stîlpii de rezistenţă, cît şi pentru elementele principale de susţinere a acoperişului, a trunchiurilor sau a ramurilor groase de arbori aşa cum sînt, neprelucrate, fără nici o fasonare, duce la o rezistenţă sporită faţă de grinzi pătrate de aceeaşi secţiune.

 

 

Aceasta datorită faptului că pentru obţinerea unor profile cu feţe laterale drepte oricît am încerca să urmărim continuitatea fibrelor lemnoase acest lucru nu este posibil şi în cazul fibrelor aflate mai la exterior, ceea ce diminuează rezistenţa.  

 

 

 

Izolaţia  termică

Izolaţia termică este deosebit de bună. Pierderile de energie termică în timpul iernii şi încălzirea excesivă a casei în timpul verii se realizează îndeosebi prin intermediul pereţilor exteriori, ori micşorarea suprafeţelor aflate în contact direct cu exteriorul  diminuează schimbul energetic dintre interior şi mediu. Podeaua, realizată dintr-o şapă de pietriş poduită cu un strat gros de pămînt lutos peste care se bate un rînd de scînduri, conferă o izolaţie termică excelentă, astfel încît schimbul energetic locuinţă-mediu este minim.

 

 

 

Independenţa energetică

În principal încălzirea se face prin arderea de combustibil lemnos, aflat în genere în belşug în zonele care se pretează la construirea de astfel de locuinţe (zone submontane sau  deluroase). Alimentarea cu energie electrică se face de la o baterie de celule fotovoltaice şi panouri solare, suficiente pentru consumul aparaturii electrocasnice.

 

 

 

Nevoia de apă potabilă

Alimentarea cu apă potabilă se face prin captarea unui izvor din apropiere pentru care s-a realizat un bazin individual de decantare şi un rezervor. Aducţiunea se face printr-un sistem de ţevi prin cădere liberă. Pentru furnizarea apei calde se foloseşte un boiler cu combustibil lemnos. Grupul sanitar  este clasic, prevăzut cu fosă septică.

 

 

Sistemul de acoperire

Acoperişul a fost realizat din bîrne peste care s-a bătut un “grilaj” de rezistenţă. Peste acesta s-a aşezat un pod de scînduri care s-a podit cu pămînt lutos, un alt pod de scânduri, s-au pus folii de aluminiu plastifiat şi abia apoi s-a pus stratul final de pămînt. Datorită situării locuinţei într-o zonă deluroasă şi mai ales datorită climei, instalaţia de producere a energiei electrice cu celule fotovoltaice folosită pentru aparatura electrocasnică şi iluminat se va completa cu una eoliană.

×
Subiecte în articol: sfatul inginerului