x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Casă la sol vs. casă cu etaj - ce variantă să alegi

Casă la sol vs. casă cu etaj - ce variantă să alegi

14 Mar 2023   •   15:14
Casă la sol vs. casă cu etaj - ce variantă să alegi

Dacă urmează să construiești o casă, în prima fază va trebui să stabilești care este varianta potrivită pentru familia ta, în funcție de bugetul, de spațiul de care dispui, dar și de preferințele personale.

Când vine vorba de a alege între o casă la sol sau una cu etaj, nu există un răspuns corect sau greșit. Pe măsură ce vei parcurge rândurile de mai jos, vei putea decide care dintre cele două opțiuni răspunde mai bine nevoilor tale. Află care sunt principalele avantaje și dezavantaje ale casei la sol și ale casei cu etaj.

Avantajele unei case cu etaj

O casă cu etaj poate fi alegerea ideală, mai ales că:

Prețul pe pătrat este mai mic

Când vine vorba de costurile pentru construcție, casele cu etaj sunt, în mod surprinzător, opțiunea mai accesibilă. Acestea au o amprentă la sol mai mică, ceea ce înseamnă o fundație mai restrânsă și, de asemenea, mai puțină structură și mai puțin material pentru acoperiș.

 

De asemenea, vei economisi bani și potențiale bătăi de cap, deoarece instalațiile sanitare și cablurile vor traversa o distanță mai mică.

Beneficiezi de mai mult spațiu exterior

Deoarece utilizezi mai puțin spațiu de teren pentru construcția casei, vei avea mai mult spațiu în curte. Astfel, îți rămâne mai mult spațiu pentru amenajări exterioare precum un foișor, o piscină, o grădină cu flori sau legume.Poți avea mai multă intimitate

Atunci când camera de zi și bucătăria se află la parter, iar dormitoarele la etaj, se delimitează și activitățile incluse în programul zilnic. Astfel, ai parte de mai multă intimitate atunci când te retragi la somn, chiar dacă jos cina în familie se transformă într-o seară de dans.

 

Dacă ai copii, vei aprecia intimitatea dormitoarelor de la etaj, mai ales în perioada adolescenței, atunci când își vor etala preferințele muzicale.

Dezavantajele caselor cu două etaje

Ia în calcul faptul că există și unele aspecte care pot face ca o casă cu etaj să nu reprezinte cea mai bună variantă pentru tine. Iată principalele dezavantaje ale unei astfel de locuințe:

Amprenta scării ia din spațiu

O scară poate ocupa o suprafață importantă din spațiul de locuit. Acest lucru poate însemna costuri suplimentare pentru construcție și amenajare. În plus, scările pot reprezenta un potențial pericol pentru copiii mici, persoanele în vârstă sau pentru oricine are probleme de mobilitate.

Lipsa de varietate în ceea ce privește înălțimea tavanului

Înălțimea tavanului și a mansardei sunt, de obicei, mai mici decât cele ale caselor pe un singur nivel. Acest lucru ar putea limita opțiunile în ce privește corpurile de iluminat pe care le poți folosi.

Durata construcției mai mare

Construirea unei case cu etaj durează mai mult. Realizarea scării și, uneori, a unei fundații mai solide poate adăuga săptămâni în plus în etapa de ridicare a imobilului.

 

Avantajele unei case la sol

O construcție clasică pe sol poate fi alegerea potrivită pentru tine deoarece îți oferă:

Mai mult spațiu de locuit

Atunci când alegi să construiești o casă la sol, nu vei fi nevoit să faci compromisuri în ceea ce privește suprafața și costurile necesare construirii și amenajării scării.

 

De asemenea, dacă vine un moment în care vei dori să adaugi o terasă sau un dormitor în plus, este mai simplu să anexezi câțiva metri pătrați unei case la sol, atât timp cât dispui de spațiul necesar pentru un astfel de proiect.

Eficiență energetică

Locuințele la sol sunt considerate mai eficiente din punct de vedere energetic. Căldura se ridică, ceea ce determină o variație mai mare a temperaturii și solicită mai mult sistemul de încălzire în cazul caselor cu etaj. Din acest punct de vedere, pare mai avantajos să construiești o casă la sol.

 

Însă există unele variabile, ce pot ajuta o casă cu etaj să fie mai eficientă decât crezi. Casele cu etaj care au aceeași suprafață precum o casă la sol vor avea o amprentă totală mai mică. Deoarece fundațiile și acoperișurile contribuie la transferul de temperatură, casele care au o amprentă mai mică au, de asemenea, un avantaj.

 

Un acoperiș bine construit poate contribui la sporirea performanței energetice a locuinței. Te poți asigura că imobilul tău este eficient din punct de vedere energetic, utilizând folie aluminiu izolatie termica ca barieră de vapori sub învelitoarea acoperișului.

Mai multă siguranță

În lipsa scării interioare este eliminat riscul de accidente în cazul copiilor mici. În plus, evacuarea este mai ușoară și mai sigură decât în cazul unei case cu etaj.

Design care economisește spațiu

Din punct de vedere practic, vei avea nevoie de mai puține băi, deoarece toate se află la același nivel, ceea ce îți poate permite să economisești bani.

 

De asemenea, toaleta și spațiul de depozitare a produselor de curățenie pot fi mai ușor combinate, economisind spațiu.

Mai multe opțiuni de design

Locuința la sol îți permite să te joci cu înălțimea tavanelor și să creezi un design interior inedit. Planul deschis al unei case la sol poate oferi o zonă de living luminoasă și spațioasă, care poate fi în același timp confortabilă.

 

Dezavantajele unei case pe sol

Ia în considerare următoarele aspecte atunci când construiești o casă pe un singur nivel:

Așteaptă-te să plătești mai mult

O casă la sol implică mai multe costuri în faza de construcție decât o casă cu etaj. Există o amprentă la sol mai mare, ceea ce înseamnă mai mult de construit pentru fundație și mai mult material pentru acoperiș.

 

De asemenea, instalațiile sanitare și sistemele de încălzire trebuie să se extindă pe toată lungimea casei, ceea ce înseamnă costuri în plus.

Mai puțină intimitate

Atunci când locuiești într-o casă la sol, ai putea să te simți expus. Practic, te vei afla la nivelul privirii persoanelor care trec prin fața casei, ceea ce te-ar putea face să te simți inconfortabil.

 

Pentru a elimina această problemă, ia în calcul amenajarea dormitoarelor astfel încât ferestrele să nu fie orientate spre calea de acces.

Valoarea de revânzare poate fi mai mică

Casele cu etaj, în medie, au prețuri mai mari, deoarece cererea în rândul familiilor este mai mare. Însă, ia în considerare că acest trend se poate schimba peste câțiva ani.

 

Așadar, atunci când vine vorba de alegerea unei case la sol sau cu etaj, este important să faci un inventar al caracteristicilor pe care le cauți și să pui în balanță avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni.

 

Sursă foto: shutterstock.com

 

×
Subiecte în articol: casa sol casa etaj