x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cascada de 6,5 metri

Cascada de 6,5 metri

de Alexandra Teodor    |    24 Aug 2006   •   00:00
Cascada de 6,5 metri
IN AER LIBER
Cand vine vorba despre gradini si amenajarea lor, sunt cateva elemente-cheie la care se gandesc atat decoratorii, cat si proprietarii spatiilor. Cascadele sunt cu siguranta dintre cele mai spectaculoase centre de interes intr-o amenajare peisagistica

Apa este unul din elementele cele mai de efect intr-un spatiu exterior. Pe langa faptul ca improspateaza aerul, ea ofera si un efect extrem de dinamic, mai ales cand este curgatoare. Multi proprietari de gradini si-ar dori sa aiba pe-aproape o cadere de apa, cat de mica daca nu exista spatiu sau buget pentru ceva mai grandios.

La Poiana Brasov insa, toate conditiile au fost propice, astfel incat a fost realizata o lucrare deosebita.

Langa complexul Dracula din Poiana, intre cele doua vile gemene Cassandra, exista un spatiu cu o deschidere de aproximativ 10 metri. Proprietarul, foarte inspirat, s-a gandit sa realizeze aici o cascada. Ideea a fost foarte potrivita, cu atat mai mult cu cat spatiul era marginit in fundal de un masiv de piatra. Intreaga suprafata fiind in panta, cascada s-a putut integra perfect pe aceasta treapta a terenului.

CONCEPTIA PROPRIETARULUI

Proprietarul pensiunii, Dinica Ilie, s-a implicat direct in constructia pensiunii, astfel incat s-a apucat cu curaj de realizarea cascadei, pe care a ridicat-o chiar el. Inaltimea totala a firului de apa este de 6,5 metri, iar apa a fost gandita cu o curgere principala de debit mare, flancata stanga-dreapta de inca doua fire de apa secundare. Peretele natural de piatra din spate a fost un suport perfect pentru caderile succesive de apa. Aici nu a fost nevoie de ridicarea unei denivelari artificiale, cum se intampla in cazul spatiilor de la campie, unde se aduce pamant pentru ca apa sa aiba inaltimea de la care sa cada.

REALIZARE CU PIATRA NATURALA

Pentru aceasta cascada a fost adusa o cantitate impresionanta de piatra, in principal granit, cu un volum aproximativ de 8 metri cubi. Lucrarile au fost realizate in anul 2003, iar cascada si micul iaz de la baza ei au fost finalizate dupa doua luni de munca. Iazul are aproximativ 3 mp si o adancime a apei de 40 cm. Pentru conturarea lui s-a ridicat o bordura din aceeasi piatra ca si in restul amenajarii.

INTEGRAREA PLANTELOR IN DECOR

Dupa ce intreaga "constructie" este ridicata, dupa ce a fost integrat si sistemul de recirculare a apei si pietrele care dau accent compozitiei au fost asezate, urmeaza un pas foarte important: integrarea plantelor. Rasinoase si foioase, de talie mare sau de joasa inaltime, de roca si de apa, plantele schimba total aspectul intregului ansamblu.

Speciile cele mai inalte de aici sunt cateva exemplare de thuja care, amplasate in partea superioara, accentueaza inaltimea compozitiei. Printre pietre au mai fost plantate berberis cu frunza roscata, cotoneaster si specii de juniperus. In partea de jos, iazul a fost foarte bine incadrat atat de rasinoase, cat si de foioase cu foliaj deosebit. Cornus, cu frunzele verzi frumos marginite cu alb, ienuperi taratori de 15-20 cm inaltime si chiar buxus in ghivece. Un efect deosebit il dau gramineele verzi-albe (ierburi decorative), care de altfel sunt in mare voga in gradinile occidentale.

PE O PLATFORMA DE BETON

Cascada este perfect incadrata de peretii placati cu piatra naturala. Datorita plantelor care au imbracat-o, aglomerarea de roci nu este prea rece. Iazul bordurat de plante are un aer natural si plin de viata lucrarii realizata pe o platforma de beton.

×
Subiecte în articol: cascada