x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Case din lemn nemtesti

Case din lemn nemtesti

de Adela Parvu    |    23 Feb 2006   •   00:00
Case din lemn nemtesti
ARHITECTURA PENTRU FAMILIE
Tehnologiile de constructii au evoluat extraordinar de mult, astfel incat in privinta caselor din lemn s-a ajuns la o rapiditate incredibila in executie. Dar daca e sa ne referim la casele fabricate si construite in Germania, vom observa ca, pe langa perfectiunea detaliilor, designul spectaculos, se pune un mare accent pe ecologie.

Lemnul este considerat un material cald, ce nu dauneaza nici omului si nici mediului inconjurator. Betoanele, mortarele etc. folosite la casele cu structuri "clasice" sunt considerate materiale de constructie mai putin prietenoase cu natura, deoarece nu pot fi recliclate. Asadar, filozofia promovata de firmele nemtesti specializate in constructii din lemn pune mare accent pe protectia mediului inconjurator.

Daca in numerele anterioare v-am prezentat celebrele Huf Haus, de aceasta data ne-am gandit sa aruncam o privire asupra activitatii uneia dintre cunoscutele firme de profil: Baufritz. Cu o traditie impresionanta in industria lemnului, respectiv din 1896, societatea germana exceleaza prin tehnica inovativa de realizare a caselor sale. Arhitectura constructiilor Baufritz acopera preferintele clientilor: de la imaginea clasica la cea avangardista. Desi prin imagini ne-am rezumat doar la casele unifamiliale, constructiile firmei germane ating un grad de acoperire foarte mare, inclusiv sedii de birouri. Dar care este secretul?

TEHNOLOGIE INGENIOASA

Partea de structura si rezistenta este bine gandita si calculata, dar solutia de realizare efectiva a caselor este cea care stupefiaza. Dupa ce clientul alege modelul casei (varianta clasic, modern sau de vacanta), se intocmesc planurile casei de catre arhitectii firmei. Pe baza proiectului se face devizul de costuri si clientul afla costurile pana la cel mai mic detaliu. Daca este de acord, urmeaza semnarea contractului si stabilirea termenelor de executie ale casei. Imediat dupa terminarea actelor se trece la fabricarea casei.

Practic, conform proiectului de arhitectura, se fac peretii casei (ce include tamplaria, izolatiile si instalatiile aferente ce traverseaza peretii - electricitate, incalzire etc.), structura si finisajele exterioare. Toate sunt realizate pas cu pas direct in hala de productie. Rezulta un puzzle urias, care odata asamblat va deveni viitoarea locuinta, dar una garantata pe viata de catre producatorul german.

MONTAJ IN DOUA ZILE

Asa ca nu e de mirare daca toata constructia se face pe banda rulanta direct in fabrica, ca montajul ei pe terenul clientului dureaza doua zile. Nemtii sunt cunoscuti pentru disciplina si atentia acordata detaliilor, mai ales cand vine vorba de constructii. Totul este calculat pana la ultimul minut si centimetru. Asamblarea casei se face in doua zile dupa realizarea in prealabil a fundatiei, iar ulterior montajului mai sunt necesare lucrarile de la interior (finisarea peretilor, pardoselilor, asamblarea instalatiilor etc.). Oricum, performantele sunt incredibile si ele justifica pe deplin pretul ce porneste de la 1.000 de euro pe metru patrat. O casa foarte spatioasa poate ajunge sa coste intre 150.000 si 250.000 de euro, dar asta cu tot ce inseamna dotari interioare si chiar mobilier. Niste costuri mari pentru majoritatea dintre noi, dar mult mai mici comparativ cu casele realizate din beton si zidarie.

TERMOIZOLATIE CONSISTENTA
Un alt aspect al caselor Baufritz, din perspectiva abordarii ecologiste, il reprezinta grija fata de folosirea la maximum a energiei termice. Termoizolatia este foarte serios tratata, pentru a preveni emisia de caldura in exterior si de a contribui in acest fel la fenomenul de incalzire globala. Firma germana are elaborat un sistem performant de realizare a izolatiei casei, la toate nivelurile, tocmai pentru a impiedica risipirea caldurii. Inca din faza de productie, peretii realizati in sistem de panouri sandvis sunt testati pentru a se masura gradul de izolare termica. Practic, o astfel de casa devine economica si pe parcursul locuirii ei, deoarece, fiind bine termoizolata, beneficiarii consuma mai putina caldura pentru confortul termic de zi cu zi.

DESIGN ADAPTAT
Fiind fabricate in Germania, aceste case se adreseaza in primul rand cetatenilor din aceasta tara. In acest context, firma nemteasca are mereu in vedere gusturile si tendintele ce se contureaza in domeniul arhitecturii, precum si modelele de case (inclusiv culorile de la exterior) care sunt permise in diferitele zone ale tarii. Spre exemplu, casa visinie din imagini este realizata in stil scandinav, potrivita pentru zonele Germaniei cu deschidere la Marea Baltica, acolo unde se resimt mai intens influentele nordicilor. Conteaza enorm ca oferta unei firme sa fie mulata nu numai cu preferintele clientilor, dar si cu prevederile legale, sa tina cont de arhitectura si finisajele permise in diversele landuri.
×
Subiecte în articol: casei