x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Catalin Petrisor: "Cult"

Catalin Petrisor: "Cult"

de Mirela Radulescu    |    13 Iul 2006   •   00:00
Catalin Petrisor: "Cult"

ARTA ROMANEASCA
Un tanar pictor recomandat de Anaid Art Gallery
ARTA ROMANEASCA
Catalin Petrisor face parte din generatia tanara de artisti. Desi mediul sau de lucru este pictura, el nu se arata interesat de picturalitate. Intelege aceasta tehnica drept o modalitate spectaculara de reproducere si promovare a imaginii
Un tanar pictor recomandat de Anaid Art Gallery

Proiectul "Cult" exploateaza nevoia umana elementara de a crede intr-o forta superioara, experimenteaza pe aceasta necesitate, confruntand omul contemporan cu noi idoli si altare. La nivel primar se citeste ca o colectie de imagini generate de diverse marturii referitoare la experiente mistice; marturii perpetuate prin mituri, prin practici religioase moderne sau aduse din zona devierilor psihice. Aria larga de influente nu e neaparat derutanta, pentru ca se folosesc simboluri cunoscute, mai mult decat atat, bine inradacinate in constiinta fiecaruia dintre noi. O data ce recunoastem insa aceste simboluri (scara, zidul, deschiderea, lumina, coarnele), contextul larg in care sunt ele prezentate inca nu se clarifica. Intelegerea lui necesita o citire profunda. Vom fi fortati sa recunoastem in ambiguitatea prezentarii dificultatea interpretarii trecutului, inconsistenta, confuziile si contradictiile specifice cunoasterii contemporane.

FRICA DE NECUNOSCUT

Catalin Petrisor imagineaza spatii propice desfasurarii unor evenimente. Dar nu intregul eveniment este prezentat, ci o secventa a lui, privitorul avand posibilitatea de a alege un final pentru povestea din imagine. Spatiile din lucrarile artistului au cateva elemente comune: simplitatea, sterilitatea, misterul si o raceala dominanta. Aceste spatii ne sunt familiare, pentru ca respecta notiunea de incapere, dar ele ne raman total nefamiliare prin inumanitatea si irealitatea lor. Si atunci se naste frica de necunoscut, de contact cu elemente care nu apartin sferei cotidiane.

Lumina este nelipsita experientelor mistice asa cum le stim reprezentate in diverse tablouri sau imagini din carti ce vorbesc despre sfinti si alte caractere ce tin de religie. Pe de alta parte, desi este un simbol revelator al adevarului si ar trebui sa arate calea cea dreapta, lumina apare in lucrarile lui Catalin Petrisor si ca reflector orientat catre o lume despre care nu stim absolut nimic, nici macar faptul ca ar exista.

In anul 2005 a participat cu proiectul "Upgrade" la Bienala de Arta Contemporana la Galeria Nationala din Praga, care a oprit doua lucrari pentru expunerea lor permanenta
  • Cu multumiri pentru imaginile si textul puse la dispozitie doamnei Diana Dochia, curator, Anaid Art Gallery
  • ×