x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Ce-i cu proiectul pentru grădină

Ce-i cu proiectul pentru grădină

de Şerban Bocio    |    14 Aug 2008   •   00:00

Începînd cu acest număr al suplimentului nostru, paginile de proiect se vor diversifica, oferind cititorilor proiecte de amenajări exterioare şi interioare, preţuri la materii prime şi materiale, precum şi multe alte noutăţi.



Începînd cu acest număr al suplimentului nostru, paginile de proiect se vor diversifica, oferind cititorilor proiecte de amenajări exterioare şi interioare, preţuri la materii prime şi materiale, precum şi multe alte noutăţi.

Designul de grădină reprezintă arta de a combina materia vegetală cu elemente manufacturate, funcţionale sau decorative, într-un decor natural, indiferent de dimensiunile sau destinaţiile sale. Este un domeniu în care au acces… neîngrădit atît proprietarii grădinii, cît şi specialiştii, profesioniştii plătiţi pentru a-şi exercita meseria. Alegerea este strict subiectivă şi personală, singurul lucru ce contează fiind rezultatul final, care poate fi la fel de spectaculos şi impresionant în ambele cazuri.

Pasionaţii şi autodidacţii

Dacă ai ambiţia şi curajul să te apuci să amenajezi propria grădină, înseamnă că eşti un pasionat, că ai căpătat prin stu­diu personal cel puţin cunoştinţele minime generale şi că ai tăria să îţi asumi eşecurile sau ezitările, inclusiv o inevitabilă risipă financiară. Există multe cazuri de persoane care au pornit de la un simplu hobby şi, datorită rezultatelor remarcabile, a tenacităţii şi consecvenţei, au ajuns să îşi ia masterate în domeniu şi să fie primite în societăţi academice.

Designeri şi horticultori

Profesioniştii în domeniu sînt cei mai mulţi dintre ei absolvenţi ai unor cursuri (de diferit nivel) de design sau de horticultură, aceste specializări putînd fi îmbinate sau asociate. Ceea ce îi deosebeşte de novici reprezintă un grad ridicat de ex­perien­ţă acumulată prin multitudinea sau varietatea pro­iec­telor rea­li­zate, o organizare mai bună din care decurge eficienţa şi, poate nu în ultimul rînd, tariful practicat în funcţie de… clasa amenajării. Prestaţia lor este cel mai adesea vizi­bi­lă, bine apreciată şi bine retribuită în spaţiile publice sau în cazul unor particulari care beneficiază de o expunere publică consistentă. Designul de grădini, ca meserie de sine stătătoare, a evoluat cu rapiditate către sfîrşitul secolului trecut, devenind astăzi o zonă de mare atracţie cam în toată lumea civilizată.

Elemente şi principii

Designul de grădină, fie el practicat de amatori sau de profesionişti, trebuie să respecte cîteva principii fundamentale ce decurg din îmbinarea nevoilor, scopurilor şi dorinţelor proprietarilor de grădini. Nu se pot, astfel, eluda condiţiile concrete ce ţin de suprafaţa şi de consistenţa terenului, existenţa apei, clima, vegetaţia caracteristică sau utili­tatea suprafeţei de amenajat. Dar despre toate acestea, într-un articol viitor…

ser

Planul de ansamblu

Această amenajare s-a făcut pe un teren cu laturi egale (pătrat), situat într-un cartier semirezidenţial. Suprafaţa totală, de aproximativ 500 mp, a permis buna organizare a zonelor de activitate sau contemplaţie, precum şi circulaţia lejeră între ele. Pe una dintre laturi există acces direct din casă, parcurgînd mai întîi o terasă acoperită, precum şi alte două căi de intrare, una din living, cealaltă direct din bucătărie. Această situaţie a condus la placarea unei zone de teren cu dale de piatră naturală de forme geometrice, dimensiuni şi culori diferite. Între dale s-au lăsat rosturi consistente pentru vegetaţia spontană. Pe latura opusă, datorită existenţei unor vecinătăţi ce trebuiau mascate, s-a construit un gard decorativ din rame de lemn pe care urmează să se ridice plante căţărătoare. Condiţiile propice au favorizat şi amenajarea unei mici suprafeţe de apă în interiorul unui bazin artificial. O platformă generoasă permite, în imediata apropiere a bazi­nului, instalarea unei mese şi a cîtorva scaune, în caz de nevoie. Alegerea plantelor, plantarea şi combinarea lor au fost lăsate la libera alegere a proprietarului, la solicitarea acestuia.

Mobilierul adecvat

Parte integrantă din planul de design, mobilierul de grădină trebuie să fie esenţialmente adecvat atît necesităţilor proprietarului, cît şi stilului general de amenajare. Se pot face mai multe pro­puneri, alternative sau combinate. Pe lîngă felul şi dimensiunile decorului ve­getal, sînt importante orientarea faţă de punctele cardinale, zonele cu umbră sau lumină excesivă, intenţia de izolare sau de socializare. Dacă se doreşte amplasarea unui mobilier din categoria decorativ, aplasarea acestuia trebuie făcută în raport cu punctele de interes vizual major. Dacă mobilierul are un rol strict utilitar, el poate fi dispus în diverse zone şi, la nevoie, poate fi chiar parţial sau complet înlocuit. Se recomandă materiale naturale, rezistente, fără prelucrări sofisticate.

×
Subiecte în articol: proiect de grădină proiect de gr