x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Ce sa fac daca Dieffenbachia mea are frunzele frante?

Ce sa fac daca Dieffenbachia mea are frunzele frante?

23 Mar 2006   •   00:00
Ce sa fac daca Dieffenbachia mea are frunzele frante?

O sa vezi ca, in mod surprinzator, planta isi va reveni. Fara sa faci nimic in privinta frunzelor, in cateva zile, ele vor reveni la pozitia initiala, iar pe suprafata neteda si frumos colorata nu va fi nici o rana (exceptie face situatia in care pisoiul a si zgariat frunzele).

MEREU VERDE
Am o Dieffenbachia de talie mare care a ajuns, din pacate, distractia pisoiului. Neastamparatul a rasturnat-o pe toate partile, iar acum frunzele plantei sunt aproape toate frante. E ceva ce pot sa fac? Sau planta este compromisa? - Marcela Vasile, Bucuresti

O sa vezi ca, in mod surprinzator, planta isi va reveni. Fara sa faci nimic in privinta frunzelor, in cateva zile, ele vor reveni la pozitia initiala, iar pe suprafata neteda si frumos colorata nu va fi nici o rana (exceptie face situatia in care pisoiul a si zgariat frunzele). Vei observa ca frunza a fost ranita numai pe verso, acolo unde se cicatrizeaza rana. Sfatul meu este sa sprijini planta cu un tutore, pentru ca, daca pisoiul a rasturnat-o atat de usor, e semn ca tulpina si frunzele sunt mai grele decat pamantul din ghiveci. Tutorele este de fapt un bat solid, captusit cu muschi peste care s-a aplicat un fel de plasa. El este foarte util plantei pentru stabilitate, dar, din pacate, atrage pisicile ca un magnet. Incearca sa tii patrupedul la distanta sau sa muti planta intr-un loc inaccesibil lui. Daca se intampla sa rupa planta de tot, nu te supara foarte tare. De la baza ii vor aparea curand alti vlastari, iar sectiunile de tulpina le poti pune in vase cu apa. Dupa ce vor avea radacini, le poti muta in ghivece. In acest fel poti obtine mai multe plante. (Cornelia Constantin)

CE-AM GRESIT CU ABUTILONUL MEU?

"Am avut anul trecut un Abutilon pe care l-am crescut de cand avea 3 cm. A fost inflorit continuu si a crescut frumos. Pentru ca nu aveam spatiu pentru el decat pe pervazul ferestrei de la dormitor, l-am tuns. Insa fiecare crenguta pe care o scurtam se usca pana la tulpina principala. Am tot taiat pana cand cele cinci ramificatii s-au uscat de tot. Nu ma indur sa arunc planta, chiar daca stiu ca nu mai are nici o sansa. L-am tuns asa cum am citit in cartile de specialitate si am ramas fara Abutilon. Nu inteleg unde am gresit?" - - Iulia Stroe

Tunderea in sine nu are cum sa duca la uscarea plantei, mai ales cand e vorba de o planta care e stimulata in felul acesta sa se ramifice. Dupa ce am cercetat problema pe toate fetele, am ajuns la concluzia ca e vorba de un atac al paianjenului rosu.

Daca a fost o perioada cand ai lasat planta cu pamantul mai uscat, este posibil ca paianjenul sa fi profitat de acest lucru. Nu inseamna ca l-ai udat gresit, ci ca umiditatea din aer, care e scazuta in casele noastre, impreuna cu umiditatea scazuta de la radacina au creat conditii pentru aparitia daunatorului.

La primul semn ca ceva e in neregula ar fi trebuit sa stropesti planta abundent cu o solutie obtinuta din apa si Mitac. Aceasta solutie se prepara conform instructiunilor producatorului, care se afla pe eticheta. In situatia de fata trece totul la capitolul experienta! Iti vei putea lua alta planta din magazine in curand sau o vei putea obtine din seminte cu destula usurinta. (Cornelia Constantin)

Aveti la dispozitie adresa de e-mail gradini@egradini.ro, la care puteti adresa intrebari, sugestii, critici, propuneri etc.. Raspunsurile se vor regasi in revista in numerele urmatoare. In cazuri de urgenta, puteti primi raspuns si prin e-mail, asa ca folositi adrese valide. In curand veti avea la dispozitie o casuta postala pe care s-o invadati cu scrisori. Va asteptam. Pentru noi sunteti importanti.

×
Subiecte în articol: planta