Totodată, reziduurile pot influența aroma și gustul cafelei proaspăt preparate.
Depunerile de calcar se pot acumula în componentele cafetierei, cum ar fi filtrul, conductele sau pompa. Aceste depuneri pot bloca fluxul de apă sau pot deteriora componente importante ale cafetierei, ceea ce duce la disfuncționalități și necesitatea de a repara sau înlocui cafetiera.
Dacă ai componente ale cafetierei care sunt deteriorate din cauza lipsei de curățare, aceasta poate duce la o eficiență energetică redusă. De exemplu, o pompă blocată poate necesita mai multă energie pentru a funcționa corespunzător.
În cazul cafetierelor cu funcții de încălzire sau plite încorporate, reziduurile de cafea sau uleiuri din boabele de cafea se pot acumula în jurul elementelor de încălzire și pot reprezenta un risc de incendiu.
Pentru a preveni aceste probleme, este nevoie să cureți cafetiera după fiecare utilizare sau în mod regulat, conform instrucțiunilor producătorului. Acest lucru va asigura nu doar o funcționare optimă a cafetierei, ci și o băutură de cafea de calitate superioară și mai sigură pentru sănătate, potrivit spynews.ro.